Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sterke inntrykk fra Arktis

Ban Ki-moon (i midten) fikk studere noen frø før han gikk inn i det aller helligste i frøhvelvet. Her sammen med Roland von Bothmer (t.v.), miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. FOTO: Eirik Berger

Sterke inntrykk fra Arktis

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er imponert over forskningen i Arktis. Men han uttrykker også frykt for klimaendringene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2009 kl 10:32

– Det har vært inspirerende å besøke Arktis. Jeg er her for å se selv hvor mye skade klimaendringene har gjort på denne sårbare naturen. Å stå på pol-isen i går ga meg en sterk følelse av styrken til naturen, men også en sterk følelse av sårbarhet. Jeg følte hva jeg som generalsekretær i FN bør gjøre for å slåss mot klimaendringene, sier Ban Ki-moon.

Pionerer

Tirsdag kveld var han ved iskanten, der forskningsfartøyet «Lance» for tiden ligger, og fikk møte isforskere som kunne fortelle om isens endring.  

– Jeg ble fortalt av forskerne at det de tre siste årene har vært rekordlite is. Jeg er veldig imponert og beundrer forskerne, som jobber under slike ekstremt vanskelige omstendigheter. De er framtiden og pionerer innen klimaforskning, sier Ban Ki-moon. 

Må handle nå

Generalsekretæren har også sett isbreer som trekker seg tilbake i området rundt Ny-Ålesund.

– Jeg har sett alle disse breene som har trukket seg langt tilbake. Dette var en svært alarmenede opplevelse for meg. Hvis vi ikke stopper den videre utviklingen kan Arktis være isfritt innen 2030. For at ikke slike ødeleggende handlinger skal skje, må vi handle nå, sier Ki-moon.

Han vil ta med seg inntrykkene fra Arktis til klimatoppmøtet som arrangeres i København i begynnelsen av desember. 

– Vi har teknologien og må demonstrere vår vilje til å handle. Det er tatt mange viktige initiativ, og det forhandles, men det er likevel ikke gjort mye. Derfor er jeg bekymret. Vi har ingen tid å miste, sier Ki-moon. 

Fredssymbol

I løpet av sitt besøk på Svalbard har generalsekretæren også besøkt frøhvelvet. Ban Ki-moon mener hvelvet er viktig for å sikre fremtidens matproduksjon. 

– Det er kanskje ikke her i de kalde arktiske omgivelsene at matproduksjonen starter, men det gjør den ved å sikre mangfold av frø. Intet land kan klare denne store oppgaven på egen hånd, så jeg er glad for at frøhvelvet sørger for en ekstra sikkerhet for frøsamlinger som kommer fra ulike land. Denne gaven til menneskeheten er et symbol på fred og vil fortsette å inspirere også kommende generasjoner, sier Ki-moon. 

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!