Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Staten frikjent i Hopen-saken

Hopen ble fredet som naturreservat høsten 2003. Det utelukker all økonomisk aktivitet. FOTO: Birger Amundsen

Staten frikjent i Hopen-saken

Northlight Oil tapte Hopen-saken i Oslo tingrett og må betale Statens saksomkostninger på 90.000 kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Oljeselskapet Northlight Oil, med adresse i Sjøområdet i Longyearbyen, fikk i 2003 tildelt seks utmål på Hopen. Kort tid etter ble øya fredet som naturreservat. Det utelukket enhver form for økonomisk virksomhet, herunder utvinning av olje og gass.

180 millioner fat olje
Direktoratet for naturforvaltning (DN) avslo erstatning for utmålene. Northlight Oil gikk da til søksmål mot staten, sammen med sin amerikanske samarbeidspartner Plexus Investment som har overtatt utmålsrettighetene.
Northlight Oil hevder at det finnes betydelige mengder olje på utmålene, opp mot 180 millioner fat.

Spesielt verneverdig
«Det er et høyt nasjonalt og internasjonalt mål at Svalbard gis et omfattende vern. Hopen er spesielt verneverdig. Øya er et av de viktigste hi-områdene for isbjørn på Svalbard. Hopen er også et sentralt trekkområde for isbjørn. Videre står Hopen på listen over viktige fugleområder i Europa. Havområdene rundt øya antas endelig å være viktige leveområder for hvalross om vinteren», står det i dommen.

Tapt fullstendig
Det pekes også på at Northlight Oil vil drive virksomhet som er i strid med verneformålet og som vil medføre store naturinngrep.
Ifølge tidligere styreformann i Northlight Oil, Einar Ianssen, som var til stede da saken ble behandlet i tingretten, dreier saken seg først og fremst om at Staten skal erkjenne at selskapet har krav på erstatning.

Tidligere Sysselmann
Saken ble ført av regjeringsadvokat, tidligere Sysselmann, Sven Ole Fagernæs. Northlight Oil tapte saken fullstendig og må ut med 90.000 kroner til Staten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!