Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Startet innspillingen denne uka

 

Startet innspillingen denne uka

Innspillingen av storfilmen «True North» startet i Bjona-hamna i Tempelfjorden mandag. Filmteamet skal holde på i fire uker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Et filmteam på til sammen rundt 70 personer og nærmere 40 tonn utstyr har denne uka inntatt Isfjorden. Innspillingen av den britiske storsatsingen «True North» startet mandag, og filmingen skal foregå i fire uker, på Bjonapynten, Von Postbreen og Sveabreen.
Filmen er et samarbeid mellom Norwegian Film Commission, PJB Picture Company og FilmCamp Målselv, og det meste av finansieringen er britisk.

Store stjerner
Søndag kom de tre hovedrolleinnehaverne til Longyearbyen. De tre er Sean Bean, som spilte Boromir i «Ringenes Herre»-trilogien, Michelle Yeoh, som er kjent fra filmer som «Snikende tiger, skjult drage» og «Memoirs of a Geisha», og Michelle Krusiec, som tidligere har spilt i filmer som «Sweet Home Alabama» og «Dum og dummere».

Skuespillerne dro rett til Tempelfjorden, der de startet opptakene dagen etter. Hele filmteamet bor i den russisk-registrerte båten «Polaris», en minicruisebåt som tidligere har vært blant annet på Grønland.

Mye utstyr
Ifølge co-produsent Petter Borgli i FilmCamp er filmteamet svært fornøyd med de første opptakene.
– De har fått gjort mye mer enn de hadde forventet, sier han.
For det er mye som skal klaffe, både av logistikk og andre forhold, når man skal lage en film med et budsjett på over 50 millioner kroner og med blant annet Isfjorden som kulisse. Men ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
– Vi har med alt vi trenger av sminke, kostymer, foto, lys, to store kameraer, generatorer, supportfolk og catering. Vi trenger ikke å dra til Longyearbyen, meningen er at vi skal være i Guds frie natur, sier Borgli.

Konflikt
Filmens handling finner sted på Svalbard og i Målselv i Troms. Manuskriptet, som er skrevet av Asif Kapadia og Tim Miller, er basert på en novelle av Sara Maitland og er en fabel om kollisjonen mellom en innfødt nomadekultur og grådige inntrengere. I senter av historien er Saiva, som spilles av Yeoh, en sky kvinne som lever på grensen av overlevelse, sammen med den yngre kvinnen Anja, spilt av Krusiec, som hun har adoptert som sin datter. Når kvinnene lar en mann fra vesten - Bean - flytte inn i sitt hjem, oppstår et lidenskapelig kjærlighetstriangel med mytiske og redselsfulle konsekvenser.
– Filmen skal være ferdig neste sommer, så vi satser på at den kan vises på norske kinoer neste høst, sier Borgli.

Følger med
Det er Jason Roberts som har ansvaret for logistikken her på Svalbard. Han fikk nylig avslag fra Sysselmannen om å få bruke to firhjulsmotorsykler for å frakte utstyr på frossen og snødekt mark i forbindelse med innspillingen.
«Vi ønsker ut fra erfaringer på fastlandet ikke en økt bruk av denne typen kjøretøy på Svalbard. Vi mener også at på frossen og snødekt mark vil snøscooter kunne benyttes til de samme funksjoner som ATV’ene var tiltenkt», skriver Sysselmannen i sitt avslag.

Miljøvernsjef Rune Bergstrøm sier de følger nøye med på innspillingen.
– Vi vil følge opp og undersøke om det ligger igjen søppel og rot og om det er gjort skade på naturen når de er ferdig. Vi har også snakket om å gjøre inspeksjoner mens de er der. Det foregår mye aktivitet der inne, så det er all grunn til å følge med, sier Bergstrøm.
Han legger til at de har tillit til at Roberts klarer å styre det som foregår i Isfjorden.
– Det har vært mange filmprosjekter på Svalbard. Jason har tidligere kjørt flere prosjekter som det ikke har vært noen problemer med, sier Bergstrøm.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!