Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Stagnert i Longyearbyen

Kari Schrøder Hansen mener systemene for å holde helsepersonell oppdatert på sine fagfelt er for dårlige ved Longyearbyen sykehus. Nå har hun flyttet til Oslo for å bli fagsjef i Legeforeningen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

– Stagnert i Longyearbyen

Kirurg Kari Schrøder Hansen er så faglig i bakleksa etter fem år i Longyearbyen at hun ikke vil tilbake til operasjonsbordet.

Schrøder Hansen flyttet denne uka til Oslo for å begynne i ei fagsjefstilling i Den norske legeforeningen. Å gå tilbake til kirurgien vil kreve for mye.

– Etter fem år uten jevnlig praktisering av kirurgi, vil det kreve for mye oppdatering til at jeg orker å gå tilbake nå, sier Schrøder Hansen.

– Dårlig kvalitetssikring

I et leserbrev i dagens avis skriver Schrøder Hansen at årsaken til at hun slutter i Longyearbyen er at det er «stor avstand mellom det jeg mener burde være krav til kompetanse og kvalitetssikring ved Longyearbyen sykehus, og hva ledelsen ved sykehuset mener er godt nok».

Overfor Svalbardposten utdyper Kari Schrøder Hansen ytterligere:

– Akuttpersonell får ikke nok praksis bare ved det som er å gjøre på sykehuset i Longyearbyen, og de risikerer derfor å bli utdatert innen sitt felt. Etter min mening bør det sikres at de er tilstrekkelig oppdatert og trenet innen den delen av sitt felt som er viktig for virksomheten på Svalbard. Tidligere hadde man åremål ved sykehuset, men man har nå faste stillinger. Det er derfor økt risiko for å bli utdatert, og dette bør kompenseres med gode systemer, sier hun.

– Blir for tungt

De gode systemene for å holde folk oppdaterte mangler ved sykehuset, og det sliter på personellet.

– Det er tungt å jobbe i et system hvor man ikke får til nødvendig endring, og motivasjonen svinner gradvis hen. Jeg ser derfor fram til å begynne i en jobb hvor jeg kan få brukt min kompetanse på nasjonalt og internasjonalt nivå. Jeg vil ta med meg masse nyttig erfaring fra tiden på Svalbard, og en av mine hjertesaker er nettopp gode systemer for beredskap og helsetjeneste i områder med lite ressurser, både nasjonalt og internasjonalt, sier Kari Schrøder Hansen.

– Godt tilbud

Avdelingsleder John Aksel Bilicz mener det finnes ganske gode muligheter for å oppdatere seg faglig som lege ved Longyearbyen sykehus.

– Dette framstår som et soloutspill som de øvrige legene ved Longyearbyen sykehus ikke kjenner seg igjen i. Det tilrettelegges og frigjøres tid fortløpende til faglig fordypning, kurs, hospitering og oppdatering for leger og annet personell året gjennom, i henhold til det som praktiseres på iniversitetssykehusene.

– At en enkelt lege har en annen oppfatning enn de øvrige kollegene, kan vi vanskelig forklare i mangel på tilbud.

Nøkkelord

Se bildet større

Avdelingsleder John Aksel Bilicz kjenner seg ikke igjen i kritikken. ARKIVFoto: LINE NAGELL YLVISÅKER FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!