Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stenger østkysten for cruisetrafikk

 

Stenger østkysten for cruisetrafikk

Store deler av østkysten på Svalbard kan bli stengt for turister. Direktoratet for naturforvaltning (DN) ønsker strengere styring av cruisetrafikken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen skal nå utarbeide et forslag til hvordan man kan endre verneforskriftene for naturreservatene på Svalbard for å sikre dem mot slitasje fra cruisetrafikken. Det kommer fram i et brev fra DN, som påpeker at det har vært en stor vekst i reiselivsnæringen på Svalbard de siste 15 årene. Brevet er en oppfølging av oppdraget som Miljøverndepartementet tidligere har kommet med, om å regulere cruisetrafikken innenfor verneområdene på Svalbard.

Vil sette tak
Direktoratet mener det er nødvendig med en styring av hvor man kan gå i land fra cruisebåter i de østlige naturreservatene. Ifølge Norsk Polarinstitutt (NP) bør det settes et tak på 10-15 lokaliteter.
«Vi antar at de fleste aktuelle lokaliteter ligger langs en akse Sjuøyane - Hinlopenstretet - vestsida av Barentsøya og Edgeøya. Et unntak er Andreeneset på Kvitøya. For stor geografisk spredning på foreslåtte lokaliteter bør imidlertid unngås da landstigning og gjennomseiling vil berøre unødig store områder», skriver NP in sin anbefaling.

Strengere vern
Sysselmannen skal også lage et forslag for å begrense tilgangen til kulturminner, og et som omhandler drivstoffkvalitet for skipstrafikk innenfor nasjonalparkene på vestsiden av Svalbard.
1. juni i år ble det forbudt å medbringe og benytte tungolje om bord i skip for de østlige reservatene.
«I forberedelsen av dette forbudet ble det varslet om at et tilsvarende forbud også ville bli vurdert for de vestlige nasjonalparkene», skriver DN.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!