Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stenger barnehagen

Lene Høgnes Jørgensen i Kullungen barnehage synes det er trist at man må stenge utearealene på grunn av hærverk. I forrige uke forsøkte noen å knuse et av de store vinduene i klatretårnet. FOTO: Christopher Engås

Stenger barnehagen

Forsøpling og regelrett hærverk gjør at utearealene i Kullungen barnehage fra i dag blir stengt for barn og ungdom uten følge av voksne på ettermiddag og kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2014 kl 15:18

Styrer Lene Høgnes Jørgensen er oppgitt. I forrige uke forsøkte noen å knuse et av de store vinduene på klatretårnet i Kullungen barnehage. I utgangspunktet skal pleksiglasset være uknuselig, så de som står bak ugjerningen har måttet bruke skikkelig kraft for å lage "rosen" i glasset.

Stengt

– Dessverre opplever vi hærverk og forsøpling i økende grad. Det er frustrerende for oss som arbeider i barnehagen, og for foreldrene til barna som går her, sier Jørgensen.

Barnehagen i sentrum er en yndet tilholdsplass for ungdommer om ettermiddagene, men dessverre er det ikke alle som klarer å oppføre seg.

– Hver morgen må vi bruke tid på å rydde søppel. Vi finner store tyggegummiklyser på utearealet, snusrester, brusbokser og papir. Leker som blir liggende ute blir tråkket på og knust. Det foregår også klatring på takene til byggene, og det kan føre til lekkasjer, sier Jørgensen.

Nødvendig

I dag bestemte Longyearbyen lokalstyre (LL) å stenge barnehagen på kveldstid. Barn og ungdom uten følge av voksne kan dermed ikke oppholde seg på uteområdene til Kullungen barnehage.

– Vi ser oss nødt til å gå til dette skrittet, selv om vi vet at det bare er snakk om noen få som ødelegger for mange som oppfører seg. Når omfanget av hærverk går utover den daglige drifta, og vi må bruke stadig mer ressurser på å rydde opp og reparere, blir det uholdbart, sier driftsingeniør i LL, Dag Arne Husdal.

– Når det går så langt at vandaler røsker planker opp av terassen i barnehagen, og legger dem med spikrene opp, blir det også et spørsmål om sikkerhet, legger han til.

Dyreplageri

Noe av det mest graverende lokalstyret har fått informasjon om, er at en rein skal ha blitt lokket innenfor porten til barnehagen, og deretter jaget rundt på plassen.

Husdal ber alle gode krefter om å vise omsyn for barnehagen.

– Vi har ikke organisert noen vaktordning rundt barnehagen. Men det går an å si fra til de som måtte finne på å bryte forbudet. Det er synd at det er blitt slik, og jeg håper at vi en gang i fremtiden kan komme dit at vi igjen har tillit nok til byens ungdommer, slik at barnehagen kan åpnes på kveldstid, sier Husdal.

Nøkkelord

Se bildet større

Hver morgen må de ansatte i barnehagen rydde tyggegummi, snus og annet søppel fra uteområdet så de små ikke skal komme borti det når de leker i løpet av barnehagedagen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!