Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stabilt stor bestand

Teamet fra UiT - Norges arktiske universitet krysser elva i Adventdalen under teletoktet i juni. Også de har kommet fram til at reintallet nå har stabilisert seg på et rekordhøyt nivå. FOTO: Nicholas Tyler

Stabilt stor bestand

Reintallet i Adventdalen holder seg høyt. Det viser resultatet av to tellinger som er gjort uavhengig av hverandre.

Tekst:

Publisert:

Både Norsk Polarinstitutt og UiT – Norges arktiske universitet har kommet fram til at reinsdyrene har klart seg overraskende bra i vinteren som har vært.

Det har vært en liten nedgang siden i fjor, men tallet er langt over gjennomsnittet, og bekrefter at reinstammen i Adventdalen fortsetter veksten.

Enklere

– Reintallet holder seg høyt. Dette er andre året på rad der det ligger langt over det vi hadde trodd, sier reinforsker Nicholas Tyler som har gjennomført tokt siden 1979. Forskeren fra UiT - Norges arktiske universitet mener klimaendringene har gjort matforholdene enklere for reinstammen i Adventdalen. Dessuten har vått vintervær frigjort fjellsidene. slik at reinsdyrene kunne beite her.

– Vi opererer nå på et nivå, som de første 17 årene ville vært helt utenkelig. Da var snittet 600. Nå ligger snittet godt over 1.000, sier Tyler, som er enig i at veksten skyldes klimaendringer.

– Naturlige klimaendringer, understreker han.

Han registrerer at bare annenhver simle har kalv i år.

1.300 dyr
Resultatene fra tellingen til Norsk Polarinstitutt bekrefter trenden: Reinbestanden i Adventdalen er oppadgående og har nå stabilisert seg på et høyere nivå enn tidligere.

– Resultatet fra tellingen viser at det er om lag 1.300 individer, en liten nedgang fra i fjor, men det er veldig god overlevelse blant de voksne dyrene, sier forsker Åshild Ønvik Pedersen.

– Det er færre kalver enn i fjor, og i år har litt under halvparten av simlene kalv. I fjor var det nesten en kalv per simle.

– Det er vanlig etter gode år. Når man får mange dyr og konkurranse om beitene, så går tallet litt ned, sier hun.

Økt dødelighet
De siste tre årene har dødeligheten vært lav, men framover tror Tyler den kommer til å øke.

– Bestanden er toppladet med gamle dyr. Derfor kommer det sannsynligvis en smell neste år, sier han.

– Hvorfor er det viktig å overvåke svalbardreinen?

– Klimaendringer berører alle organismer på planeten. Men kunne du nevne andre bestander av store drøvtyggere hvor som helst, som ikke er berørt av rovdyr eller jakt eller konkurranse fra husdyr? Svalbardrein er blant de få, få bestander i verden hvor det er få utenforstående faktorer som forstyrrer bildet. Svalbardrein har en fantastisk egenverdi i ren teoretisk biologi.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!