Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Sterk cruise-vekst er en myte

Frigg Jørgensen er glad for at tallene er på bordet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

– Sterk cruise-vekst er en myte

Selv om interessen for Arktis er voksende, betyr det ikke nødvendigvis at den arktiske cruiseturismen også er det.

Tekst:

Publisert:

– Det var greit å få lagt fakta på bordet, sånn at diskusjoner og prosesser ikke bygger på antakelser, sier Frigg Jørgensen, administrerende direktør i interesseorganisasjonen Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO.)

Det var under en workshop i Ottawa i mars, i regi av Arktisk Råd, at tallene for antall cruisepassasjerer i Arktis – Svalbard, Grønland, Frans Josefs Land og Canada – ble sammenstilt og lagt fram.

Tallene avkrefter en slags vedtatt sannhet om at arktisk cruiseturisme er i sterk vekst.

AECO selv ble ikke overrasket over tallene, men Jørgensen påpeker at det kan ha vært nyttig informasjon for myndigheter, og andre utenforstående aktører.

Tallene viser at Svalbard og Frans Josefs Land er de eneste stedene med vekst i cruiseturismen etter 2011. Grønland har hatt en gradvis nedgang fra 30 000 passasjerer i 2011 til 20 000 i 2013.

– Men veksten i antall cruisepassasjerer som besøker Svalbard skyldes noen få anløp av veldig store cruiseskip i 2012. Antall skip som har besøkt øygruppen er omtrent uendret, sier Jørgensen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!