Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Startskuddet har gått for IPY

To jenter fra 7. klasse avduket skulpturen «Størst av alt er kjærligheten». FOTO: Eirik Berger

Startskuddet har gått for IPY

Det internasjonale polaråret, IPY, ble åpnet med taler og avduking av skulptur utenfor Forskningsparken torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Dette er det fjerde polaråret i en rekke på 125 år, så det er ikke akkurat noen dagligdags markering, sa lokalstyreleder Kjell Mork etter at den første offisielle åpningen var gjort.
Selve åpningen av Det internasjonale polaråret 2007-2008 ble gjort i Møysalen på UNIS, med taler av UNIS-direktør Gunnar Sand og sysselmann Per Sefland. Deretter holdt Eystein Markusson en kort orientering om The Arctic Gateway, som skal fungere som et informasjonssenter og et møtepunkt for innbyggere, forskere og studenter i Longyearbyen.

Fokus på forskning
Etterpå var det avduking av en skulptur utenfor Forskningsparken. Da var blant andre hele Longeyarbyen skole til stede.
– IPY er den største forskningssatsingen noensinne, med 206 store internasjonale prosjekter. Norge er med i rundt halvparten av dem, sa Kjell Mork.
Han la vekt på at både skolen og barnehagene i Longyearbyen er flinke til å fokusere på polare aktiviteter gjennom blant annet tverrfaglige prosjekter.
– Forskningen har store ringvirkninger for Longyearbyen, gjennom spennende arbeidsplasser, men også i kulturlivet. Nå skal det handle om skulpturer og skulptører, sa Mork.

Størst er kjærligheten
7. klasse har sammen med kunstner Olaf Storø laget to isskulpturer som skulle være en gave til forskerne og som ble avduket under åpningen av IPY.
– Vi har kalt den ene for «Størst av alt er kjærligheten», med to hjerter, ett i vinduet og ett i toppen, forklarte Storø.
– Dette var veldig flott, sa UNIS-direktør Gunnar Sand etterpå.
– Vi ønsker å formidle det som foregår, og det er et viktig mål at kunnskapen ikke stopper hos forskerne, men at vi kan være noe for samfunnet rundt og for Longyearbyen, sa Sand.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!