Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stevner staten

West Epsilon er en av Seadrills rigger. FOTO: Seadrill

Stevner staten

Konsernsjef John Fredriksen nekter å godta skattesmell på 1,5 milliarder kroner for å ha flyttet Seadrill-selskaper til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2012 kl 14:36

Nå stevner Fredriksen staten. Han mener Stortinget har vedtatt skatteregler som strider mot Grunnloven, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Tidspunktet for når Seadrill Norge flyttet til Svalbard kan ifølge DN avgjøre om riggselskapet må betale skattesmellen på 1,5 milliarder kroner som Skatt Vest har ilagt.
Formelt er John Fredriksen både konsernsjef og styreleder i Seadrill, i tillegg til at hans selskap Hemen Holding er hovedaksjonær med rundt 25 prosent av aksjene.


Størst inntekt

I 2009 var Seadrill Norge det selskapet som hadde størst inntekt på Svalbard.

Det hadde da en inntekt på nærmere 720 millioner kroner, mot Store Norskes inntekt på nærmere 557 millioner kroner. Seadrill Ltds underselskap Seadrill Norge etablerte seg på Svalbard i desember 2007 og eide to rigger. Da Svalbardposten skrev om selskapet i 2010, hadde det én ansatt i Longyearbyen som førte regnskap og sendte en faktura for rigg-leie en gang i måneden.

I mars i år ble det klart at norske skattemyndigheter har gitt Seadrill en skattesmell på 1,5 milliarder kroner. I 2008 var skattesatsen på Svalbard 16 prosent. Som følge av Seadrill-saken, ble satsen to år senere hevet til 28 prosent for selskaper som Seadrill.


Møtes i mai

John Fredriksens advokat Bettina Banoun i Wiersholm mener Stortingets lovendring som åpnet for å ilegge exitskatt med tilbakevirkende kraft, er i strid med Grunnloven.

– Å anvende en lov som ble vedtatt på slutten av 2008 på en utflytting som fant sted ved starten av 2008, er i strid med både Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Plenumsdommen om rederiskatten viser at Høyesterett ikke godtar denne typen tilbakevirkende lovgivning, sier Banoun til DN.

I mai møter hun for Seadrill og John Fredriksen i Oslo tingrett.

Staten mener Skatt Vests vedtak er riktig og at beskatningen er korrekt. Kommunikasjonsdirektør Bodil Kjelstrup i Skatt Vest sier til DN at hun ikke har anledning til å kommentere enkeltsaker.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!