Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stabilt stor bestand

Teamet fra UiT - Norges arktiske universitet krysser elva i Adventdalen under teletoktet i juni. Også de har kommet fram til at reintallet nå har stabilisert seg på et rekordhøyt nivå. FOTO: Nicholas Tyler

Stabilt stor bestand

Reintallet i Adventdalen holder seg høyt. Det viser resultatet av to tellinger som er gjort uavhengig av hverandre.

Både Norsk Polarinstitutt og UiT – Norges arktiske universitet har kommet fram til at reinsdyrene har klart seg overraskende bra i vinteren som har vært.

Det har vært en liten nedgang siden i fjor, men tallet er langt over gjennomsnittet, og bekrefter at reinstammen i Adventdalen fortsetter veksten.

Enklere

– Reintallet holder seg høyt. Dette er andre året på rad der det ligger langt over det vi hadde trodd, sier reinforsker Nicholas Tyler som har gjennomført tokt siden 1979. Forskeren fra UiT - Norges arktiske universitet mener klimaendringene har gjort matforholdene enklere for reinstammen i Adventdalen. Dessuten har vått vintervær frigjort fjellsidene. slik at reinsdyrene kunne beite her.

– Vi opererer nå på et nivå, som de første 17 årene ville vært helt utenkelig. Da var snittet 600. Nå ligger snittet godt over 1.000, sier Tyler, som er enig i at veksten skyldes klimaendringer.

– Naturlige klimaendringer, understreker han.

Han registrerer at bare annenhver simle har kalv i år.

1.300 dyr
Resultatene fra tellingen til Norsk Polarinstitutt bekrefter trenden: Reinbestanden i Adventdalen er oppadgående og har nå stabilisert seg på et høyere nivå enn tidligere.

– Resultatet fra tellingen viser at det er om lag 1.300 individer, en liten nedgang fra i fjor, men det er veldig god overlevelse blant de voksne dyrene, sier forsker Åshild Ønvik Pedersen.

– Det er færre kalver enn i fjor, og i år har litt under halvparten av simlene kalv. I fjor var det nesten en kalv per simle.

– Det er vanlig etter gode år. Når man får mange dyr og konkurranse om beitene, så går tallet litt ned, sier hun.

Økt dødelighet
De siste tre årene har dødeligheten vært lav, men framover tror Tyler den kommer til å øke.

– Bestanden er toppladet med gamle dyr. Derfor kommer det sannsynligvis en smell neste år, sier han.

– Hvorfor er det viktig å overvåke svalbardreinen?

– Klimaendringer berører alle organismer på planeten. Men kunne du nevne andre bestander av store drøvtyggere hvor som helst, som ikke er berørt av rovdyr eller jakt eller konkurranse fra husdyr? Svalbardrein er blant de få, få bestander i verden hvor det er få utenforstående faktorer som forstyrrer bildet. Svalbardrein har en fantastisk egenverdi i ren teoretisk biologi.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!