Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stiller opp ved askespredning

Sokneprest Leif Magne Helgesen ved Svalbard kirke deltar gjerne i askespredninger på Svalbard. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Stiller opp ved askespredning

For fem år siden ble det lov å spre aske på Svalbard. Nå åpner Kirken opp for å delta i askeseremonier.

For få år siden var Den norske kirke sterkt imot at folk skulle få spre asken etter sin død. I dag er tonen en helt annen, og fra nyttår har Kirken åpnet for å delta ved askespredninger der det er ønskelig.


Stiller opp

Sokneprest Leif Magne Helgesen ved Svalbard kirke er glad for at Den norske kirke stiller seg positiv til askespredninger.

– Det har vært en debatt om dette innad i Kirken, og jeg har tidligere vært i kontakt med biskopen i Nord-Hålogaland for å diskutere saken, sier sokne­presten.

I 2008 åpnet en ny forskrift opp for urnenedsettinger og askespredninger på Svalbard. Soknepresten gir tillatelse til urnenedsettinger ved Longyearbyen kirkegård, mens Sysselmannen avgjør søknader om askespredning. Ifølge assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, har det kommet to søknader siden forskriften trådde i kraft. En på Isfjorden, og Jon Sandmos aske i Adventdalen. Begge er innvilget.


Ta kontakt

Selv stiller soknepresten gjerne opp ved askeseremonier, dersom avdøde og pårørende ønsker det.

– Vi ser at dette med askespredning er en trend, og mange har et forhold til Svalbard. I Svalbard kirke er vi positive til å delta, men vi må ta praktiske forbehold ut fra hvor og når askespredninger skal finne sted, sier Helgesen.

– Hvordan vil den kirkelige deltakelsen bli?

– Jeg ser for meg at jeg som prest er med de pårørende. Vi kan ha en bønn og en velsignelse. Det vil bli et lignende ritual som det vi bruker ved minnestunder og begravelser, sier soknepresten.

Den neste askespredningen på Svalbard skjer til sommeren, når asken etter Jon Sandmo skal spres i Adventdalen. Siden Sandmo hadde et klart standpunkt mot Kirken, blir Svalbard kirke trolig ikke delaktig i den seremonien.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!