Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stefan (25) var fanget i bresprekk i to timer

Stefan Schöttl (25) dro på tur fra Longyeardalen og opp mot Nordenskiöldtoppen da det gikk galt, for snart en uke siden. FOTO: Eirik Palm

Stefan (25) var fanget i bresprekk i to timer

Underlaget sviktet under føttene til Stefan Schöttl og han falt ned 25 meter. Nå forteller han om de dramatiske timene.

Tekst:

Publisert:

Sola skinte og stemningen var god da turfølget la ut fra Nybyen øverst i Longyeardalen søndag 6. april. De ni hadde planlagt å gå opp på Nordenskiöldtoppen. På vei opp fjellryggen valgte følget å dele seg i to og heller møtes på toppen, siden tre var skikjørere og resten gikk til fots. Følget til Stefan Schöttl gikk til høyre. Han hadde én kamerat til venstre for seg og én fem-seks meter bak, da idyll med ett ble drama.

– Jeg gikk på snøen og plutselig åpnet et hull seg. Jeg husker at det var et langt fall. I første del var det fritt fall, forteller geologistudenten, som kommer fra Graz i Østerrike.


Beskyttet seg i fallet
Som eneste norske avis får Svalbardposten intervjue studenten etter den dramatiske turen. Årsaken er at han ønsker å fortelle historien og om hvordan han har det til medstudentene og innbyggerne på Svalbard, hvor søndagens hendelse er det store samtaleemnet.

Det kunne gått forferdelig galt på veien opp mot fjelltoppen, og 25-åringen ser i ettertid at han har vært særdeles heldig.

I løpet av sekunder, fra under­laget forsvant under ham, var han på bunnen i en dyp bresprekk ved kanten av isbreen. Instinktivt forsøkte han å beskytte hodet med hendene, og det var langt ned.

– De første fem til ti meterne var det fritt fall, men det ble smalere og smalere. Siste del skled jeg mot sidene av bresprekken.

– Hva skjedde da du var nede?

– Jeg var overrasket. Jeg så opp og innså at jeg hadde falt og at det var umulig å komme opp.

– Hvordan forholdt du deg?

– Først var jeg redd, men etter hvert ble jeg roligere. Jeg følte ingen smerte, og hadde mye adrenalin i kroppen. Det tror jeg var en viktig årsak til at jeg holdt meg rolig. Jeg ble overrasket over hvor rolig jeg var, forteller Schöttl til Svalbardposten.

Studenten legger detaljert ut om hendelsen. Han smiler mye når han forklarer, men er også preget av sitt livs mest dramatiske opplevelse.


LES OGSÅ: Falt ned i dyp bresprekk


Livstegn
Stefan Schöttl studerer egentlig ved Universitetet i Graz og kom til Longyearbyen og Universitetsenteret på Svalbard (Unis) i februar i forbindelse med en masteroppgave. Han har også mange års erfaring med fjellturer med og uten ski, isbreer og klatring i de østerrikske Alpene, og det første han gjorde nede i bunnen av sprekken, var å sjekke at underlaget han sto på og veggene rundt var stabile. Det var noen titalls centimetre bredt og umulig å snu føttene.

Kort tid etter hørte han mobiltelefonen ringe, og jobbet lenge for å få tak i den. Mobildekningen er dårlig eller lik null utenfor Longyearbyen, men det var altså tilstrekkelig dekning på det aktuelle stedet.

– Først ringte noen fra gruppa, men det var trangt og jeg hadde ikke mulighet til å få tak i mobiltelefonen og svare. Etter hvert fikk jeg opp telefonen og ringt tilbake. «Stefan, er det deg?» spurte de. Jeg sa «ja, jeg er ok», men de kunne ikke høre meg. I et minste fikk jeg gitt livstegn fra meg.

– Prøvde du å rope?

– Jeg gjorde ikke det. Det var dypt og sjansene for at lyden skulle nå opp, var små.

