Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stasjonen tar form

Håndverkerne var i sving med å legge kledning på driftsbygningen da Svalbardposten besøkte Brandallaguna i april. FOTO: Eirik Palm

Stasjonen tar form

Den nye geodesi-stasjonen ved Brandallaguna tar form. Ett år etter at grunnpålen ble slått ned, skal bygningen være klar.

Tekst:

Publisert:

Snekkere og installatører er opptatt med å isolere, legge på kledning og strekke kabler i bygningen som skal huse verdens nordligste jordobservatorium. Mellom 10 og 14 menn og kvinner står på for å nå fristen for ferdigstillelsen, som er i oktober.


Pinlig nøyaktig
– Det tar form, men det er masse arbeid som gjenstår gjennom sommeren. Men det går fremover og vi ligger greit i rute, sier anleggsleder Martin Oen i Veidekke Arctic.

Selskapet har kontrakten med Kartverket om driftsbygningen og soklene i tilknytning til de store antennene, som skal peke mot kvasarer i enden av universet. De ufattelige avstandene stiller krav til pinlig nøyaktighet.

Jordobservatoriet – eller geodesistasjonen – brukes til kart- og oppmålingsarbeid, og inngår i et nettverk over hele jordkloden. I oktober i fjor la kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ned grunnpælen for å markere starten på prosjektet. Totalt har en ramme på 300 millioner kroner, og neste sommer, skal antennene monteres.


Mye vær
I mellomtiden er Veidekke over midtveis og for lengst under tak. Årsaken til at det har gått så raskt, er at byggingen ved Brandalslaguna har foregått med ferdigbygde elementer fra Østerrike og betongelementer fra Harstad.

– Det har selvfølgelig vært mye vær, men sånn som vi bygger med disse elementene var det gjort på en uke å lukke bygget. Skulle vi bygd alt her, hadde vi nok holdt på ennå, sier Oen, som også har erfaringer fra klargjøringen av Lunckefjellgruva.

– Vi trives godt her. Håndverkerne våre jobber i 14/14-turnus og pendler, mens vi er tre som er her fast; Tove Sandblåst, Audhild Storbråten og meg, framholder han.

LES OGSÅ: Skal ned på millimeteren

Enden av verdensrommet
Geodesi danner grunnlag for kart- og oppmålingsarbeid, og for å være sikker på at den er nøyaktig, brukes kvasarer, himmellegemer som befinner seg mellom sju og 13 milliarder lysår ute i verdensrommet, som referansepunkter.

– Du kan tenke at de kvasarene som sendte ut disse signalene, sendte dem lenge før jordens opprinnelse. Det er omtrent så langt ut som vi kan forestille oss at verdensrommet strekker seg, sa direktør Per Erik Opseth i Kartverkets geodesidivisjon i oktober i fjor.

Se bildet større

Anleggsleder Martin Oen er fornøyd med framdriften, men glad for at byggingen skjer med ferdigelementer. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!