Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stevner staten

West Epsilon er en av Seadrills rigger. FOTO: Seadrill

Stevner staten

Konsernsjef John Fredriksen nekter å godta skattesmell på 1,5 milliarder kroner for å ha flyttet Seadrill-selskaper til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2012 kl 14:36

Nå stevner Fredriksen staten. Han mener Stortinget har vedtatt skatteregler som strider mot Grunnloven, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Tidspunktet for når Seadrill Norge flyttet til Svalbard kan ifølge DN avgjøre om riggselskapet må betale skattesmellen på 1,5 milliarder kroner som Skatt Vest har ilagt.
Formelt er John Fredriksen både konsernsjef og styreleder i Seadrill, i tillegg til at hans selskap Hemen Holding er hovedaksjonær med rundt 25 prosent av aksjene.


Størst inntekt

I 2009 var Seadrill Norge det selskapet som hadde størst inntekt på Svalbard.

Det hadde da en inntekt på nærmere 720 millioner kroner, mot Store Norskes inntekt på nærmere 557 millioner kroner. Seadrill Ltds underselskap Seadrill Norge etablerte seg på Svalbard i desember 2007 og eide to rigger. Da Svalbardposten skrev om selskapet i 2010, hadde det én ansatt i Longyearbyen som førte regnskap og sendte en faktura for rigg-leie en gang i måneden.

I mars i år ble det klart at norske skattemyndigheter har gitt Seadrill en skattesmell på 1,5 milliarder kroner. I 2008 var skattesatsen på Svalbard 16 prosent. Som følge av Seadrill-saken, ble satsen to år senere hevet til 28 prosent for selskaper som Seadrill.


Møtes i mai

John Fredriksens advokat Bettina Banoun i Wiersholm mener Stortingets lovendring som åpnet for å ilegge exitskatt med tilbakevirkende kraft, er i strid med Grunnloven.

– Å anvende en lov som ble vedtatt på slutten av 2008 på en utflytting som fant sted ved starten av 2008, er i strid med både Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Plenumsdommen om rederiskatten viser at Høyesterett ikke godtar denne typen tilbakevirkende lovgivning, sier Banoun til DN.

I mai møter hun for Seadrill og John Fredriksen i Oslo tingrett.

Staten mener Skatt Vests vedtak er riktig og at beskatningen er korrekt. Kommunikasjonsdirektør Bodil Kjelstrup i Skatt Vest sier til DN at hun ikke har anledning til å kommentere enkeltsaker.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!