Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stenger østkysten for cruisetrafikk

 

Stenger østkysten for cruisetrafikk

Store deler av østkysten på Svalbard kan bli stengt for turister. Direktoratet for naturforvaltning (DN) ønsker strengere styring av cruisetrafikken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen skal nå utarbeide et forslag til hvordan man kan endre verneforskriftene for naturreservatene på Svalbard for å sikre dem mot slitasje fra cruisetrafikken. Det kommer fram i et brev fra DN, som påpeker at det har vært en stor vekst i reiselivsnæringen på Svalbard de siste 15 årene. Brevet er en oppfølging av oppdraget som Miljøverndepartementet tidligere har kommet med, om å regulere cruisetrafikken innenfor verneområdene på Svalbard.

Vil sette tak
Direktoratet mener det er nødvendig med en styring av hvor man kan gå i land fra cruisebåter i de østlige naturreservatene. Ifølge Norsk Polarinstitutt (NP) bør det settes et tak på 10-15 lokaliteter.
«Vi antar at de fleste aktuelle lokaliteter ligger langs en akse Sjuøyane - Hinlopenstretet - vestsida av Barentsøya og Edgeøya. Et unntak er Andreeneset på Kvitøya. For stor geografisk spredning på foreslåtte lokaliteter bør imidlertid unngås da landstigning og gjennomseiling vil berøre unødig store områder», skriver NP in sin anbefaling.

Strengere vern
Sysselmannen skal også lage et forslag for å begrense tilgangen til kulturminner, og et som omhandler drivstoffkvalitet for skipstrafikk innenfor nasjonalparkene på vestsiden av Svalbard.
1. juni i år ble det forbudt å medbringe og benytte tungolje om bord i skip for de østlige reservatene.
«I forberedelsen av dette forbudet ble det varslet om at et tilsvarende forbud også ville bli vurdert for de vestlige nasjonalparkene», skriver DN.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!