Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stiller Legkov på Svalbard?

Alenegang: Eldar Rønning i ensom majestet opp mot Fritham. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Stiller Legkov på Svalbard?

Skimaraton-vinner Eldar Rønning vil skape norsk-russisk kamp og forbrødring neste år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.05.2014 kl 15:10

Med 1-tallet på brystet gikk fjorårets vinner Eldar Rønning på nytt inn til seier i årets Svalbard skimaraton. I år som i fjor var han åtte minutter før nummer to. Nå vil skogningen ha hardere kamp i løypa.

– Jeg har et mål om å få med flere neste år, og gjerne noen av de russiske landslagsløpere. Da kunne vi også tatt en tur til Barentsburg og skape litt forbrødring, sier Rønning.

Store muligheter
Leder i Svalbard Turn, Helle M. Jakobsen, sier at sjansene er store for at Rønning får det som han vil.

– Han proklamerte på banketten at han har hatt kontakt med Aleksandr Legkov og Ilja Tsjernousov om å komme neste år. De har god dialog med dem via norske kontakter i Sveits, der russerne trener, sier Jakobsen.

I tillegg har de norske landslagsløperne snakket om å ta sin sesongavslutning på Svalbard skimaraton neste år. Rønning er tillitsvalgt i troppen, og har også luftet ideen om å selge inn et slags «Gutta på tur»-konsept med norske og russiske langrennsløpere på tur til Barentsburg til et TV-selskap.

– Da jeg snakket med Rønning, mente han at sjansene var gode for å få det til, sier Jakobsen.

Ensom majestet
I årets Svalbard skimaraton var det flere ukjente løpere som yppet seg mot Rønning i starten, men idet bakkene opp mot Friham startet, ble det fort tydelig hvem som var sterkest. Landslagsløper Eldar Rønning kom i ensom majestet til første matstasjon, og beholdt den posisjonen resten av løpet. Etterpå ga han honnør til de som prøvde seg.

– Det skulle bare mangle at jeg som er på landslaget tar de som er mosjonister, men de fightet jammen godt, sier Rønning.

Psykisk overtak
Landslagsløper Celine Brun-Lie tok seieren i dameklassen, men der var marginene mindre. Bare ni sekunder etter kom Inger Hegstad Krüger fra Oslo-klubben Lyn.

– Jeg følte meg i godt slag helt til vendingen, men da fikk jeg det. Hun gikk forbi meg i oppoverbakken, men jeg klarte å kjøre henne inn i nedoverbakken. Og så hadde jeg kanskje det psykiske overtaket på slutten, smiler Brun-Lie.

Det var hennes første besøk på Svalbard, men det blir ikke det siste.

– Jeg har alltid hatt lyst til å komme hit, det har vært en barndomsdrøm for meg. Så dette var en fin start på sesongen, sier Brun-Lie, som sammen med de andre landslagsløperne startet oppladingen til ny sesong 1. mai.

Europeisk nivå
I målområdet var det mange brede smil å se. Jakobsen i Svalbard Turn smilte også.

– Vi er kjempefornøyde. Man tenker jo mye på alt som kan skje, med skader og slikt. Men i år var vi bedre forberedt enn noen sinne, og så får vi det fantastiske været på toppen av det hele, sier Jakobsen.

Hun forteller at det kom folk bort til henne på areanen og sa at de hadde gått mange skirenn i Europa, og at Svalbard skimaraton var blant de beste de hadde opplevd.

– Det er veldig artig å høre, for jeg har aldri gått noe skirenn i Europa, sier Jakobsen, som retter en stor takk til alle frivillige som var med.

– Uten de hadde ikke dette prosjektet vært liv laga i det hele tatt. De er kjernen i arrangementet, og jeg håper de har fått noe i gjen for å være med, sier Jakobsen.

Faktaboks

RESULTATER SVALBARD SKIMARATON

HERRER
1. Eldar Rønning – 2.03.17
2. Magnus Bleken – 2.11.58
3. Sigve Høydahl – 2.19.42

DAMER
1. Celine Brun-Lie – 2.29.04
2. Inger Hegestad Krüger – 2.29.13
3. Hanne Marthe Lie – 2.53.41

BESTE LOKALE:
Trond Espen Haug – 2.33.21
Margaret Nilsen – 3.42.31

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!