Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sprukket rør mørkla byen

 

Sprukket rør mørkla byen

Det ble stupende mørkt i Longyearbyen da ett av kraftstasjonens mange rør sprakk tirsdag kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Rett før klokken 23 tirsdag kveld gikk strømmen i hele Longyearbyen. Årsaken var at ett av Energiverkets mange hundre rør hadde sprukket på grunn av en lekkasje, og hele kullanlegget brøt sammen.
– Vi hadde begge kjelene i bruk, og da røret sprakk fordampet alt vannet på grunn av høy temperatur og høyt trykk. Vi hadde ikke nok vann til å holde anlegget i gang, sier driftsleder ved Energiverket, Odd Jostein Sylte.

Tar lang tid
Vanligvis er det bare to personer på kraftstasjonen om natten, men da røret sprakk, kom det ytterligere seks ansatte for å ordne opp i lekkasjen. Det første de gjorde var å sette i gang dieselgeneratorene, og etter en halv time var strømmen tilbake i Longyearbyen.
Men å reparere røret så kjelen kan brukes igjen vil ta minst to uker, ifølge Sylte.
– Vi må bestille delen fra leverandøren vår i Danmark. Dersom det tar for lang tid, må vi vurdere å sveise igjen hullet, sier han og innrømmer at de er sårbare nå som de bare kan bruke en av kjelene. Ryker den, må de ty til reservekraft mens den repareres, og da kutter de strømmen til flyplassen, SvalSat, EISCAT og Gruve 7, for at forsyningen til Longyeardalen og Sjøområdet skal være sikret.
– Det er jo litt trasig, for dette er kunder som betaler like mye som de andre, men det er verre hvis noe fryser inne i byen. Det får større konsekvenser, sier Sylte.

Kom overraskende
En kjele brukes i seks måneder før den tas ut av drift og tas service på. Men selv når de går over kjelen kan det være vanskelig å avdekke slitasje på rørene.
– Det er ganske mange rør, og når vi tar service på kjelen, tar vi bare stikkprøver av rørene og klarer ikke å fange opp alt. Vi hadde ikke fått noen indikasjon på lekkasje denne gangen, men den kan ha startet for noen dager siden. Når det først smalt, var det lite vi kunne gjøre, sier Sylte, som legger til at det er andre gang på 20 år at han opplever noe slikt.
– Nå har vi stengt av den ene kjelen så vannet holdes på rett plass og bruker det kullfyrte anlegget. Men skulle det skje noe med den andre kjelen også begynner det å bli tynt i rekkene, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!