Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sporene i Gruve 7 er sensasjonelle

En rekke spor etter et pattedyr avsatt for 60 millioner år siden er nærmere undersøkt av Jørn Hurum (t.h.). Gruvearbeider Håvard Dyrkolbotn (t.v) fant sporene like før jul. FOTO: Birger Amundsen

Sporene i Gruve 7 er sensasjonelle

Han var fra seg av begeistring førsteamanuensis Jørn Hurum ved Universitetet i Oslo da han onsdag for første gang fikk se, og ikke minst kjenne på, de 60 millioner år gamle sporene i Gruve 7.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var like før jul i fjor at to gruvearbeidere ved en tilfeldighet oppdaget spor av et forhistorisk pattedyr i Gruve 7. Tre av sporene ble løsnet fra henget (taket) i gruvegangen og brakt ut av fjellet. Basert på fotografier av fotavtrykkene fastslo Hurum at funnet var sensasjonelt, og at det var første bevis på at store pattedyr gikk og beitet på myrene på Svalbard for 60 millioner år siden.

Tilfeldighet
Etter at dyret satte sporene i myr- eller sumpområdet, har sand fylt sporene. I løpet av de 60 millioner år som er gått har myra blitt omdannet til kull og lagene av sand til sandstein.
Sporene sto plantet som steinavtrykk i kullaget, inntil Kent Solberg og Håvard Dyrkolbotn fjernet kullaget med en kullbrytningsmaskin, en CM. Dyrkolbotn forteller at sporene ble funnet ved en tilfeldighet.

Kunne blitt knust
«Terrenget» på stedet hvor sporene ble funnet var svært ujevnt og skapte problemer for CM-en. Normalt ville kullaget i hele stollbredden på seks meter bli tatt ut opp til nakne fjellet i hengen. Hadde det skjedd ville sporene blitt knust av maskinen. På grunn av terrenget ble et kulloverheng stående igjen langs den ene siden av hengen. For å unngå at dette senere løsnet gikk Solberg og Dyrkolbotn løs på det med spett. Og det var da de oppdaget sporene inne i kullaget.
– Vi trodde først at det var noen «negerskolta» og brukte spett og slegge for å få de løs av fjellet, sier han.
En «negerskolt» i gruvespråket er en steinutvekst. Slike utvekster blir slått løs fra hengen for å unngå at de senere uforvarende løsner og skader folk.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!