Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Starter vaksineringen mandag

 

Starter vaksineringen mandag

Longyearbyen sykehus tilbyr alle som har vært i kontakt med spytt, munnhule og sentralnervesystemet til reinsdyr å vaksinere seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.09.2011 kl 13:43

Sykehuset ber personer med etternavn som starter på bokstavene a til k om å møte på Longyearbyen skole mandag ettermiddag. De andre bes møte tirsdag ettermiddag. 

Det er bare voksne og barn, som har vært i direkte berøring med reinsdyrets spytt, munnhule, hjerne eller ryggmarg som får tilbudet. Personene vaksineres med fem doser fordelt på en måned. Vaksineringen gir en beskyttelse på fem år. 

De som ikke har vært eksponert, men kun er interessert i forebyggende vaksine for framtidig beskyttelse, vil få anledning til dette når utbruddsvaksineringen er over, det vil si fra desember. De må betale vaksineringen selv.  

Kjøttet kan spises

Ifølge sykehuset utgjør det ikke noen kjent smittefare å spise reinsdyrkjøtt fra årets jakt. Det anbefales likevel at alt kjøtt gjennomstekes eller kokes. Hjernen og ryggsøyla med ryggmarg må ikke spises, mens knokler og annen beinmarg kan spises, så lenge det behandles på samme måte som kjøttet. Viruset smitter ikke til fugler, så det er ingen fare å spise ryper. Det er heller ingen fare for smitte mellom mennesker, ifølge sykehuset. 
 

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!