Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stakerne stakk midtveis

Øystein «Pølsa» Pettersen (t.v.) og Johan Kjølstad gikk på blanke ski og staket hele veien. Det skulle vise seg å være et lurt trekk. De tok de to første plassene i herreklassen. FOTO: Christopher Engås

Stakerne stakk midtveis

Johan Kjølstad og Øystein Pettersen slet med å holde følge opp til Fritham på blanke ski. Men så stakk de fra de andre.

Tekst:

Publisert:

Nummer en og nummer to i herreklassen i årets skimaraton var to av flere som tok sjansen på å gå uten festesmurning. Mange stilte seg tvilende til det valget, og i stigningene opp mot Fritham var det mye som tydet på at stakerne slet. Niklas Dyrhaug hadde da opparbeidet seg en ledelse på nærmere et halvt minutt.

– Tur først, så…

I mål var imidlertid rekkefølgen en helt annen. Øystein «Pølsa» Pettersen forteller det slik.

– I begynnelsen gikk vi bare tur hele gjengen. Så begynte plutselig Dyrhaug å gå fort, veldig fort. Da tenkte jeg med meg selv at bare vi tar ham igjen, så skal han få smake egen medisin, sier Pettersen.

Med bedre gli enn løperne foran, tok Kjølstad og Pettersen igjen lederen ved vending.

Feste borte

Og etter vending var i grunn løpet kjørt for Dyrhaugs del.

– I den borterste delen av traseen var det fokksnø. Det betydde at jeg mistet festet, og den fordelen jeg hadde med det. Det var ikke muligheter for å holde følge med Johan og Øystein, sier Dyrhaug.

Selv om det gikk jevnt oppover fra vending, fikk Kjølstad og Pettersen raskt ei luke til de bak. Vinneren ble overrasket da han kikket seg over skuldra etter noen kilometer.

– Vi dro kjapt fra de andre, men jeg ble litt overrasket da jeg så at Øystein hadde sluppet ryggen min, sier Johan Kjølstad som var et minutt foran nestemann ved Fritham på veien tilbake. Han økte avstanden bak til ett minutt og førti sekunder, og gikk i mål på tiden 2.05.36.

Åpnet sterkt

Astrid Øyre Slind fra Oppdal var helt suveren i kvinneklassen. Therese Johaug stilte ikke til start, og fjorårsvinner Celine Brun-Lie fikk det ikke til å stemme i finværet lørdag. Slind var nesten åtte minutter raskere enn nest-beste kvinne, Tone Sundvor.

– Jeg satset på å åpne hardt, og fant en gjeng med menn som jeg hang meg på og fikk drahjelp av. Det gikk veldig fint, sier Astrid Øyre Slind som, i likhet med alle de andre, var mindre opptatt av å snakke om sin egen prestasjon enn selve opplevelsen.

– Dette må være det fineste skirennet jeg har gått. Magisk vær, trikkeskinner til spor og ei fantastisk stemning, sier hun.

Frafall

Det var ikke bare Therese Johaug av de påmeldte stjerneløperne som ikke stilte til start. Anders Aukland, Andreas Nygaard, Pål Trøan Aune og Christoffer Callesen var ikke å se. Thomas Alsgaard var i Longyearbyen, men reiste ned før løpet på grunn av en vond rygg. Og vinneren de siste to årene, Eldar Rønning, gikk i et svært bedagelig tempo. langt bak i feltet.

– Jeg pådro meg en virusinfeksjon i november i fjor. Den har vært med meg hele sesongen, og dermed har formen variert. Planen var å gå skimaraton for fullt, men jeg ble frarådet det av legen. Dermed daffet jeg bare rundt løypa. Det var en finfin opplevelse det også, sier Rønning som har vært en fin ambassadør for løpet, og som var meget glad for at Johan Kjølstad vant årets utgave av løpet.

– Vi kommer begge fra Skogn, og er kompiser. Nå har seieren i herreklassen gått til Skogn tre år på rad, sier Eldar Rønning.

Nøkkelord

Se bildet større

Astrid Øyre Slind var nesten åtte minutter bedre enn nummer to i kvinneklassen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Niklas Dyrhaug dro fra i første del av løpet, men ble innhentet midtveis, og fragått med over fire minutter. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!