Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stemningsfull markering for klima

Polargospel sang blant annet «Tenn lys» under klimamarkeringen. Biskop Per Oskar Kjølaas (t.v.) i Nord-Hålogaland bispedømme og prest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke synger med. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Stemningsfull markering for klima

Ropet fra Arktis ble lest opp og kirkeklokkestafetten startet ved den gamle kirkeklokka lørdag ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2009 kl 09:13

– Sjøisen i Polhavet smelter. Breene på Svalbard trekker seg tilbake. Temperaturen i havet stiger i takt med CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. Dette angår oss alle, sa forskningsdirektør Kim Holmén i Norsk Polarinstitutt under markeringen lørdag.

Han leste opp starten på klimaropet som forskere og kirkelige på Svalbard sender til politikere som skal delta under klimamøtet i København.

«Vi retter et rop fra Arktis til utsendingen på klimatoppmøtet i København med bønn om å stå sammen for miljøet. Vi gjør det på vegne av mennesker over hele kloden som hver på sitt vis vil lide om ikke jordens ledere enes om tiltak som monner. Før det er for sent!», avslutter ropet med.

Mange i tog

Mange, både store og små, valgte å gå i fakkeltoget for klima-saken lørdag. Toget startet ved Svalbardbutikken og endte ved den gamle kirkeklokka på Skjæringa, hvor markeringen ble holdt.

Etter ropet fra Arktis, slo prest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke tolv slag med den gamle kirkeklokka. Han startet med det kirkeklokkestafetten som skal gå gjennom Norge, og ende i København i forbindelse med klimatoppmøtet der. Kirkeklokkene symboliserer fare, men også håp om muligheter til endring. Tolv slag symboliserer den tolvte time.

Kirke og forskning

Klimahelgen i Longyearbyen blir arrangert av Svalbard kirke, Unis, Norsk Polarinstitutt og Kirkelig Utdanningssenter i Nord. Den startet med temamøte i Svalbard kirke fredag, etterfulgt av klimaseminar og markering lørdag. Helgen avsluttes med klimagudstjeneste i Svalbard kirke søndag.

 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!