Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Staten på banen om Austre Adventfjord

Norske myndigheter varsler kamp om den store eiendommen på Svalbard. Bildet viser Operafjellet, som er en del av de nesten 220 kvadratkilometrene med Svalbard-land som nå er til salgs. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Staten på banen om Austre Adventfjord

Norske myndigheter har bebudet ei pressemelding om Austre Adventfjord om kort tid. Ifølge VG vil staten kjøpe eiendommen.

Nærings- og fiskeridepartementet skriver til VG at norske myndigheter arbeider for å sikre Austre Adventfjord for allmennheten.

– Naturlig

Næringsminister Monica Mæland utdyper:

– Regjeringen har besluttet å jobbe for en løsning som medfører at staten overtar Austre Adventfjord. Det er høyst naturlig og riktig at staten går inn for å ta over eiendommen. Gjennom statlig eierskap og norsk lovgivning har vi det beste utgangspunktet for å forvalte Svalbard til fellesskapets beste, sier hun.

Det var i slutten av april at det ble klart at eiendommen, som ligger kloss opptil Longyearbyen, er lagt ut på det internasjonale markedet, etter at grunneier først kontaktet staten for å få i stand en løsning.

Da det ikke kom noe svar fra staten, ble grunneier utålmodig. I februar ble det varslet at eiendommen skulle legges ut for salg.

En av Norges største

Austre Adventfjord er en privat eiendom på 217,6 kvadratkilometer som strekker seg fra Helvetigfjellet i sørøst til Deltaneset i nordvest. Eiendommen er blant de 30 største privateide i Norge, og inneholder anslagsvis 20 millioner tonn med kull.

Eiendommen ble opprinnelig kjøpt av skipper B. Pedersen fra Tromsø på vegne av Bergen Spitsbergen Kulgrubekompagni. Senere ble den overtatt av The Spitsbergen Coal and Trading Company, før den ble solgt til skipsreder Jacob Kjøde fra Bergen i 1937. Året etter etablerte han selskapet Norske Kulfelter AS.

– Må by

Nåværende eier av Austre Adventfjord er søsknene Henning Horn, Elin Horn Galtung og Kari Horn. De er barnebarn av Jacob Kjøde. I et intervju med VG sier advokaten til eierne at staten ikke kan vente seg noen fortrinn i prosessen som kommer.

– Jeg konstaterer at den norske stat nå, mer enn fire måneder etter at staten ble forespurt om den hadde interesse for eiendommen, omsider har gitt utrykk for ønske om å kjøpe, sier Sveinung O. Flaaten.

– Det kommer ikke på tale å nullstille denne salgsprosessen. Staten kan delta ved å gi tilbud og salgsprosessen kommer til å bli fullført, hvor alle interessentene må gi konkurrerende bud, og hvor høyeste bud viser hva eiendommen er verd. Eiendommen vil bli solgt til høystbydende, sier Flaaten til VG.

I forrige uke ble det klart at den kinesiske milliardæren Nubo Huang er villig til å betale 650 millioner kroner for eiendommen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!