Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stemningsfull markering for klima

Polargospel sang blant annet «Tenn lys» under klimamarkeringen. Biskop Per Oskar Kjølaas (t.v.) i Nord-Hålogaland bispedømme og prest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke synger med. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Stemningsfull markering for klima

Ropet fra Arktis ble lest opp og kirkeklokkestafetten startet ved den gamle kirkeklokka lørdag ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2009 kl 09:13

– Sjøisen i Polhavet smelter. Breene på Svalbard trekker seg tilbake. Temperaturen i havet stiger i takt med CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. Dette angår oss alle, sa forskningsdirektør Kim Holmén i Norsk Polarinstitutt under markeringen lørdag.

Han leste opp starten på klimaropet som forskere og kirkelige på Svalbard sender til politikere som skal delta under klimamøtet i København.

«Vi retter et rop fra Arktis til utsendingen på klimatoppmøtet i København med bønn om å stå sammen for miljøet. Vi gjør det på vegne av mennesker over hele kloden som hver på sitt vis vil lide om ikke jordens ledere enes om tiltak som monner. Før det er for sent!», avslutter ropet med.

Mange i tog

Mange, både store og små, valgte å gå i fakkeltoget for klima-saken lørdag. Toget startet ved Svalbardbutikken og endte ved den gamle kirkeklokka på Skjæringa, hvor markeringen ble holdt.

Etter ropet fra Arktis, slo prest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke tolv slag med den gamle kirkeklokka. Han startet med det kirkeklokkestafetten som skal gå gjennom Norge, og ende i København i forbindelse med klimatoppmøtet der. Kirkeklokkene symboliserer fare, men også håp om muligheter til endring. Tolv slag symboliserer den tolvte time.

Kirke og forskning

Klimahelgen i Longyearbyen blir arrangert av Svalbard kirke, Unis, Norsk Polarinstitutt og Kirkelig Utdanningssenter i Nord. Den startet med temamøte i Svalbard kirke fredag, etterfulgt av klimaseminar og markering lørdag. Helgen avsluttes med klimagudstjeneste i Svalbard kirke søndag.

 

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!