Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Staten frikjent i Hopen-saken

Hopen ble fredet som naturreservat høsten 2003. Det utelukker all økonomisk aktivitet. FOTO: Birger Amundsen

Staten frikjent i Hopen-saken

Northlight Oil tapte Hopen-saken i Oslo tingrett og må betale Statens saksomkostninger på 90.000 kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Oljeselskapet Northlight Oil, med adresse i Sjøområdet i Longyearbyen, fikk i 2003 tildelt seks utmål på Hopen. Kort tid etter ble øya fredet som naturreservat. Det utelukket enhver form for økonomisk virksomhet, herunder utvinning av olje og gass.

180 millioner fat olje
Direktoratet for naturforvaltning (DN) avslo erstatning for utmålene. Northlight Oil gikk da til søksmål mot staten, sammen med sin amerikanske samarbeidspartner Plexus Investment som har overtatt utmålsrettighetene.
Northlight Oil hevder at det finnes betydelige mengder olje på utmålene, opp mot 180 millioner fat.

Spesielt verneverdig
«Det er et høyt nasjonalt og internasjonalt mål at Svalbard gis et omfattende vern. Hopen er spesielt verneverdig. Øya er et av de viktigste hi-områdene for isbjørn på Svalbard. Hopen er også et sentralt trekkområde for isbjørn. Videre står Hopen på listen over viktige fugleområder i Europa. Havområdene rundt øya antas endelig å være viktige leveområder for hvalross om vinteren», står det i dommen.

Tapt fullstendig
Det pekes også på at Northlight Oil vil drive virksomhet som er i strid med verneformålet og som vil medføre store naturinngrep.
Ifølge tidligere styreformann i Northlight Oil, Einar Ianssen, som var til stede da saken ble behandlet i tingretten, dreier saken seg først og fremst om at Staten skal erkjenne at selskapet har krav på erstatning.

Tidligere Sysselmann
Saken ble ført av regjeringsadvokat, tidligere Sysselmann, Sven Ole Fagernæs. Northlight Oil tapte saken fullstendig og må ut med 90.000 kroner til Staten.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!