Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Stagnert i Longyearbyen

Kari Schrøder Hansen mener systemene for å holde helsepersonell oppdatert på sine fagfelt er for dårlige ved Longyearbyen sykehus. Nå har hun flyttet til Oslo for å bli fagsjef i Legeforeningen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

– Stagnert i Longyearbyen

Kirurg Kari Schrøder Hansen er så faglig i bakleksa etter fem år i Longyearbyen at hun ikke vil tilbake til operasjonsbordet.

Schrøder Hansen flyttet denne uka til Oslo for å begynne i ei fagsjefstilling i Den norske legeforeningen. Å gå tilbake til kirurgien vil kreve for mye.

– Etter fem år uten jevnlig praktisering av kirurgi, vil det kreve for mye oppdatering til at jeg orker å gå tilbake nå, sier Schrøder Hansen.

– Dårlig kvalitetssikring

I et leserbrev i dagens avis skriver Schrøder Hansen at årsaken til at hun slutter i Longyearbyen er at det er «stor avstand mellom det jeg mener burde være krav til kompetanse og kvalitetssikring ved Longyearbyen sykehus, og hva ledelsen ved sykehuset mener er godt nok».

Overfor Svalbardposten utdyper Kari Schrøder Hansen ytterligere:

– Akuttpersonell får ikke nok praksis bare ved det som er å gjøre på sykehuset i Longyearbyen, og de risikerer derfor å bli utdatert innen sitt felt. Etter min mening bør det sikres at de er tilstrekkelig oppdatert og trenet innen den delen av sitt felt som er viktig for virksomheten på Svalbard. Tidligere hadde man åremål ved sykehuset, men man har nå faste stillinger. Det er derfor økt risiko for å bli utdatert, og dette bør kompenseres med gode systemer, sier hun.

– Blir for tungt

De gode systemene for å holde folk oppdaterte mangler ved sykehuset, og det sliter på personellet.

– Det er tungt å jobbe i et system hvor man ikke får til nødvendig endring, og motivasjonen svinner gradvis hen. Jeg ser derfor fram til å begynne i en jobb hvor jeg kan få brukt min kompetanse på nasjonalt og internasjonalt nivå. Jeg vil ta med meg masse nyttig erfaring fra tiden på Svalbard, og en av mine hjertesaker er nettopp gode systemer for beredskap og helsetjeneste i områder med lite ressurser, både nasjonalt og internasjonalt, sier Kari Schrøder Hansen.

– Godt tilbud

Avdelingsleder John Aksel Bilicz mener det finnes ganske gode muligheter for å oppdatere seg faglig som lege ved Longyearbyen sykehus.

– Dette framstår som et soloutspill som de øvrige legene ved Longyearbyen sykehus ikke kjenner seg igjen i. Det tilrettelegges og frigjøres tid fortløpende til faglig fordypning, kurs, hospitering og oppdatering for leger og annet personell året gjennom, i henhold til det som praktiseres på iniversitetssykehusene.

– At en enkelt lege har en annen oppfatning enn de øvrige kollegene, kan vi vanskelig forklare i mangel på tilbud.

Nøkkelord

Se bildet større

Avdelingsleder John Aksel Bilicz kjenner seg ikke igjen i kritikken. ARKIVFoto: LINE NAGELL YLVISÅKER FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!