Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stemningsfull markering for klima

Polargospel sang blant annet «Tenn lys» under klimamarkeringen. Biskop Per Oskar Kjølaas (t.v.) i Nord-Hålogaland bispedømme og prest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke synger med. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Stemningsfull markering for klima

Ropet fra Arktis ble lest opp og kirkeklokkestafetten startet ved den gamle kirkeklokka lørdag ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2009 kl 09:13

– Sjøisen i Polhavet smelter. Breene på Svalbard trekker seg tilbake. Temperaturen i havet stiger i takt med CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. Dette angår oss alle, sa forskningsdirektør Kim Holmén i Norsk Polarinstitutt under markeringen lørdag.

Han leste opp starten på klimaropet som forskere og kirkelige på Svalbard sender til politikere som skal delta under klimamøtet i København.

«Vi retter et rop fra Arktis til utsendingen på klimatoppmøtet i København med bønn om å stå sammen for miljøet. Vi gjør det på vegne av mennesker over hele kloden som hver på sitt vis vil lide om ikke jordens ledere enes om tiltak som monner. Før det er for sent!», avslutter ropet med.

Mange i tog

Mange, både store og små, valgte å gå i fakkeltoget for klima-saken lørdag. Toget startet ved Svalbardbutikken og endte ved den gamle kirkeklokka på Skjæringa, hvor markeringen ble holdt.

Etter ropet fra Arktis, slo prest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke tolv slag med den gamle kirkeklokka. Han startet med det kirkeklokkestafetten som skal gå gjennom Norge, og ende i København i forbindelse med klimatoppmøtet der. Kirkeklokkene symboliserer fare, men også håp om muligheter til endring. Tolv slag symboliserer den tolvte time.

Kirke og forskning

Klimahelgen i Longyearbyen blir arrangert av Svalbard kirke, Unis, Norsk Polarinstitutt og Kirkelig Utdanningssenter i Nord. Den startet med temamøte i Svalbard kirke fredag, etterfulgt av klimaseminar og markering lørdag. Helgen avsluttes med klimagudstjeneste i Svalbard kirke søndag.

 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!