Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stevner staten

West Epsilon er en av Seadrills rigger. FOTO: Seadrill

Stevner staten

Konsernsjef John Fredriksen nekter å godta skattesmell på 1,5 milliarder kroner for å ha flyttet Seadrill-selskaper til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2012 kl 14:36

Nå stevner Fredriksen staten. Han mener Stortinget har vedtatt skatteregler som strider mot Grunnloven, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Tidspunktet for når Seadrill Norge flyttet til Svalbard kan ifølge DN avgjøre om riggselskapet må betale skattesmellen på 1,5 milliarder kroner som Skatt Vest har ilagt.
Formelt er John Fredriksen både konsernsjef og styreleder i Seadrill, i tillegg til at hans selskap Hemen Holding er hovedaksjonær med rundt 25 prosent av aksjene.


Størst inntekt

I 2009 var Seadrill Norge det selskapet som hadde størst inntekt på Svalbard.

Det hadde da en inntekt på nærmere 720 millioner kroner, mot Store Norskes inntekt på nærmere 557 millioner kroner. Seadrill Ltds underselskap Seadrill Norge etablerte seg på Svalbard i desember 2007 og eide to rigger. Da Svalbardposten skrev om selskapet i 2010, hadde det én ansatt i Longyearbyen som førte regnskap og sendte en faktura for rigg-leie en gang i måneden.

I mars i år ble det klart at norske skattemyndigheter har gitt Seadrill en skattesmell på 1,5 milliarder kroner. I 2008 var skattesatsen på Svalbard 16 prosent. Som følge av Seadrill-saken, ble satsen to år senere hevet til 28 prosent for selskaper som Seadrill.


Møtes i mai

John Fredriksens advokat Bettina Banoun i Wiersholm mener Stortingets lovendring som åpnet for å ilegge exitskatt med tilbakevirkende kraft, er i strid med Grunnloven.

– Å anvende en lov som ble vedtatt på slutten av 2008 på en utflytting som fant sted ved starten av 2008, er i strid med både Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Plenumsdommen om rederiskatten viser at Høyesterett ikke godtar denne typen tilbakevirkende lovgivning, sier Banoun til DN.

I mai møter hun for Seadrill og John Fredriksen i Oslo tingrett.

Staten mener Skatt Vests vedtak er riktig og at beskatningen er korrekt. Kommunikasjonsdirektør Bodil Kjelstrup i Skatt Vest sier til DN at hun ikke har anledning til å kommentere enkeltsaker.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!