Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Starter utgraving på Bjørnøya i år

Kulturminnerådgiver Snorre Haukalid hos Sysselmannen deler Skjelettutvalgets bekymringer. FOTO: Sysselmannen på Svalbard

Starter utgraving på Bjørnøya i år

Sysselmannen har fått tillatelse fra Riksantikvaren til å grave ut menneskelige levninger på Bjørnøya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2015 kl 08:26

Ved Nordhamna på Bjørnøya har havet erodert bort deler av strandkanten hvor det ligger en grav. Et menneskelig lårbein stikker ut i dagen.

– Vi regner med at flere lik allerede har forsvunnet ut i havet som følge av erosjonen, sier kulturminnerådgiver ved Sysselmannens miljøvernavdeling, Snorre Haukalid.

Enig i vurderinger

Haukalid berømmer Skjelettutvalget for å ha bidratt til oppmerksomhet rundt statusen til de mange gravene på Svalbard. Han er i høyeste grad enig i vurderingene om at verdifullt materiale står i fare for å gå tapt. Og problemstillingen er ikke ny.

– Tidlig på 1990-tallet jobbet man med saken, og Sysselmannen ble i 1995 bedt om å overvåke og kartlegge utsatte graver på Svalbard, forteller Haukalid.

Programmet kom i gang i 1999, men ble avsluttet fire år senere på grunn av problemer. Metodene som ble brukt (helikopter) var ikke skånsomme nok, og det viste seg vanskelig å være nøyaktig nok.

Nytt program

Arbeidet som ble gjort var imidlertid ikke forgjeves. Det ble satt opp en prioriteringsliste med 20 lokaliteter hvor gravsteder på Svalbard står i fare for å gå tapt. Snorre Haukalid mener nå at ny teknologi kan gi nye muligheter.

– I dag har vi fått droner med GPS-navigering. De er relativt billige, og skaper ikke et luftrykk som er skadelig for underlaget. I tillegg er de såpass nøyaktige at det går an å ta bilder på samme sted fra år til år, slik at man kan sammenligne og se utviklingen, sier han.

En graving i året

Riksantikvaren er enig i at det er bestå foreta en nødutgrving slik situasjonen er på Bjørnøya. I tillatelsen er det understreket at alt materiale som fjernes fra gravstedet skal tas forsvarlig vare på og plasseres i statens kulturhistoriske magasin ved Svalbard Museum.

Sist sommer var en delegasjon fra Sysselmannen på befaring ved flere gravsteder, og situasjonen på Bjørnøya er ikke unik. Snorre Haukalid ønsker seg et nytt utgravingsprogram.

– Det ideelle hadde vært at vi tok for oss en lokalitet i året. Men først må vi lage en prioriteringsliste, for vi kan ikke berge alt, sier Snorre Haukalid.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!