Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stanset riving av bygg i Barentsburg og Pyramiden

Trust Arktikugol har gjort en stor innsats i Barentsburg og her i Pyramiden. I bakgrunnen sees det gamle kraftverket hvor Sysselmannen stanset oppryddingen. FOTO: John Christian Nygaard

Stanset riving av bygg i Barentsburg og Pyramiden

Mistanke om kjemiske giftstoffer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.08.2015 kl 22:55

Trust Arktikugol har de siste årene jobbet med en renovering av de to gruvesamfunnene, og flere bygninger er renvert eller revet. Målet er å satse mer på reiseliv, men Sysselmannen frykter at bygningene inneholder miljøgifter. Derfor ble arbeidet ved to bygninger stanset i sommer.

– Høye konsentrasjoner

– Vi er kjent med at bygg og byggavfall fra både Barentsburg og Pyramiden kan inneholde høye konsentrasjoner av ulike miljøgifter, for eksempel PCB og tungmetaller, skriver miljøvernsjef Guri Tveito til Trust Arktikugol i et brev datert 28. juli.

I brevet viser hun til undersøkelser gjort av Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) og Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Stoffene det vises til er i tillegg klorparafiner, flalater, bromerte flammehemmere og asbest, og i to brev krever Sysselmannen stans i arbeidet i påvente av en kartlegging av miljøgifter.

Tveito viser til at dette har vært opplyst til Trust Arktikugol under en befaring i juni i det aktuelle bygget, Hus nr. 10, bedre kjent som systua, i Barentsburg.

Det er faren for påvirkning av hormon- og immunsystemet, kreft, nedsatt reproduksjon og fosterskader hos mennesker og dyr som gjør at miljømyndighetene setter foten ned. Mistanke om miljøgifter i bygningene i Barentsburg fører også til at Sysselmannen gir pålegg om kartlegging før noe fjernes.

Krever avklaring
Det samme gjelder i Pyramiden, hvor Trust Arktikugol har blitt pålagt å stanse saneringen av den gamle kraftstasjonen. Under en befaring 13. juli opplyste Trust Arktikugol at det ikke foreligger planer for videre arbeid eller fjerning av inventar og utstyr fra kraftstasjonen, som ligger like ved kaia i Pyramiden.

I et brev sendt to dager senere slår Sysselmannen fast at dette ikke stemmer med opplysningene det russiske statsselskapet ga underbefaringen i Pyramiden, knappe to uker tidligere, hvor Miljødirektoratet også deltok. Her skal det ha blitt opplyst at det har vært arbeidet med å ta ned deler av inventaret og at det er planer for videre arbeid i bygget.

«Sysselmannen pålegger derfor at Trust Arktikugol redegjør for hva som hittil er gjort av arbeider i bygget, og hva som er videre planer for fjerning av gjenstander fra bygget, rehabilitering, riving etc.», heter det i brevet.

Full stans
I tillegg til en redegjørelse for hva som faktisk er gjort ved den gamle kraftstasjonen, krever Sysselmannen full stans i alt av arbeider og at ingenting fjernes fra den gamle stasjonen inntil videre.

Undersøkelser gjort tidligere viste blant annet at det fantes høye konsentrasjoner av bly og PCB inne i bygget.

Trust Arktikugol pålegges dessuten å gjennomføre en kartlegging av miljøgifter i maling, elektronikk, isolasjon og vinduer på kraftstasjonen, og at dette arbeidet blir utført av utdannet personell.

Trust Arktikugol har selv foreslått å stenge og plombere bygget, men Sysselmannen mener dette ikke er noen god løsning siden miljøgiftene uansett på et tidspunkt må fjernes.

Siste nytt i Nyheter

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

 
Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!