Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stemmer i for kvinnene

Kristin Maurud (f.v.), Ragnhild Rønneberg, Bente Mari Mortensen og Marit Kvalen står bak stemmerettsjubileet i Longyearbyen neste helg. FOTO: Anders Fjellestad

Stemmer i for kvinnene

I år er det hundre år siden norske kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn. I Longyearbyen markeres det med storstilt jubileum neste helg.

Tekst:

Publisert:

Etter lang tids kamp fikk omsider kvinner i Norge avgi stemme på like vilkår som menn i juni 1913. Selv om Svalbard ikke var en del av Norge for hundre år siden, skal jubileet likevel feires grundig i kulturhuset neste helg.

– Svalbard har hatt mange sterke kvinner, som har tatt utradisjonelle valg. Derfor er det helt naturlig at også vi feirer, sier Bente Mari Mortensen.


Solidaritet

I november i fjor snuste Mortensen på mulighetene for å danne et nettverk for kvinner i byen.

– Jeg synes det er spennende med damene på Svalbard. Hvem er de? Hvorfor kom de hit? sier hun.

Etter hvert kom hun i kontakt med Ragnhild Rønneberg, og så dukket 100-årsjubileet for stemmeretten opp. Sammen med Kristin Maurud og Marit Kvalen har de sydd sammen en bred, lokal feiring i kulturhuset neste fredag og lørdag. I løpet av de to dagene, skal en rekke personer fortelle om sine erfaringer med det å være kvinne. Blant dem er tidligere stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl og partileder i Venstre, Trine Skei Grande. En rekke lokale damer står også på scenen. Blant dem er Rebekka Nordtømme, Christin Kristoffersen, Anne Lise Klungseth Sandvik, Anita Johansen og Kristin Furu Grøtting.

Den indiske Unis-studenten Teena Chauhan deltar, det gjør også tre kvinner fra Barentsburg.

– Selv om likestillingen har kommet langt her i Norge, er det mange steder i verden der kvinner ikke likebehandles, eller lever under uverdige forhold med vold og undertrykking. Markeringen her nord vil derfor også vise solidaritet over landegrensene, sier Ragnhild Rønneberg.


Et fat med kanapeer

Det blir et omfattende jubileums­program, med mange foredragsholdere. Samtlige er kvinner.

– Det er et bevisst valg. Svalbard er et mannsdominert samfunn, og vi ønsker at de kvinnelige stemmene skal fram. Men menn er også hjertelig velkomne til konferansen, sier Rønneberg og legger til:

– Vi er klar over at oppmøtet kan bli lavere dersom det blir knakende flott vær og alle skal på tur, men vi arrangerer uansett om det kommer ti eller hundre, sier Rønneberg.

– En må naturligvis ikke delta på alt. Markeringen er som et fat med kanapeer, som folk kan komme og forsyne seg av etter som de ønsker, sier Kristin Maurud.


Hersketeknikk

Det skal også etableres et såkalt speakers' corner i trappa i kulturhuset. Der kan hvem som helst si sin hjertens mening underveis i arrangementet.

Lokalt næringsliv, lokalstyret og Sysselmannen har bidratt med sponsormidler.

– Det hadde ikke vært mulig å få dette til uten hjelp fra dem, sier Bente Mari Mortensen.

At Norge er et av de mest likestilte landene i verden, betyr ikke at kampen er over. Arrangørene peker på at det ennå er arenaer der kvinner ikke helt slipper til, og at kvinner fremdeles tjener mindre enn sine mannlige kollegaer i enkelte yrker. Selv har de opplevd hersketeknikker fra menn.

– I styremøte-sammenheng, for eksempel. Dersom en kvinne sier noe klart og tydelig, kan det bli helt stille etterpå. Så kan en mann si nøyaktig det samme litt senere, og da sier folk: «det var en god idé», sier Rønneberg.

– Ellers kan du få høre ting som: «Kan ikke du gå og lage litt kaffe, du som kan det?», sier Marit Kvalen.

Komiteen håper markeringen neste helg kan bidra til å skape bevissthet omkring likestilling og likeverd. Selv om markeringen har en klar kvinneprofil, sender de en oppfordring til byens karer:

– Dette er en gyllen anledning for alle menn til å komme og høre, lytte og lære. Det er også en del kvinner i byen som er usynlige og som kanskje ikke har så stort nettverk. Da er dette en fin anledning til å bli kjent med andre, sier Marit Kvalen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!