Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spreke kraftverks-ideer

Arkitekturstudenter fra NTNU har levert åtte ulike forslag til hvordan det gamle kraftverket kan få nytt liv. Fra venstre Zorbey Tuncer, Håvard Auklend, Mads Slåke og Winnie Poon. FOTO: Ole Magnus Rapp

Spreke kraftverks-ideer

Det gamle kraftverket kan endres til byens mest spektakulære bygning.

Tekst:

Publisert:

ere har siden i fjor høst jobbet med spennende prosjekter. Oppgaven var å se muligheter i det fredede men svært slitne bygget. Målet er å ta det i bruk igjen, til noe lokalsamfunnet trenger.

Stiller ut
I noen dager fremover skal de åtte forslagene stilles ut på biblio­teket. Deretter vil Sysselmannen ta vare på modellene, og kan vise dem frem etter behov.

Studentene kommer fra NTNU i Trondheim, der de lærer om bærekraftig arkitektur. I september i fjor var de i byen og studerte det gamle kraftverket inngående. Gjennom vinteren har de åtte gruppene kommet med hvert sitt forslag, alle har den fredede bygningen i sentrum.

– Dette er et interessant objekt med spennende historie og masse potensiale, sier førsteamanuensis Luca Finocchraio som underviser og leder student-prosjektet.

Havn og kraft
Flere av forslagene går ut på å knytte sammen havnen, det gamle kraftverket og taubanesentralen slik at man kan gå innendørs hele veien.

Noen forslag går ut på å kombinere konferanserom og utstillingslokaler med grønne vekster. Anlegget er foreslått som et senter for Svalbard-forskning og et forslag vil ha museum og kafe her.

Gamle maskiner
Noen av maskinene som står der i dag, er forslått som en del av interiøret i de nye prosjektene.

– Vi ønsker å knytte bygget opp mot fjellet bak, og ser for oss et tilpasset nybygg med blant annet ulike typer vegetasjon, sier student Håvard Auklend. På tegningene ser man trær av ulike størrelser, som går over til lavere vegetasjon når man nærmer seg fjellet.

– Ideene er absolutt inspirerende, sier kulturleder Roger Zahl Ødegård i Longyearbyen lokalstyre. De eier bygget, og han innrømmer gjerne at det i dag ikke er noe vakkert syn.

– Forslagene er kreative og tilfører det gamle kraftverket mye nytt, om dette realiseres blir det et sted som mange kan få glede av, sier han.

Krever dispensasjon
Kulturminnerådgiver Hans Olav Stegarud hos Sysselmannen synes studentforslagene viser at det er mulig å gi bygget et nytt liv. Kraftstasjonen ble opprinnelig bygd i 1920, og er senere påbygd en rekke ganger, uten at noe er revet. Den har ikke vært i bruk siden 1983, og forsøk på å få det av-fredet og revet, har blitt avslått.

– Riksantikvaren må gi noen dispensasjoner om ideene skal realiseres, og det vil nok la seg gjøre. Utover det er det kapital som behøves for at man skal kunne oppleve «nye-gamle-kraftverket», sier han.

Se bildet større

I mange år var dette Longyearbyens viktigste bygg, og skaffet varme og strøm til alle. Siden 1983 har kraftverket stått urørt, men kan nå få nytt liv. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!