Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Startskuddet har gått for IPY

To jenter fra 7. klasse avduket skulpturen «Størst av alt er kjærligheten». FOTO: Eirik Berger

Startskuddet har gått for IPY

Det internasjonale polaråret, IPY, ble åpnet med taler og avduking av skulptur utenfor Forskningsparken torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Dette er det fjerde polaråret i en rekke på 125 år, så det er ikke akkurat noen dagligdags markering, sa lokalstyreleder Kjell Mork etter at den første offisielle åpningen var gjort.
Selve åpningen av Det internasjonale polaråret 2007-2008 ble gjort i Møysalen på UNIS, med taler av UNIS-direktør Gunnar Sand og sysselmann Per Sefland. Deretter holdt Eystein Markusson en kort orientering om The Arctic Gateway, som skal fungere som et informasjonssenter og et møtepunkt for innbyggere, forskere og studenter i Longyearbyen.

Fokus på forskning
Etterpå var det avduking av en skulptur utenfor Forskningsparken. Da var blant andre hele Longeyarbyen skole til stede.
– IPY er den største forskningssatsingen noensinne, med 206 store internasjonale prosjekter. Norge er med i rundt halvparten av dem, sa Kjell Mork.
Han la vekt på at både skolen og barnehagene i Longyearbyen er flinke til å fokusere på polare aktiviteter gjennom blant annet tverrfaglige prosjekter.
– Forskningen har store ringvirkninger for Longyearbyen, gjennom spennende arbeidsplasser, men også i kulturlivet. Nå skal det handle om skulpturer og skulptører, sa Mork.

Størst er kjærligheten
7. klasse har sammen med kunstner Olaf Storø laget to isskulpturer som skulle være en gave til forskerne og som ble avduket under åpningen av IPY.
– Vi har kalt den ene for «Størst av alt er kjærligheten», med to hjerter, ett i vinduet og ett i toppen, forklarte Storø.
– Dette var veldig flott, sa UNIS-direktør Gunnar Sand etterpå.
– Vi ønsker å formidle det som foregår, og det er et viktig mål at kunnskapen ikke stopper hos forskerne, men at vi kan være noe for samfunnet rundt og for Longyearbyen, sa Sand.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!