Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stas og spenning med bamsebesøk

Isbjørnen er nysgjerrig av natur, og undersøkte mange av hyttene fra Revneset og innover Adventfjorden i forrige uke. Heldigvis nøyde binna seg med å bare luske rundt de fleste hyttene, og kikke inn gjennom vinduene. FOTO: Frede Lamo

Stas og spenning med bamsebesøk

Mange fikk en sjelden anledning til å se isbjørn. Men Sysselmannen vurderte ei stund om skuelystne hadde gått for nært.

Tekst:

Publisert:

Sist helg, flere dager etter at isbjørnen hadde kommet til området, var det en god del båter som tok turen utpå Adventfjorden for å ta den nærmere i øyesyn. Bjørnen var tydelig nysgjerrig på omgivelsene, og tok menneskers nærvær med den største ro.

Skal ikke forstyrres

Sysselmannen fulgte bjørnen tett helt fra den dukket opp på Revneset onsdag den 20. august. Ryktet om det uvanlige besøket spredte seg raskt, og snart gikk det sport i å dra på isbjørnsafari nært Longyearbyen.

Sysselmannen fant det best å minne om Svalbardmiljølovens paragraf 30, fjerde ledd på sine nettsider:

“Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling, oppsøke bjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn”.

Påtalevurdering

På ett tidspunkt var det så mange båter i området rundt bjørnen at sysselmannen så seg nødt til å sjekke saken nærmere.

– Siden vi observerte båter ved isbjørnen var vi ute og noterte ned personalia på enkelte. Det var spesielt en båt som så ut til å være litt for nært. Vi vurderte en påtalemessig reaksjon ei stund, men siden det ikke så ut som om bjørnen endret adferd som følge av tilstedeværelsen, bestemt vi oss for å droppe denne, sier assisterende sysselmann Jens Olav Vestgøte Sæther.

Fantastiske bilder

Tidligere politiansatt hos sysselmannen og hobbyfotograf Frede Lamo var en av mange som benyttet sjansen til å få seg noen blinkskudd av isbjørnen som de fleste først antok var en ung hannbjørn. Men Lamo mener bestemt at det var snakk om ei binne. Han tok om lag 650 bilder av bjørnen mens den var ved Hiorthhamn og på Revneset.

Lamo mener folk tok hensyn, og ikke forstyrret det ville dyret.

– Jeg tilbragte vel halvannen time der ute, og alle båtene som var der da holdt det jeg vil kalle en forsvarlig avstand til bjørnen, sier Lamo som mener han har sett og fotografert flere hundre isbjørner.

– Når er grensen for å forstyrre isbjørn overtrådt?

– Det er ingen bestemt avstand, men hvis bjørnen endrer adferd som følge av menneskelig tilstedeværelse, er grensen trådt over. Men det er en vanskelig grense å dra. At bjørnen kikker opp og ser på tilskuerne er ikke å endre adferd, men hvis den for eksempel forlater byttet den spiser på som følge av tilstedeværelsen vår, har man brutt en grense, mener han.

– Isbjørnbinna som kom til Longyearbyens nærområder oppførte seg som isbjørner flest når den får tilskuere. Den luntet i vei langs fjæra og holdt på med sitt, helt uanfektet av menneskers tilstedeværelse, legger Lamo til.

Hytteraid

Isbjørnen dukket opp på Revneset onsdag, og vandret innover Adventfjorden og tilbake, før Sysselmannen drev den innover Hanaskogdalen søndag. På denne tiden var binna inne i flere hytter, og kikket gjennom vinduet på enda flere.

Fra hytta til Anders Ringheim luktet det godt, og dermed gikk bjørnen inn gjennom et vindu etter å ha fjernet en lem som sto foran.

– Jeg har hatt en snekker på hytta i noen dager. Han skulle ta seg en pause i byen, og dermed ble det liggende igjen noe mat, forteller Anders Ringheim.

Foruten å ha ødelagt vinduene hun kom seg inn og ut av, var en del inventar endevendt og knust. Alt av mat var selvfølgelig snust opp og fortært.

– Jeg kan slå fast at isbjørner liker grillpølser, bacon, egg, brunost og smør, sier Ringheim, som straks tok til med å reparere hytta på Revneset etter det uønskede besøket.

Før binna forsvant var den på nytt inne i hytta til Ringheim for å se om det fantes godbiter den ikke hadde funnet første gang.

Nøkkelord

Se bildet større

Binna så tilskuerne, men lot ikke til å la det forstyrre henne mens hun undersøkte omgivelsene. FOTO: Frede Lamo

Se bildet større

Når det står «Beach Ranch» på skiltet, må en formode at det er bademuligheter. FOTO: Frede Lamo

Se bildet større

Ei blåse betyr fortøyning for noen, mens det for andre er et finfint leketøy. FOTO: Frede Lamo

Se bildet større

Bordet har sannsynligvis ikke tålt vekten av isbjørnbinna da den kom inn i hytta etter å ha fjernet et vindu. «Besøket» ble bra for bamsen som fant pølser, bacon, egg og smør. FOTO: Anders Ringheim

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!