Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stadig flere studenter

Andreas Alexander fra Tyskland ble i januar valgt til studentrådsleder. Han mener det er viktig at alle studentene blir tatt godt vare på, men at det også avhenger av at studentene selv tar initiativ til å forme sin studiehverdag. FOTO: John Christian Nygaard

Stadig flere studenter

452 nye studenter er nå i gang med høstsemesteret på UNIS. Antall studenter ved universitetet har økt med med cirka 100 i kalenderåret 2016 fra i fjor, og det totale antallet nærmer seg nå 800 studenter i løpet av et år.

Tekst:

Publisert:

For studentrådsleder ­Andreas Alexander fra Kaufbeuren i Tyskland er det viktig at alle blir tatt godt vare på. Han og de 12 andre medlemmene av studentrådet spiller en viktig rolle for å sørge for nettopp det.

– Mye handler om at studentene må engasjere seg i sin egen studiehverdag. Særlig for bachelorstudentene som er her et helt semester, eller lenger. Det er viktig at de får vært sosiale, og det er veldig facsinerende å se hvor sammensveiset studentene blir på relativt kort tid, sier Alexander.

Kakebaking og ølbrygging

Den første tiden arrangeres det flere fester for at studentene skal bli bedre kjent med hverandre. De får også vite om de ulike aktivitetstilbudene som tilbys, både ved UNIS og i byen forøvrig.

Kakebaking, skirenn, filmklubb og ølbrygging er noen av aktivitene studentene selv har dratt igang. Når det gjelder kultur og sport anbefales de å benytte seg av tilbudene som finnes i Longyearbyen. De har også mulighet for å låne utstyr på UNIS hvis de planlegger å dra ut på tur.

– Det er masse aktiviteter her, enten det er kulturelt eller sportslig. Det finnes noe for en hver smak, og det er viktig at det aspektet blir tatt vare på. At studentene har et miljø ved siden av studiene, sier Ane Hammervoll Bjørsvik, avdelingsleder for studieavdelingen.

Nesten 40 nasjonaliteter

I år er det studenter fra 38 ulike nasjoner på UNIS.

Som en del av den offisielle semesteråpningen blir studentene bevisstgjort på de sikkerhetsmessige utfordringene det å bo og jobbe i felt på Svalbard kan innebære.

– Direktør for HMS og infrastruktur, Fred Skancke Hansen, holdt et innlegg om sikkerhet, ferdsel og UNIS-rutiner under semesteråpningen. Studentene har også fått studierelatert før de kommer hit, og de får sikkerhetsopplæring som kan skreddersys etter hva slags feltarbeid de skal holde på med, sier Hammervoll Bjørsvik.

Hun forteller at de også får generell innføring i hvordan de skal kle på seg og ferdes ute.

Studentene ved UNIS er nok også de eneste i landet som får skytetrening som en del av studiestarten.

Alexander forteller at de prøver å skape en bevissthet om at selv om Svalbard kan være veldig fint, så må man være forsiktig.

– Noen kommer hit og har aldri sett snø før. Da er de ikke så godt kjent med farene knyttet til for eksempel isbreer og snøskred. Og ikke minst isbjørn, sier Alexander.

Han sier studentene har fokus på å passe på hverandre. De har blant annet en bok hvor de anbefaler studentene å skrive seg inn hvis de skal på tur, og når de senest forventer å være tilbake.

– Du skriver der i tilfelle du kommer i trøbbel, og sjekker i boka for å kunne hjelpe andre som eventuelt har havna i trøbbel. Slik kan vi passe på hverandre.

– Hva er ditt beste råd til de nye studentene?

– Sørg for å informere deg selv, spør om råd og nyt hvert eneste øyeblikk her, sier Alexander.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!