Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Rasrenna ligger omtrent 200 meter unna. kirkegården.
Publisert
Masse ligger fortsatt i Vei 300 og veien er fremdeles stengt mellom Huset og Museumsveien.

Einar Olsen, driftsingeniør for tekniske tjenester i Longyearbyen lokalstyre, sier at de har vært på befaring i området i dag.

– Det renner fremdeles smeltevann og noe masse nedover. Vi holder derfor veien stengt til frosten kommer. Det er meldt varmt vær i alle fall fram til onsdag, så får vi se da, sier han.

Kirkegården ligger omtrent 200 meter fra rasrenna, men er ikke i fare slik Olsen ser det.

– Vi har vært og sett på gravplassen sammen med presten og pårørende. Det er uansett vanskelig å gjøre noe nå. Vi må se på om vi skal gjøre noen tiltak etter hvert, sier Olsen.

Teknisk sjef Kjersti Olsen Ingerø sier at de skal se på saken og vurdere å gjøre diverse tiltak for å få til en skikkelig drenering rundt gravplassen.

– Vi kan uansett ikke gjøre noe nå når massene er så ustabile. Det må først være trygt å jobbe i området, sier hun.

Føles utrygt
Sokneprest Leif Magne Helgesen er lettet over at skredet ikke rammet kirkegården.

– Jeg er glad for at det svingte utenfor. Hadde det tatt gravplassen, ville det vært en helt annen sak, sier Helgesen.

Han gikk selv tur i nærheten i helgen, men snudde og gikk hjem igjen da han hørte steiner rulle. Gravplassen har graver fra 1917 og fra 1990-årene og fram til i fjor. Gravplassen er tenkt brukt aktivt også videre framover. Nå er det bare urner som settes ned der.

– Kirkegården er et symbol. Hadde den blitt truffet av skredet, hadde det vært en følsom sak for mange. Dette skaper en utrygghet for oss som bor i Longyearbyen, sier presten.

Ut med helikopter
Natt til lørdag patruljerte Sysselmannen med et helikopter i området for å rekognisere om det hadde gått nye skred.

– Det var etter tips fra noen som mente de hørte et mulig nytt ras at vi rykket ut. Det var en del folk både på Huset og på Gruvelageret den kvelden, så da var det viktig for oss å sjekke ut tipset og forsikre oss om at det ikke hadde skjedd noen endring. Det var mørkt og vanskelig å se, men det ble ikke observert noe da, sier sysselmannsførstebetjent Irene Welle.

Hun sier at massene fortsatt er ustabile og at folk må ta hensyn når de ferdes i bratt terreng. I tillegg er det viktig å respektere sperringene som er satt opp.
Syssselmannen advarer på sine nettsider om at skredfaren i området rundt Longyearbyen fremdeles er stor.

Powered by Labrador CMS