Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stenger forskerne ute

Hytta innerst i Billefjorden har de siste somrene vært lånt ut til polske forskere. Forskerne skal, ifølge Sysselmannen, få bruke hytta denne og neste sommer, men etter det er det bare Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening som får låne hytta. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Stenger forskerne ute

Tidligere har forskere fått disponere statens hytter når de har vært ute i felt. Nå setter Sysselmannen en stopper for denne praksisen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi vil ikke konkurrere med næringslivet om transport av forskere og overnatting i felt. Ifølge svalbardmiljøloven kreves det tillatelse fra miljøvernmyndighetene for overnattingssteder og Sysselmannen ønsker ikke kommersiell bruk av statens hytter. De fleste hyttene er også automatisk freda kulturminner som vi må være forsiktige med. Kommersielt utlån bryter med fredningsprinsippet, sier Per Kyrre Reymert, kulturminnerådgiver hos Sysselmannen.
Han sier at Sysselmannen mener forskerne heller bør kontakte turoperatører og kjøpe overnattingstjenester hos dem i form av teltleire eller andre former for camper.
– I Ny-Ålesund må jo forskerne betale for forpleiningen, sier Reymert.
– Hvorfor fikk forskerne tillatelse til å bruke hyttene tidligere?
– Da hadde vi ikke hyttereglementet klart. Det er noe vi har jobbet med over lengre tid, sier Reymert.

Vil reagere
– Om det er slik at forskere blir utestengt fra hyttene er det noe vi kommer til å reagere på, sier logistikksjef ved Unis, Fred Scancke Hansen.
Han sier at en utestengelse vil bety at Unis må drive tyngre logistikk for å gjennomføre forskningen sin.
– Da må vi sette opp letthytter og camper i stedet for å bruke hyttene som allerede står der. Det vil bety mer trafikk i felten, ikke mindre, sier Scancke Hansen.

Ikke problem
Ifølge Anders Lindseth som er leder for hytteutvalget til Longyearbyen- Jeger og Fiskerforening (LJFF), har det ikke vært noe problem at forskere har lånt foreningens hytter.

Les mer i papirutgaven av Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!