Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sterkt kritisk til Store Norske

Ifølge Pareto-rapporten tjener LNS Spitsbergen alt for godt på arbeidet med kullet fra Svea Nord-gruva. Selskapets folk og maskiner er her i arbeid på lasteanlegget på Kapp Amsterdam. FOTO: Birger Amundsen

Sterkt kritisk til Store Norske

Rapporten som meglerhuset Pareto utarbeidet i fjor på oppdrag av Næringsdepartementet er knusende for Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.06.2010 kl 12:27

Det var TV2 Nyhetene som mandag gjorde rapporten om Store Norske kjent. Rapporten forelå 20. mars i fjor, var unndratt offentlighet og av den grunn ukjent for de aller fleste inntil TV2 fikk tak i den. Rapporten ble bestilt av Nærings- og handelsdepartementet i desember 2008.

Ifølge Pareto inneholder den «fremtidsrettet informasjon, inkludert estimater og forventninger til selskapets fremtidige finansielle posisjon, forretningsstrategi, planer og mål».

Høye kostnader

Pareto trekker særlig fram de høye frakt- og kommisjons¬kostnadene, som samlet utgjør rundt 35 prosent av Store Norskes totale kostnader. Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) i Risøyhamn har, gjennom sitt datterselskap LNS Spitsbergen (LNSS), kontrakt for kullasting og kulltransport på land.

Kristian Jebsens Rederi i Bergen har kontrakt på transport av kullet fra Svalbard til markedet i Europa og Oxbow Corporation i Florida på salg av kullet.

Eksklusive avtaler

I rapporten er Pareto særlig kritisk til kontraktenes varighet og eksklusivitet. Dagens avtale med LNS løper fram til 2020. Kontrakten med Jebsens rederi gjelder fram til 2022 og Oxbow Corporation har avtale til 2015.

Om kontrakten med Oxbow skriver Pareto: «Basert på avtalens lengde og eksklusivitet mener vi at denne avtalen er signifikant overpriset, noe som også er kommentert av ledelsen i Store Norske Spitsbergen Grubekompani (SNSG).»

Robert Hermansen

Pareto er klar på at også avtalen med Jebsen er for kostbar og at den på ingen måte «reflekterer dagens marked for bulk shipping».

Ifølge Finansavisen 16. juni har LNS tjent 173 millioner kroner på sin kontrakt med Store Norske.

Alle avtalene ble inngått i forbindelse med produksjonsstart i Svea Nord-gruva i 2000, mens Robert Hermansen satt som administrerende direktør i Store Norske. Bjørn Arnestad overtok stillingen etter Hermansen i begynnelsen av mars 2008.

Historieløshet

Administrerende direktør Malvin Nilsen i LNS avviser det hele som historieløshet. Han sier at det ikke dreier seg om en eksklusiv kontrakt, men om et forretningskonsept som ble etablert i felleskap av LNS og Store Norske i 1999.

Nilsen sier at Store Norske var tvunget å finne en forret¬ningspartner i forbindelse med åpningen av Svea Nord-gruva, fordi gruveselskapet ikke hadde finansiell ryggrad til å stå alene.

Pionerarbeid

Åke Gregertsen er daglig leder i Kristian Jebsens Rederi i Bergen. Han sier at rederiet er uenig i den krtikken som er reist mot dem, og at det er vanskelig for et selskap som Pareto å sette seg inn i hvordan forholdene var da avtalen ble gjort.

– Transport av kull i et slikt sensitivt område, er et stort arbeid som ikke lar seg gjennomføre sånn uten videre. I alle år som vi har holdt på, er det gjennomført uten uhell av noe slag, sier Gregertsen.

Vennskapsforhold

TV2 Nyhetene går langt i å påstå uregelmessigheter i de inngåtte avtalene, og at det kan være grunn til å spørre om hvem som har hatt fordeler av dem. TV2 fulgte opp saken tirsdag. Da ble det pekt på at Robert Hermansen fornyet kontraktene med Jebsen og LNS uten at de ble lagt ut på anbud, og at han har et nært vennskapsforhold til ledelsen i selskapene.

– Det er ikke slik at jeg har drevet og forhandlet på egen hånd. Alle kontrakter som er inngått er behandlet av styret i Store Norske, forklarer Hermansen til Svalbardposten.

Han sier videre at han føler sterkt ubehag med hele situasjonen og at han er overrasket over det hele, siden alle kontrakter som er inngått er blitt behandlet på vanlig måte og har foregått i full åpenhet.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!