Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Starter utgraving på Bjørnøya i år

Kulturminnerådgiver Snorre Haukalid hos Sysselmannen deler Skjelettutvalgets bekymringer. FOTO: Sysselmannen på Svalbard

Starter utgraving på Bjørnøya i år

Sysselmannen har fått tillatelse fra Riksantikvaren til å grave ut menneskelige levninger på Bjørnøya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2015 kl 08:26

Ved Nordhamna på Bjørnøya har havet erodert bort deler av strandkanten hvor det ligger en grav. Et menneskelig lårbein stikker ut i dagen.

– Vi regner med at flere lik allerede har forsvunnet ut i havet som følge av erosjonen, sier kulturminnerådgiver ved Sysselmannens miljøvernavdeling, Snorre Haukalid.

Enig i vurderinger

Haukalid berømmer Skjelettutvalget for å ha bidratt til oppmerksomhet rundt statusen til de mange gravene på Svalbard. Han er i høyeste grad enig i vurderingene om at verdifullt materiale står i fare for å gå tapt. Og problemstillingen er ikke ny.

– Tidlig på 1990-tallet jobbet man med saken, og Sysselmannen ble i 1995 bedt om å overvåke og kartlegge utsatte graver på Svalbard, forteller Haukalid.

Programmet kom i gang i 1999, men ble avsluttet fire år senere på grunn av problemer. Metodene som ble brukt (helikopter) var ikke skånsomme nok, og det viste seg vanskelig å være nøyaktig nok.

Nytt program

Arbeidet som ble gjort var imidlertid ikke forgjeves. Det ble satt opp en prioriteringsliste med 20 lokaliteter hvor gravsteder på Svalbard står i fare for å gå tapt. Snorre Haukalid mener nå at ny teknologi kan gi nye muligheter.

– I dag har vi fått droner med GPS-navigering. De er relativt billige, og skaper ikke et luftrykk som er skadelig for underlaget. I tillegg er de såpass nøyaktige at det går an å ta bilder på samme sted fra år til år, slik at man kan sammenligne og se utviklingen, sier han.

En graving i året

Riksantikvaren er enig i at det er bestå foreta en nødutgrving slik situasjonen er på Bjørnøya. I tillatelsen er det understreket at alt materiale som fjernes fra gravstedet skal tas forsvarlig vare på og plasseres i statens kulturhistoriske magasin ved Svalbard Museum.

Sist sommer var en delegasjon fra Sysselmannen på befaring ved flere gravsteder, og situasjonen på Bjørnøya er ikke unik. Snorre Haukalid ønsker seg et nytt utgravingsprogram.

– Det ideelle hadde vært at vi tok for oss en lokalitet i året. Men først må vi lage en prioriteringsliste, for vi kan ikke berge alt, sier Snorre Haukalid.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!