Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Startskuddet har gått for IPY

To jenter fra 7. klasse avduket skulpturen «Størst av alt er kjærligheten». FOTO: Eirik Berger

Startskuddet har gått for IPY

Det internasjonale polaråret, IPY, ble åpnet med taler og avduking av skulptur utenfor Forskningsparken torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Dette er det fjerde polaråret i en rekke på 125 år, så det er ikke akkurat noen dagligdags markering, sa lokalstyreleder Kjell Mork etter at den første offisielle åpningen var gjort.
Selve åpningen av Det internasjonale polaråret 2007-2008 ble gjort i Møysalen på UNIS, med taler av UNIS-direktør Gunnar Sand og sysselmann Per Sefland. Deretter holdt Eystein Markusson en kort orientering om The Arctic Gateway, som skal fungere som et informasjonssenter og et møtepunkt for innbyggere, forskere og studenter i Longyearbyen.

Fokus på forskning
Etterpå var det avduking av en skulptur utenfor Forskningsparken. Da var blant andre hele Longeyarbyen skole til stede.
– IPY er den største forskningssatsingen noensinne, med 206 store internasjonale prosjekter. Norge er med i rundt halvparten av dem, sa Kjell Mork.
Han la vekt på at både skolen og barnehagene i Longyearbyen er flinke til å fokusere på polare aktiviteter gjennom blant annet tverrfaglige prosjekter.
– Forskningen har store ringvirkninger for Longyearbyen, gjennom spennende arbeidsplasser, men også i kulturlivet. Nå skal det handle om skulpturer og skulptører, sa Mork.

Størst er kjærligheten
7. klasse har sammen med kunstner Olaf Storø laget to isskulpturer som skulle være en gave til forskerne og som ble avduket under åpningen av IPY.
– Vi har kalt den ene for «Størst av alt er kjærligheten», med to hjerter, ett i vinduet og ett i toppen, forklarte Storø.
– Dette var veldig flott, sa UNIS-direktør Gunnar Sand etterpå.
– Vi ønsker å formidle det som foregår, og det er et viktig mål at kunnskapen ikke stopper hos forskerne, men at vi kan være noe for samfunnet rundt og for Longyearbyen, sa Sand.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!