Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Staten får ansvar for skredsikring

I januar 2012 gikk det et sørpeskred ned Vannledningsdalen etter regnvær og mildvær. Perleporten, som er brua over Vannledningselva, ble delvis ødelagt i skredet. FOTO: Birger Amundsen

Staten får ansvar for skredsikring

Longyearbyen lokalstyre og Store Norske kan spare store summer.

Tekst:

Publisert:

Siden 1991 har det vært utført 20 rasvurderinger i og rundt Longyearbyen. Dette har vært kostbare prosjekter for daværende Svalbard Samfunnsdrift eller nåværende Longyearbyen lokalstyre. Stoltenberg-regjeringen foreslo i en stortingsmelding i mars 2012 at staten ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skulle få ansvar for flom- og skredsikring på Svalbard.

Lik linje
Nå er det bestemt. I slutten av november meldte Olje- og energidepartementet (OED) i et brev til NVE at «Svalbard skal vurderes på lik linje med kommuner på fastlandet ved prioritering av faglig og økonomisk bistand».

– Det er en prinsippavklaring om at vi skal yte den samme bistand på Svalbard som vi gjør på fastlandet, sier seniorrådgiver Hallvard Berg i NVE.

Svalbard vil sortere under Region Nord i NVE. Det vil ikke bli opprettet et eget kontor på øygruppa.

– Omfanget av aktiviteten er ikke stor nok til at det vil forsvare det. Det som kommer av henvendelser vil bli håndtert på regionkontoret eller hovedkontoret utfra om den samfunnsmessige nytten står i forhold til kostnadene, sier Berg.

Samme for Barentsburg
I et internt notat skriver Hallvard Berg at «feltarbeid, befaringer og møter vil nødvendigvis medføre økte kostnader. Dette må NVE ta i betraktning når innsatsen skal prioriteres».

– Betyr det at avstanden til Svalbard spiller negativt inn?

– Ikke noe mer enn for hvilket som helst annet sted i Utkant-Norge. Men det er riktig at alt teller med på kostnadssiden, sier Berg.

Det vil ikke være noe forskjell på norske og utenlandske bosettinger. NVE er dermed pliktig til å vurdere prosjekter fra Barentsburg på lik linje med Longyearbyen, men tar forbehold om at bistand primært skal kanaliseres til Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre.

Ikke regional varsling
Svalbard blir ikke en del av det regionale varslingssystemet for flom og jordskred, som man kan finne på varsom.no. Disse varslingene er basert på et nett av målestasjoner og modellering av hva slags vannføring som kommer ut av meldte temperaturer og mengde nedbør.

– Det er usikkert hvor hensiktsmessig det vil være å melde dette på regional basis på Svalbard. Dessuten mangler det data, og i en vurdering av kost og nytte er det foreløpig ikke aktuelt, sier Berg.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!