Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Staten på banen om Austre Adventfjord

Norske myndigheter varsler kamp om den store eiendommen på Svalbard. Bildet viser Operafjellet, som er en del av de nesten 220 kvadratkilometrene med Svalbard-land som nå er til salgs. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Staten på banen om Austre Adventfjord

Norske myndigheter har bebudet ei pressemelding om Austre Adventfjord om kort tid. Ifølge VG vil staten kjøpe eiendommen.

Nærings- og fiskeridepartementet skriver til VG at norske myndigheter arbeider for å sikre Austre Adventfjord for allmennheten.

– Naturlig

Næringsminister Monica Mæland utdyper:

– Regjeringen har besluttet å jobbe for en løsning som medfører at staten overtar Austre Adventfjord. Det er høyst naturlig og riktig at staten går inn for å ta over eiendommen. Gjennom statlig eierskap og norsk lovgivning har vi det beste utgangspunktet for å forvalte Svalbard til fellesskapets beste, sier hun.

Det var i slutten av april at det ble klart at eiendommen, som ligger kloss opptil Longyearbyen, er lagt ut på det internasjonale markedet, etter at grunneier først kontaktet staten for å få i stand en løsning.

Da det ikke kom noe svar fra staten, ble grunneier utålmodig. I februar ble det varslet at eiendommen skulle legges ut for salg.

En av Norges største

Austre Adventfjord er en privat eiendom på 217,6 kvadratkilometer som strekker seg fra Helvetigfjellet i sørøst til Deltaneset i nordvest. Eiendommen er blant de 30 største privateide i Norge, og inneholder anslagsvis 20 millioner tonn med kull.

Eiendommen ble opprinnelig kjøpt av skipper B. Pedersen fra Tromsø på vegne av Bergen Spitsbergen Kulgrubekompagni. Senere ble den overtatt av The Spitsbergen Coal and Trading Company, før den ble solgt til skipsreder Jacob Kjøde fra Bergen i 1937. Året etter etablerte han selskapet Norske Kulfelter AS.

– Må by

Nåværende eier av Austre Adventfjord er søsknene Henning Horn, Elin Horn Galtung og Kari Horn. De er barnebarn av Jacob Kjøde. I et intervju med VG sier advokaten til eierne at staten ikke kan vente seg noen fortrinn i prosessen som kommer.

– Jeg konstaterer at den norske stat nå, mer enn fire måneder etter at staten ble forespurt om den hadde interesse for eiendommen, omsider har gitt utrykk for ønske om å kjøpe, sier Sveinung O. Flaaten.

– Det kommer ikke på tale å nullstille denne salgsprosessen. Staten kan delta ved å gi tilbud og salgsprosessen kommer til å bli fullført, hvor alle interessentene må gi konkurrerende bud, og hvor høyeste bud viser hva eiendommen er verd. Eiendommen vil bli solgt til høystbydende, sier Flaaten til VG.

I forrige uke ble det klart at den kinesiske milliardæren Nubo Huang er villig til å betale 650 millioner kroner for eiendommen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!