Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sterkt preget av tragedien i Longyearbyen

Lokalstyreleder Arild Olsen var lørdag kveld på rasåstedet. FOTO: Geir Barstein

Snøskredet:

Sterkt preget av tragedien i Longyearbyen

Viktigst nå er å ta vare på de pårørende og rammede, og å sikre områdene, sier Arild Olsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.12.2015 kl 21:27

Leteaksjonen har pågått i hele dag, og i kveld blir det gjennomført søk med lavinehunder. I tillegg er det debriefing for de som har deltatt i aksjonen klokka 22.30.

Hendelsen har gått sterkt inn på lokalstyrelederen, som er opptatt av de som er rammet.

- Tragedien er et faktum. Vi mistet en av våre egne. Det blir å ta vare på de pårørende på en god og skikkelig måte. Så er det å sikre områdene, sier han om dagen som kommer etter dagen, sier Arild Olsen (Ap).

Vurderer rasfaren

Lørdag kveld kommer to geologer fra NGI til Longyearbyen for å vurdere skredfaren.
Ifølge sysselmannsoverbetjent Jon Starheimseter skal det gjøres undersøkelser for å avklare om det er ytterligere rasfare. Når dette skjer er ikke klart, men NGI skal hjelpe Sysselmannen med å vurdere rasfaren framover.

Dette er det andre snøskredet med dødelig utfall på under et år. I slutten av januar i år omkom en mann i 20-årene etter å ha blitt tatt av et flakskred ved Fardalen utenfor Longyearbyen. Det er klart at det kommer en skredtjeneste.

Under uværet som har raste denne helga, har det bygd seg opp store mengder snø i fjellsiden over Longyearbyen. Bebyggelsen ligger også tett inntil foten av Sukkertoppen, og det er usikkert om det vil bli bygd opp nye hus der.

Redefinerer byen

Lokalstyrerleder Arild Olsen kaller det katastrofale skredet sjelsettende og sier det kan komme til å redefinere Longyearbyen. I dette ligger nettopp spørsmålet om det bør være bebyggelse under fjellpartiet.

- Min umiddelbare reaksjon når jeg ser på omfanget som er der oppe, er at vi må få hjelp til å vurdere hvor vi kan plassere bebyggelsen. Grunnen til dette er at det er bygg som har stått i 30 år, og meg bekjent ikke har vært berørt tidligere, sier han.
Olsen bor ikke langt unna skredområdet, og stormet ut for å få oversikt.

- Min umiddelbare reaksjon var å komme ut og lete og få varslet. Jeg brukte noen minutter på å summe meg og forstå at jeg måtte komme meg ned til kriseledelsen, forteller han og karakteriserer dagen som ekstremt tøff for alle.

Alle vil hjelpe

- Det har vært en formidabel innsats. Resultatet er utelukkende etter innsatsen fra lokalbefolkningen. Frivilligheten har strømmet på fra leting og utstyr til å tilby bolig eller invitere berørte hjem, sier han.

Tilbudene har strømmet på etter at lokalstyret gikk ut og etterlyste boliger, og det er i løpet av dagen opprettet pårørende-senter, mens kulturhuset har vært åpent for evakuerte. Kullungen barnehage ble åpnet fordi mange av dem som deltok i leteaksjonen har hatt behov for at noen tar seg av barna deres, og evakuerte har fått handle på Coop-en på lokalstyrets regning, slik at de klarer seg borte noen netter.

Knust

Også nestlederen i lokalstyret er sterkt preget av hendelsen. Eirik Berger (V) var på vei tilbake til Longyearbyen etter jobb i Oslo da katastrofen inntraff, og lander med ekstraflyet fra Tromsø sent lørdag kveld.

- Jeg er totalt knust. Nå handler det bare om å komme tilbake til Longyearbyen, sier han.

Når det blir mulig for beboerne å dra tilbake til de evakuerte boligene, tør ikke lokalstyreleder Arild Olsen å ha noen formening om, men han understreker at det er viktig å skape trygghet.

- Hva sier folk?

- De er selvfølgelig i sjokk. Tragedien er et faktum, den er så nært innpå oss, den er midt i byområdet. Ser man på skadestedet vil jeg jo si at utfallet kunne vært mye, mye verre. Hus og snømasser ligger om en annen, sier Olsen.

Nøkkelord

Leteaksjon
Rundt 100 personer bisto i arbeidet på rasåstedet.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!