Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sterkt preget av tragedien i Longyearbyen

Lokalstyreleder Arild Olsen var lørdag kveld på rasåstedet. FOTO: Geir Barstein

Snøskredet:

Sterkt preget av tragedien i Longyearbyen

Viktigst nå er å ta vare på de pårørende og rammede, og å sikre områdene, sier Arild Olsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.12.2015 kl 21:27

Leteaksjonen har pågått i hele dag, og i kveld blir det gjennomført søk med lavinehunder. I tillegg er det debriefing for de som har deltatt i aksjonen klokka 22.30.

Hendelsen har gått sterkt inn på lokalstyrelederen, som er opptatt av de som er rammet.

- Tragedien er et faktum. Vi mistet en av våre egne. Det blir å ta vare på de pårørende på en god og skikkelig måte. Så er det å sikre områdene, sier han om dagen som kommer etter dagen, sier Arild Olsen (Ap).

Vurderer rasfaren

Lørdag kveld kommer to geologer fra NGI til Longyearbyen for å vurdere skredfaren.
Ifølge sysselmannsoverbetjent Jon Starheimseter skal det gjøres undersøkelser for å avklare om det er ytterligere rasfare. Når dette skjer er ikke klart, men NGI skal hjelpe Sysselmannen med å vurdere rasfaren framover.

Dette er det andre snøskredet med dødelig utfall på under et år. I slutten av januar i år omkom en mann i 20-årene etter å ha blitt tatt av et flakskred ved Fardalen utenfor Longyearbyen. Det er klart at det kommer en skredtjeneste.

Under uværet som har raste denne helga, har det bygd seg opp store mengder snø i fjellsiden over Longyearbyen. Bebyggelsen ligger også tett inntil foten av Sukkertoppen, og det er usikkert om det vil bli bygd opp nye hus der.

Redefinerer byen

Lokalstyrerleder Arild Olsen kaller det katastrofale skredet sjelsettende og sier det kan komme til å redefinere Longyearbyen. I dette ligger nettopp spørsmålet om det bør være bebyggelse under fjellpartiet.

- Min umiddelbare reaksjon når jeg ser på omfanget som er der oppe, er at vi må få hjelp til å vurdere hvor vi kan plassere bebyggelsen. Grunnen til dette er at det er bygg som har stått i 30 år, og meg bekjent ikke har vært berørt tidligere, sier han.
Olsen bor ikke langt unna skredområdet, og stormet ut for å få oversikt.

- Min umiddelbare reaksjon var å komme ut og lete og få varslet. Jeg brukte noen minutter på å summe meg og forstå at jeg måtte komme meg ned til kriseledelsen, forteller han og karakteriserer dagen som ekstremt tøff for alle.

Alle vil hjelpe

- Det har vært en formidabel innsats. Resultatet er utelukkende etter innsatsen fra lokalbefolkningen. Frivilligheten har strømmet på fra leting og utstyr til å tilby bolig eller invitere berørte hjem, sier han.

Tilbudene har strømmet på etter at lokalstyret gikk ut og etterlyste boliger, og det er i løpet av dagen opprettet pårørende-senter, mens kulturhuset har vært åpent for evakuerte. Kullungen barnehage ble åpnet fordi mange av dem som deltok i leteaksjonen har hatt behov for at noen tar seg av barna deres, og evakuerte har fått handle på Coop-en på lokalstyrets regning, slik at de klarer seg borte noen netter.

Knust

Også nestlederen i lokalstyret er sterkt preget av hendelsen. Eirik Berger (V) var på vei tilbake til Longyearbyen etter jobb i Oslo da katastrofen inntraff, og lander med ekstraflyet fra Tromsø sent lørdag kveld.

- Jeg er totalt knust. Nå handler det bare om å komme tilbake til Longyearbyen, sier han.

Når det blir mulig for beboerne å dra tilbake til de evakuerte boligene, tør ikke lokalstyreleder Arild Olsen å ha noen formening om, men han understreker at det er viktig å skape trygghet.

- Hva sier folk?

- De er selvfølgelig i sjokk. Tragedien er et faktum, den er så nært innpå oss, den er midt i byområdet. Ser man på skadestedet vil jeg jo si at utfallet kunne vært mye, mye verre. Hus og snømasser ligger om en annen, sier Olsen.

Nøkkelord

Leteaksjon
Rundt 100 personer bisto i arbeidet på rasåstedet.

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen har kontroll på situasjonen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!