Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stiller opp ved askespredning

Sokneprest Leif Magne Helgesen ved Svalbard kirke deltar gjerne i askespredninger på Svalbard. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Stiller opp ved askespredning

For fem år siden ble det lov å spre aske på Svalbard. Nå åpner Kirken opp for å delta i askeseremonier.

Tekst:

Publisert:

For få år siden var Den norske kirke sterkt imot at folk skulle få spre asken etter sin død. I dag er tonen en helt annen, og fra nyttår har Kirken åpnet for å delta ved askespredninger der det er ønskelig.


Stiller opp

Sokneprest Leif Magne Helgesen ved Svalbard kirke er glad for at Den norske kirke stiller seg positiv til askespredninger.

– Det har vært en debatt om dette innad i Kirken, og jeg har tidligere vært i kontakt med biskopen i Nord-Hålogaland for å diskutere saken, sier sokne­presten.

I 2008 åpnet en ny forskrift opp for urnenedsettinger og askespredninger på Svalbard. Soknepresten gir tillatelse til urnenedsettinger ved Longyearbyen kirkegård, mens Sysselmannen avgjør søknader om askespredning. Ifølge assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, har det kommet to søknader siden forskriften trådde i kraft. En på Isfjorden, og Jon Sandmos aske i Adventdalen. Begge er innvilget.


Ta kontakt

Selv stiller soknepresten gjerne opp ved askeseremonier, dersom avdøde og pårørende ønsker det.

– Vi ser at dette med askespredning er en trend, og mange har et forhold til Svalbard. I Svalbard kirke er vi positive til å delta, men vi må ta praktiske forbehold ut fra hvor og når askespredninger skal finne sted, sier Helgesen.

– Hvordan vil den kirkelige deltakelsen bli?

– Jeg ser for meg at jeg som prest er med de pårørende. Vi kan ha en bønn og en velsignelse. Det vil bli et lignende ritual som det vi bruker ved minnestunder og begravelser, sier soknepresten.

Den neste askespredningen på Svalbard skjer til sommeren, når asken etter Jon Sandmo skal spres i Adventdalen. Siden Sandmo hadde et klart standpunkt mot Kirken, blir Svalbard kirke trolig ikke delaktig i den seremonien.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!