Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sporene i Gruve 7 er sensasjonelle

En rekke spor etter et pattedyr avsatt for 60 millioner år siden er nærmere undersøkt av Jørn Hurum (t.h.). Gruvearbeider Håvard Dyrkolbotn (t.v) fant sporene like før jul. FOTO: Birger Amundsen

Sporene i Gruve 7 er sensasjonelle

Han var fra seg av begeistring førsteamanuensis Jørn Hurum ved Universitetet i Oslo da han onsdag for første gang fikk se, og ikke minst kjenne på, de 60 millioner år gamle sporene i Gruve 7.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var like før jul i fjor at to gruvearbeidere ved en tilfeldighet oppdaget spor av et forhistorisk pattedyr i Gruve 7. Tre av sporene ble løsnet fra henget (taket) i gruvegangen og brakt ut av fjellet. Basert på fotografier av fotavtrykkene fastslo Hurum at funnet var sensasjonelt, og at det var første bevis på at store pattedyr gikk og beitet på myrene på Svalbard for 60 millioner år siden.

Tilfeldighet
Etter at dyret satte sporene i myr- eller sumpområdet, har sand fylt sporene. I løpet av de 60 millioner år som er gått har myra blitt omdannet til kull og lagene av sand til sandstein.
Sporene sto plantet som steinavtrykk i kullaget, inntil Kent Solberg og Håvard Dyrkolbotn fjernet kullaget med en kullbrytningsmaskin, en CM. Dyrkolbotn forteller at sporene ble funnet ved en tilfeldighet.

Kunne blitt knust
«Terrenget» på stedet hvor sporene ble funnet var svært ujevnt og skapte problemer for CM-en. Normalt ville kullaget i hele stollbredden på seks meter bli tatt ut opp til nakne fjellet i hengen. Hadde det skjedd ville sporene blitt knust av maskinen. På grunn av terrenget ble et kulloverheng stående igjen langs den ene siden av hengen. For å unngå at dette senere løsnet gikk Solberg og Dyrkolbotn løs på det med spett. Og det var da de oppdaget sporene inne i kullaget.
– Vi trodde først at det var noen «negerskolta» og brukte spett og slegge for å få de løs av fjellet, sier han.
En «negerskolt» i gruvespråket er en steinutvekst. Slike utvekster blir slått løs fra hengen for å unngå at de senere uforvarende løsner og skader folk.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!