Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Standhaftig livsnyter

På beina: Ulf Prytz var tidligere en sentral mann på Svalbard, inntil han for tolv år siden ble rammet av kreft. I 2009 var han tilbake som skipper på egen skute. Nå som forfatter av egen bok. FOTO: Birger Amundsen

Standhaftig livsnyter

Etter å ha kjempet seg gjennom en livstruende sykdom, svingte Ulf Prytz (67) seg rundt og skrev boken «Seilas i livet».

Tekst:

Publisert:

– Det har vært en stor glede å skrive, sier han, og stryker hånden over boken.

Ulf Prytz bærer preg av sykdommen, men har beholdt glimtet i øynene. Han smiler og sier at han er realist, at han har sett døden i øynene, og at han ikke fornekter den.

– Jeg gleder meg over livet, og har hatt noen fantastiske år. Jeg nyter og verdsetter så enormt bare det å være i live, sier han.

Ulf Prytz har i alle år vært en aktiv friluftsmann, og startet sitt eget reiselivsselskap (Ulf Prytz Adventure Travel) på fastlandet i 1980. Han var særdeles sentral under oppbyggingen av reiselivsnæringen i Longyearbyen i 1990-årene, blant annet gjennom Svalbard Polar Travel (SPOT).


Lymfekreft

I 2001 fikk han diagnosen lymfekreft, og solgte seg ut på Svalbard samme år. Etter å ha gjennomgått diverse kreftbehandlinger, fikk han tilbakeslag noen år senere.

I august 2009 kom han sjøveien til Svalbard med seilbåten «Isis», etter å ha startet turen i Oslo i slutten av mai. I boka skriver han om hvor flott det var å komme til Longyearbyen som skipper på egen kjøl, og om turen videre nordover til Sjuøyane, nord for Nordaustlandet:

«Jeg ser Svalbard på en annen måte enn før. Det er noe med det å være i en liten båt hvor vi for det meste sitter ute og lar havet, kysten og landet overvelde oss. Selv om ferden stadig går videre, nesten rastløst, fylles jeg av en nærmest meditativ ro – og en følelse av enhet med naturen omkring. Det er stort og godt. Det er også noe eget ved å være skipper på egen skute under forhold hvor det er viktig å ta riktige beslutninger.»


Kurert

Høsten 2010 kom kreften tilbake, med dårlige prognoser. Ikke minst fordi kroppen ikke ville tåle en ny hard kur. Det fantes imidlertid en mulig vei. Noen få såkalte lymfepasienter kunne få transplantasjon av stamceller fra en fremmed givers beinmarg. Behandlingsformen var ny, og dødeligheten stor.

«Jeg sa ja takk til muligheten og ble transplantert 29. juni 2011. Og det har gått så bra», skriver han. Og videre at helingsprosessen vil ta lang tid, kanskje år, med betydelig medisinering, «men dette ser jeg som mer “rutinemessig”, og det ser ikke ut til at jeg har fått skader på organer som hjerte, lunge, lever, nyrer osv.»


Hotellmann

Ulf Prytz forteller om den første turen han gjorde på Svalbard for tjue år siden, den gang ingenting var tilrettelagt for turisme. Han sitter i restauranten på hotellet han fikk reist for nærmere tjue år siden, etter betydelig motstand i visse miljøer.

Prytz ser seg rundt, og smiler. Symbolsk nok har han akkurat trådt ut av styret i Spitsbergen Travel, etter å ha sittet der i alle år siden han solgte seg ut for tolv år siden.

– Det er tre-fire år siden jeg sist var på Svalbard, og det er veldig rart å se seg tilbake, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!