Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stiller ut de nære ting på galleriet

 

Stiller ut de nære ting på galleriet

Synnøve Hagas fotoutstilling «De nære ting» viser hvilke flotte motiver som finnes rett utenfor stuedøra i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Utstillingen henger på Galleri Svalbard og åpnet i forbindelse med Kunstpause torsdag i forrige uke. Mange hadde funnet veien til galleriet denne kvelden, som åpnet med Liv Mari Schei og noen smakebiter fra hennes kommende CD «Soløde».
Haga har bodd på Svalbard i 11 år. Nå er hun informasjonsrådgiver hos Sysselmannen, og har tidligere jobbet som journalist i Svalbardposten og som frilanser, både som fotograf og journalist.

Hun har arbeidet med utstillingen «De nære ting» det siste året, og stiller ut nærmere 30 bilder.
– Jeg har så mange fotografier etter hvert, dette er bare en liten del av det. Men de fleste bildene som jeg stiller ut nå er tatt i år til dette prosjektet, sier Haga.

Ikke behandlet
Fotografiene er tatt med lysbildefilm, og de fleste motivene finnes i nærområdene til Longyearbyen. Bildene er ikke behandlet i Photoshop, og er trykket på akvarellpapir med en stor printer i et kunstlaboratorium i Oslo.
– Noen av detaljene forsvinner når jeg gjør det på denne måten, men samtidig blir uttrykket mer malerisk og vart, sier Haga, som sier hun er opptatt av komposisjon og harmoni når hun fotograferer.
Derfor er hun på målrettet jakt etter motivene når hun fotograferer.
– Jeg bestemte meg for å gå ut og ta bilder av strå. Da lå jeg og så på stråene i mange timer, forteller hun.
Ved siden av bildene henger det små tilhørende tekster som Haga har skrevet selv.
– Noen ganger har jeg skrevet teksten først og tatt bildet etterpå, men de fleste tekstene har kommet mens jeg har fotografert. Det kommer en del tanker når man ligger timesvis og fotograferer for eksempel strå.

Veldig spent
Haga sier at alle tekstene hennes er veldig personlige og at hun derfor er spent på hva slags mottakelse de vil få.
– Jeg har gått med en slags spenning en lang stund som nå slipper taket. Jeg håper de som ser bildene finner igjen stemningen og tankene jeg har prøvd å formidle, sier hun.
Bildematerialet til Synnøve Haga er blitt omfattende etter 11 år på Svalbard med hyppig fotografering. Og hun har store planer med bildene.
– Drømmen er å gi ut en bildebok, for det synes jeg Svalbard mangler. Jeg har lyst til å gjøre et forsøk på å beskrive møtet med Svalbard i bilde og tekst, på samme måte som i utstillingen, men med et større materiale.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!