Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stenger Gruve 7 på grunn av støvproblem

Slik så det ut rundt Gruve 7 fredag klokken 12. Kullstøv har spredt seg i hele Adventdalen og også innover Bolterdalen. FOTO: Birger Amundsen

Stenger Gruve 7 på grunn av støvproblem

Store Norske besluttet i dag å stenge Gruve 7 med øyeblikkelig virkning på grunn av at store mengder kullstøv forurenser omgivelsene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2009 kl 12:08

Store Norske besluttet i dag å stenge Gruve 7 med øyeblikkelig virkning på grunn av at store mengder kullstøv forurenser omgivelsene.

– Vi har diskutert dette internt i dag og kommet til at vi stanser produksjonen i gruva inntil videre. Vi kan ikke framstå som miljøversting på Svalbard, derfor er det bare å trø til og gjøre noe med dette, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.

Ansatte er bekymret

Arnestad sier at det er kommet bekymringsmeldinger også internt i selskapet om støvproblemet, og at årsaken til problemet er støvavsug som ennå ikke er kommet på plass.

Å produsere kull medfører alltid en viss forurensning av omgivelsene. Inntil på slutten av fjoråret ble det gamle oppredningsanlegget ved flyplassen brukt til å knuse og sikte kullet fra Gruve 7. Nå er det montert nytt anlegg frampå fjellet ved gruva, og med det er støvproblemet flyttet fra Hotellneset til Adventdalen. Det liker Bjørn Arnestad dårlig.

Skal utbedres

– Det skal ikke være slik, og vi tar problemet alvorlig. Nå holder vi gruva stengt inntil støvavsuget er på plass og sikten og knuseren er kledd inn, sier han.

Støvet fra Gruve 7 har også forsuret tilværelsen for Basecamp Spitsbergen, som driver turistvirksomhet og har hundegård ved foten av Gruve 7-fjellet.

– Støvet er en kjempekjedelig sak for oss og for produktet vårt. Vi har tatt dette opp med gruvesjef Atle Brekken, som sier at de er klar over problemet og at de jobber for å løse det, sier Geir Arne Månum, daglig leder i Basecamp Spitsbergen.

At gruve nå blir stengt, tar han som en god nyhet.

 

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!