Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stenger østkysten for cruisetrafikk

 

Stenger østkysten for cruisetrafikk

Store deler av østkysten på Svalbard kan bli stengt for turister. Direktoratet for naturforvaltning (DN) ønsker strengere styring av cruisetrafikken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen skal nå utarbeide et forslag til hvordan man kan endre verneforskriftene for naturreservatene på Svalbard for å sikre dem mot slitasje fra cruisetrafikken. Det kommer fram i et brev fra DN, som påpeker at det har vært en stor vekst i reiselivsnæringen på Svalbard de siste 15 årene. Brevet er en oppfølging av oppdraget som Miljøverndepartementet tidligere har kommet med, om å regulere cruisetrafikken innenfor verneområdene på Svalbard.

Vil sette tak
Direktoratet mener det er nødvendig med en styring av hvor man kan gå i land fra cruisebåter i de østlige naturreservatene. Ifølge Norsk Polarinstitutt (NP) bør det settes et tak på 10-15 lokaliteter.
«Vi antar at de fleste aktuelle lokaliteter ligger langs en akse Sjuøyane - Hinlopenstretet - vestsida av Barentsøya og Edgeøya. Et unntak er Andreeneset på Kvitøya. For stor geografisk spredning på foreslåtte lokaliteter bør imidlertid unngås da landstigning og gjennomseiling vil berøre unødig store områder», skriver NP in sin anbefaling.

Strengere vern
Sysselmannen skal også lage et forslag for å begrense tilgangen til kulturminner, og et som omhandler drivstoffkvalitet for skipstrafikk innenfor nasjonalparkene på vestsiden av Svalbard.
1. juni i år ble det forbudt å medbringe og benytte tungolje om bord i skip for de østlige reservatene.
«I forberedelsen av dette forbudet ble det varslet om at et tilsvarende forbud også ville bli vurdert for de vestlige nasjonalparkene», skriver DN.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!