Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Starter kampen mot råte

Petter Skattum i Nordconsult (t.v.) Anne-Cathrine Flyen fra Norsk institutt for kulturminneforskning og Johan Mattsson i Mycoteam kartlegger tinelaget i bakken ved taubanebukken mellom sykehuset og Næringsbygget. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Starter kampen mot råte

Tre forskere prøver å finne ut hva som kan gjøres for å hindre at trefundamenter råtner. Å legge isolasjon på bakken kan være en løsning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.08.2014 kl 16:43

Taubanebukken som står mellom sykehuset og Næringsbygget har det ikke så bra. Den har begynt å råtne nede ved foten, i tinesjiktet mellom permafrost og luft. Om ikke noe gjøres, vil bukken fra 1950-tallet snart kunne utgjøre en fare for omgivelsene.

Ny kunnskap
Forsker Anne-Cathrine Flyen fra Norsk institutt for kulturminneforskning skal sammen med fagsjef Johan Mattsson fra Mycoteam og ingeniør Petter Skattum fra Multiconsult prøve å finne ut hvordan de kan gjøre tinelaget i bakken tynnest mulig for å hindre råtesopp.

Trefundamenter som blir angrepet av sopp råtner fra 10 centimeter under bakken til 20 centimeter over bakken.

– Vi har ingen kunnskap om hva vi kan gjøre for å hindre eller forsinke den prosessen. Det er få som har sett på hva som skjer i tinesonen, sier Flyen.

Tidligere ble det sagt at treverk ikke råtnet på Svalbard. Det ble motbevist på begynnelsen av 2000-tallet. Husnettsoppen trives nemlig godt i arktisk klima, og har ført til råteskader på flere bygg. Soppen må ha en viss temperatur og en viss fuktighet for å være aktiv, og trives spesielt godt i det jordlaget som smelter om sommeren.

– Det ideelle ville ha vært om det ble et tynnere smelteområde. Da vil det være et mindre område som kan bli skadet, sier Flyen.

Isolasjon hjelper
I forrige uke dro trioen til Svenskhuset på Kapp Thordsen. Der la Sysselmannen isolasjon på bakken i 1999. Det ser ut til å ha gjort tinelaget tynnere enn andre steder.

Den gamle messa i Hiorth­hamn har også isolasjon på bakken under bygget. Den ble lagt i 2000. Noen steder er det bare et par centimeter ned til permafrosten der. Også taubanebukken som ble gjenoppbygd på Skjæringa har isolasjon rundt fundamentene.

Skattum forteller at hvilken type isolasjon som er brukt og hvor den legges har betydning for hvor mye av bakken som tiner.

– Om isolasjonen ligger over bakken og i skyggen, har den veldig god effekt, sier han.

Ifølge Flyen har Sysselmannen isolert bakken i Hiorthhamn og ved Svenskhuset for å hindre jordsig.

– Det ble gjort før man visste at det var råte, sier Flyen.

Mange myter
For å kartlegge hvor dypt tinelaget nedenfor taubanebukken ved sykehuset går, slår Skattum ned en metallstang. Den treffer permafrost på 70 til 80 centi­meters dyp.

– Det finnes mange myter om hvor stor del av permafrosten som smelter om sommeren. Vi har stort sett ikke funnet at det har vært mer enn en halv meter ned til permafrosten. Her er det vått, så her er det litt mer, sier Flyen.

Forskerne har gjort over 80 målinger ved kulturminner, og har ikke funnet tinelag som har vært dypere enn 80 til 90 centimeter, og det fant de bare på noen få steder.

De tre gjør også temperaturmålinger på ulike dybder i tinelaget. Målingene viser at det er varmere i noen masser enn andre.

– Slik kan vi se hvilke masser det kan være lurt å fylle med, sier Mattsson.

Ser et mønster
Flyen og Mattsson har tidligere kartlagt taubanebukkene for å finne ut hvilken stand de er i. De har kommet fram til at bukkene stort sett har det bra, bortsett fra at de råtner ved bakken. Unntaket er bukkene som går fra Taubanesentralen til Hotellneset. De er impregnert og vil ifølge Flyen vare lenger enn de andre.

Nå jobber de med å finne ut hvordan bukkene kan reddes fra råteskadene, og hvordan man kan minimere risikoen for at kulturminner blir angrepet av sopp.

– Jeg synes allerede etter få dager at vi ser tegn på et mønster, og tror at dette ikke er uløselig, sier Mattsson.

Problemet med råtesopp gjelder ikke bare kulturminner.

– Vi ser at hus fra 70-tallet har det samme problemet, sier Mattsson og viser til spisshusene i Vei 230 som nå får reparert sine peler. Det samme er også gjort med to hus på Haugen.

Nøkkelord

Se bildet større

Under den gamle messa i Hiorthhamn er bakken isolert. Der var tinesonen bare et par centimeter. FOTO: Johan Mattsson

Se bildet større

Svenskhuset ble isolert i bakkant for å hindre at bakken skulle skli inn mot huset. FOTO: Anne-Cathrine Flyen

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!