LES OGSÅ: Her falt han ned 25 meter

Fanget
For å få litt bedre plass, skrapte han snøen på sidene vekk med hendene. Isveggene avgir mye kulde, og faren for nedkjøling er stor. 25-åringen hadde kledt seg lett for oppstigningen til Nordenskiöldtoppen, men visste at det kunne ta tid før han ble reddet. I ryggsekken hadde han tykkere plagg.

– Jeg innså at jeg ville bli der lenge, og tok på meg alt av klær for å holde varmen. Jeg prøvde å røre meg litt, og drakk litt varm te. Det var ikke noen god situasjon.

– Så du var sikker på at du ville bli berget?

– At jeg kom til å bli reddet, var jeg helt sikker på, for turvenninnen bak meg var få meter unna, og hun så det. Og jeg er glad for at de der oppe opptrådte så bra, de gjorde alt riktig, forholdt seg rolig og ringte etter hjelp. De hadde nødnummeret på mobilen.


Redningen
Stefan var fanget 25 meter nede i bresprekken i omtrent to timer. Noe begrep om tiden mens dramaet pågikk, hadde han ikke, men etter en stund hørte han lyden av et helikopter og skjønte at redningsaksjonen endelig var i gang.

To helikoptre ble brukt i redningaksjonen, og det ene tok med seg turfølget ned fra fjellet, mens redningsaksjonen ved bresprekken pågikk. Nede i bresprekken så Stefan etter hvert at redningsmannen kom til syne og begynte å fire seg ned.

– Da jeg så redningsteamet komme, innså jeg også at det ville ta mer tid, men at jeg om ikke så lenge ville være oppe. Redningsmannen spurte om jeg var ok da han hadde firt seg ned, og snakket hele tiden til meg mens han fikk meg opp. Det var godt å komme opp igjen.

– Hva skjedde da?

– Jeg fikk umiddelbart en rask sjekk på stedet, så gikk vi til heli­kopteret og fløy til flyplassen, hvor jeg ble hentet og brakt til sykehuset. Her ble jeg undersøkt og fikk målt kroppstempera­turen, og alt var normalt.

Siden fikk Stefan dra hjem. Han ringte hjem til Østerrike for å fortelle sjokkerte, men lettede, foreldre om hva som hadde skjedd på Svalbard.


Oppfølging
– Du tenker mye på hva som har skjedd, framholder han, og poengterer at ikke alt er ved det normale ennå. Opplevelsen har gjort stort inntrykk, og mye tid er brukt til debriefing – bearbeidelse – av inntrykkene.

Mandag var han tilbake på Unis for å fortelle at alt sto bra til, og for å ha snakke ut og gjennomgå søndagens hendelse med resten av gruppa. Siden gikk de ut og spiste, men mye er annerledes.

– Det er ikke «business as usual». Jeg prøver å gå på Unis og snakker mye med folk. Det er nyttig å snakke med andre.

I etterkant har han sett video og bilder fra redningsaksjonen. Bilder tatt fra helikopteret viser et mønster i snøen ut fra hver side av hullet Stefan gikk igjennom, men på bakken er dette skillet svært vanskelig å få øye på. Han fastslår også at søndagen var hans lykkedag.

– Jeg hadde flinke venner, vi hadde utstyr (mobil, red.anm.) som virket, det var godt vær slik at redningen ikke ble forhindret og jeg skadet meg ikke i fallet.

– Visste du at det er sprekker i området dere gikk på?

– Jeg visste at jeg gikk på en isbre, men er ukjent med sprekkene. Jeg har forsøkt å analysere hva som gikk galt, det er viktig for meg. Jeg gikk for langt ut til høyre og fulgte ikke kanten. Det var problemet.

– Kommer du til å dra tilbake til stedet?

– Jeg kommer til å fortsette med fjellsport og det blir flere turer. Etterhvert vil jeg nok også ta en tur for å se området, men ikke ennå, sier den 25-årige østerrikeren, som ønsker å rette en takk til alle som deltok i redningsaksjonen, og ikke minst til vennene for å ha gjort en flott jobb da den kritiske situasjonen oppsto.

Se bildet større

i klem: Her sitter Schöttl fast i bresprekken. Bildet er hentet fra hodekameraet til redningsmannen fra Lufttransport, og er sterkt lysnet. FOTO: Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!