Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stemningsfull markering for klima

Polargospel sang blant annet «Tenn lys» under klimamarkeringen. Biskop Per Oskar Kjølaas (t.v.) i Nord-Hålogaland bispedømme og prest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke synger med. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Stemningsfull markering for klima

Ropet fra Arktis ble lest opp og kirkeklokkestafetten startet ved den gamle kirkeklokka lørdag ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2009 kl 09:13

– Sjøisen i Polhavet smelter. Breene på Svalbard trekker seg tilbake. Temperaturen i havet stiger i takt med CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. Dette angår oss alle, sa forskningsdirektør Kim Holmén i Norsk Polarinstitutt under markeringen lørdag.

Han leste opp starten på klimaropet som forskere og kirkelige på Svalbard sender til politikere som skal delta under klimamøtet i København.

«Vi retter et rop fra Arktis til utsendingen på klimatoppmøtet i København med bønn om å stå sammen for miljøet. Vi gjør det på vegne av mennesker over hele kloden som hver på sitt vis vil lide om ikke jordens ledere enes om tiltak som monner. Før det er for sent!», avslutter ropet med.

Mange i tog

Mange, både store og små, valgte å gå i fakkeltoget for klima-saken lørdag. Toget startet ved Svalbardbutikken og endte ved den gamle kirkeklokka på Skjæringa, hvor markeringen ble holdt.

Etter ropet fra Arktis, slo prest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke tolv slag med den gamle kirkeklokka. Han startet med det kirkeklokkestafetten som skal gå gjennom Norge, og ende i København i forbindelse med klimatoppmøtet der. Kirkeklokkene symboliserer fare, men også håp om muligheter til endring. Tolv slag symboliserer den tolvte time.

Kirke og forskning

Klimahelgen i Longyearbyen blir arrangert av Svalbard kirke, Unis, Norsk Polarinstitutt og Kirkelig Utdanningssenter i Nord. Den startet med temamøte i Svalbard kirke fredag, etterfulgt av klimaseminar og markering lørdag. Helgen avsluttes med klimagudstjeneste i Svalbard kirke søndag.

 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!