Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stenger østkysten for cruisetrafikk

 

Stenger østkysten for cruisetrafikk

Store deler av østkysten på Svalbard kan bli stengt for turister. Direktoratet for naturforvaltning (DN) ønsker strengere styring av cruisetrafikken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen skal nå utarbeide et forslag til hvordan man kan endre verneforskriftene for naturreservatene på Svalbard for å sikre dem mot slitasje fra cruisetrafikken. Det kommer fram i et brev fra DN, som påpeker at det har vært en stor vekst i reiselivsnæringen på Svalbard de siste 15 årene. Brevet er en oppfølging av oppdraget som Miljøverndepartementet tidligere har kommet med, om å regulere cruisetrafikken innenfor verneområdene på Svalbard.

Vil sette tak
Direktoratet mener det er nødvendig med en styring av hvor man kan gå i land fra cruisebåter i de østlige naturreservatene. Ifølge Norsk Polarinstitutt (NP) bør det settes et tak på 10-15 lokaliteter.
«Vi antar at de fleste aktuelle lokaliteter ligger langs en akse Sjuøyane - Hinlopenstretet - vestsida av Barentsøya og Edgeøya. Et unntak er Andreeneset på Kvitøya. For stor geografisk spredning på foreslåtte lokaliteter bør imidlertid unngås da landstigning og gjennomseiling vil berøre unødig store områder», skriver NP in sin anbefaling.

Strengere vern
Sysselmannen skal også lage et forslag for å begrense tilgangen til kulturminner, og et som omhandler drivstoffkvalitet for skipstrafikk innenfor nasjonalparkene på vestsiden av Svalbard.
1. juni i år ble det forbudt å medbringe og benytte tungolje om bord i skip for de østlige reservatene.
«I forberedelsen av dette forbudet ble det varslet om at et tilsvarende forbud også ville bli vurdert for de vestlige nasjonalparkene», skriver DN.

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!