Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stenger Gruve 7 på grunn av støvproblem

Slik så det ut rundt Gruve 7 fredag klokken 12. Kullstøv har spredt seg i hele Adventdalen og også innover Bolterdalen. FOTO: Birger Amundsen

Stenger Gruve 7 på grunn av støvproblem

Store Norske besluttet i dag å stenge Gruve 7 med øyeblikkelig virkning på grunn av at store mengder kullstøv forurenser omgivelsene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2009 kl 12:08

Store Norske besluttet i dag å stenge Gruve 7 med øyeblikkelig virkning på grunn av at store mengder kullstøv forurenser omgivelsene.

– Vi har diskutert dette internt i dag og kommet til at vi stanser produksjonen i gruva inntil videre. Vi kan ikke framstå som miljøversting på Svalbard, derfor er det bare å trø til og gjøre noe med dette, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.

Ansatte er bekymret

Arnestad sier at det er kommet bekymringsmeldinger også internt i selskapet om støvproblemet, og at årsaken til problemet er støvavsug som ennå ikke er kommet på plass.

Å produsere kull medfører alltid en viss forurensning av omgivelsene. Inntil på slutten av fjoråret ble det gamle oppredningsanlegget ved flyplassen brukt til å knuse og sikte kullet fra Gruve 7. Nå er det montert nytt anlegg frampå fjellet ved gruva, og med det er støvproblemet flyttet fra Hotellneset til Adventdalen. Det liker Bjørn Arnestad dårlig.

Skal utbedres

– Det skal ikke være slik, og vi tar problemet alvorlig. Nå holder vi gruva stengt inntil støvavsuget er på plass og sikten og knuseren er kledd inn, sier han.

Støvet fra Gruve 7 har også forsuret tilværelsen for Basecamp Spitsbergen, som driver turistvirksomhet og har hundegård ved foten av Gruve 7-fjellet.

– Støvet er en kjempekjedelig sak for oss og for produktet vårt. Vi har tatt dette opp med gruvesjef Atle Brekken, som sier at de er klar over problemet og at de jobber for å løse det, sier Geir Arne Månum, daglig leder i Basecamp Spitsbergen.

At gruve nå blir stengt, tar han som en god nyhet.

 

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!