Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Staten får ansvar for skredsikring

I januar 2012 gikk det et sørpeskred ned Vannledningsdalen etter regnvær og mildvær. Perleporten, som er brua over Vannledningselva, ble delvis ødelagt i skredet. FOTO: Birger Amundsen

Staten får ansvar for skredsikring

Longyearbyen lokalstyre og Store Norske kan spare store summer.

Tekst:

Publisert:

Siden 1991 har det vært utført 20 rasvurderinger i og rundt Longyearbyen. Dette har vært kostbare prosjekter for daværende Svalbard Samfunnsdrift eller nåværende Longyearbyen lokalstyre. Stoltenberg-regjeringen foreslo i en stortingsmelding i mars 2012 at staten ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skulle få ansvar for flom- og skredsikring på Svalbard.

Lik linje
Nå er det bestemt. I slutten av november meldte Olje- og energidepartementet (OED) i et brev til NVE at «Svalbard skal vurderes på lik linje med kommuner på fastlandet ved prioritering av faglig og økonomisk bistand».

– Det er en prinsippavklaring om at vi skal yte den samme bistand på Svalbard som vi gjør på fastlandet, sier seniorrådgiver Hallvard Berg i NVE.

Svalbard vil sortere under Region Nord i NVE. Det vil ikke bli opprettet et eget kontor på øygruppa.

– Omfanget av aktiviteten er ikke stor nok til at det vil forsvare det. Det som kommer av henvendelser vil bli håndtert på regionkontoret eller hovedkontoret utfra om den samfunnsmessige nytten står i forhold til kostnadene, sier Berg.

Samme for Barentsburg
I et internt notat skriver Hallvard Berg at «feltarbeid, befaringer og møter vil nødvendigvis medføre økte kostnader. Dette må NVE ta i betraktning når innsatsen skal prioriteres».

– Betyr det at avstanden til Svalbard spiller negativt inn?

– Ikke noe mer enn for hvilket som helst annet sted i Utkant-Norge. Men det er riktig at alt teller med på kostnadssiden, sier Berg.

Det vil ikke være noe forskjell på norske og utenlandske bosettinger. NVE er dermed pliktig til å vurdere prosjekter fra Barentsburg på lik linje med Longyearbyen, men tar forbehold om at bistand primært skal kanaliseres til Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre.

Ikke regional varsling
Svalbard blir ikke en del av det regionale varslingssystemet for flom og jordskred, som man kan finne på varsom.no. Disse varslingene er basert på et nett av målestasjoner og modellering av hva slags vannføring som kommer ut av meldte temperaturer og mengde nedbør.

– Det er usikkert hvor hensiktsmessig det vil være å melde dette på regional basis på Svalbard. Dessuten mangler det data, og i en vurdering av kost og nytte er det foreløpig ikke aktuelt, sier Berg.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!