Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stadig flere utlendinger

Thailendere fremfører dans under thaifestivalen Loy Kratong i november i fjor. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Stadig flere utlendinger

Utlendingene står for den største befolkningsveksten på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:53

Etter tre halvår på rad med større ut- enn innflytting til Svalbard, har strømmen snudd i år. Første halvår økte folketallet med 145 personer, og til sammen var det registrert 2.539 bosatte på Svalbard 1. juli i år. Utlendinger står for to tredeler av økningen, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). I den russiske bosettingen Barentsburg steg befolkningen fra 370 til 425. I Longyearbyen økte andelen utlendinger fra 322 til 363.

Thailendere og svensker

Thailenderne er fortsatt den største utenlandske gruppa i Longyearbyen, med 103 bosatte. På plassen bak følger svensker med 75, og russere med 36 bosatte. Kvinnene er i flertall blant de fra Thailand, Russland og Filippinene, mens det er et mannsoverskudd blant resten av utlendingene. Av den totale befolkningen i de norske bosettingene kommer 363 fra utlandet, mens 1.741 personer har bakgrunn fra fastlands-Norge.

Mange bor alene

For første gang presenterer SSB også statistikk over husholdningene i de norske bosettingene. Den viser at over halvparten av husholdningene består av én person og at 25 prosent av innbyggerne bor alene. I fastlandsnorge er tallene henholdsvis 40 prosent og 18 prosent.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!