Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stasjonen tar form

Håndverkerne var i sving med å legge kledning på driftsbygningen da Svalbardposten besøkte Brandallaguna i april. FOTO: Eirik Palm

Stasjonen tar form

Den nye geodesi-stasjonen ved Brandallaguna tar form. Ett år etter at grunnpålen ble slått ned, skal bygningen være klar.

Tekst:

Publisert:

Snekkere og installatører er opptatt med å isolere, legge på kledning og strekke kabler i bygningen som skal huse verdens nordligste jordobservatorium. Mellom 10 og 14 menn og kvinner står på for å nå fristen for ferdigstillelsen, som er i oktober.


Pinlig nøyaktig
– Det tar form, men det er masse arbeid som gjenstår gjennom sommeren. Men det går fremover og vi ligger greit i rute, sier anleggsleder Martin Oen i Veidekke Arctic.

Selskapet har kontrakten med Kartverket om driftsbygningen og soklene i tilknytning til de store antennene, som skal peke mot kvasarer i enden av universet. De ufattelige avstandene stiller krav til pinlig nøyaktighet.

Jordobservatoriet – eller geodesistasjonen – brukes til kart- og oppmålingsarbeid, og inngår i et nettverk over hele jordkloden. I oktober i fjor la kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ned grunnpælen for å markere starten på prosjektet. Totalt har en ramme på 300 millioner kroner, og neste sommer, skal antennene monteres.


Mye vær
I mellomtiden er Veidekke over midtveis og for lengst under tak. Årsaken til at det har gått så raskt, er at byggingen ved Brandalslaguna har foregått med ferdigbygde elementer fra Østerrike og betongelementer fra Harstad.

– Det har selvfølgelig vært mye vær, men sånn som vi bygger med disse elementene var det gjort på en uke å lukke bygget. Skulle vi bygd alt her, hadde vi nok holdt på ennå, sier Oen, som også har erfaringer fra klargjøringen av Lunckefjellgruva.

– Vi trives godt her. Håndverkerne våre jobber i 14/14-turnus og pendler, mens vi er tre som er her fast; Tove Sandblåst, Audhild Storbråten og meg, framholder han.

LES OGSÅ: Skal ned på millimeteren

Enden av verdensrommet
Geodesi danner grunnlag for kart- og oppmålingsarbeid, og for å være sikker på at den er nøyaktig, brukes kvasarer, himmellegemer som befinner seg mellom sju og 13 milliarder lysår ute i verdensrommet, som referansepunkter.

– Du kan tenke at de kvasarene som sendte ut disse signalene, sendte dem lenge før jordens opprinnelse. Det er omtrent så langt ut som vi kan forestille oss at verdensrommet strekker seg, sa direktør Per Erik Opseth i Kartverkets geodesidivisjon i oktober i fjor.

Se bildet større

Anleggsleder Martin Oen er fornøyd med framdriften, men glad for at byggingen skjer med ferdigelementer. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!