Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stetten gikk – sommeren kom

Sommer på Svalbard: Sophie Cordon er jublende glad over å være årets Stetten-vinner. I bakgrunnen synes champagneglasset, der det altså er brudd mellom glasset og fotstykket. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Stetten gikk – sommeren kom

Den nyslåtte norske statsborgeren Sophie Cordon vant Svalbardpostens tippekonkurranse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.07.2014 kl 17:44

– Gratulerer som årets Stetten-vinner, Sophie! Hva er hemmeligheten bak vinnertipset?

– 14. juli er den franske nasjonaldagen. Så jeg valgte den, selv om jeg ikke er fransk lenger.

– Kan man slutte å være det?

– Ja, jeg fikk norsk statsborgerskap rundt årsskiftet. Tidligere har jeg jobbet elleve år som lærer på den franske skolen i Oslo, og det siste året har jeg bodd i Longyearbyen.

– Hvorfor sa du fra deg det franske statsborgerskapet?

– Jeg var rett og slett lei av Frankrike. Jeg er vokst opp i Nice, og har fått min del av varme. Man bor i skyggen hele tiden. Da jeg kom hit og så at gradestokken viste en halv plussgrad, tenkte jeg bare «yes!».

– Vel, uansett, premien til Stetten-vinneren er en flaske champagne. Det må da være passende for en franskmann... unnskyld, tidligere franskmann?

– Ja, for jeg liker ikke vin. Så det er veldig bra.

– Jeg skjønner at en fransk kvinne som ikke liker vin er nødt til å rømme sin vei.

– Ja, jeg var nok en skam for landet.

– Hvordan kom du på å dra til Svalbard?

– Jeg hadde en del Eurobonus-poeng som jeg ville ta ut, og da oppdaget jeg at det gikk an å dra til Svalbard. Første gang jeg var her var det sommer. Jeg likte det, men ble ikke overbevist. Neste gang var jeg her på vinteren. Da jeg så snøen, var jeg solgt. Fra 2006 og fram til i fjor besøkte jeg øya 13 ganger.

– Så det har blitt mange skuterturer i år?

– Nei, vet du, jeg hadde ikke råd til skuter denne sesongen. Den eneste turen jeg hadde, var opp til Longyearbreen-morenen for å hjelpe til under Trappers Trail. Men nå har jeg akkurat kjøpt meg en egen skuter.

– Hvordan har du tjent opp kronene?

– Jeg jobber på RaBi's Bua, og av og til på Svalbard Museum og som guide på bussturer. Det er ganske annerledes enn jeg hadde det i Frankrike, der lærere som får jobb har en sikker jobb livet ut.

– Og nå blir du her på ubestemt tid. Hva er det som lokker her nord?

– Det er aller mest lyset som trekker meg, men også naturen, at alle har god tid og at Longyearbyen er et koselig sted. Det er deilig å kunne gå på jobb, og så rett ut på tur etterpå.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!