Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Spør mæ!

Trine Krystad håper etterhvert å se mange med slike jakkemerker. FOTO: Privat

Trivselen skal dyrkes

– Spør mæ!

Folk i Longyearbyen får kræsjkurs i å få tilreisende til å trives.

Vertskapsrollen har vært et gjennomgående tema under arbeidet med utviklingen av reiselivsplanen på Svalbard. Nå kjører Visit Svalbard opplæring i vertskapsrollen, og allerede onsdag hadde over 30 meldt seg på.


Velkomstkultur

– Alle vi som bor i Longyearbyen kan være vertskap overfor gjester, venner, kolleger. Alle som står i en gjeste- eller kunderelasjon har mulighet til å velge å utøve godt vertskap, sier prosektleder Trine Krystad.

– Er vi ikke flinke nok i dag?

– Jo, å være vert tror jeg ligger nær hjertet til alle i Longyearbyen. Vi er vante til å ta imot folk, men jeg tror vi kan sette dette i system og utnytte potensialet i større grad enn det vi gjør i dag sier hun.

I praksis betyr det at tilreisende kan få gode svar enten de spør en butikkansatt eller en i reiselivsbransjen om historie, kultur og hendelser. For å kvalitetssikre er lokalhistoriker Per Kyrre Reymert leid inn som foredragsholder om lokalhistorie, mens Märit Torkelson skal lære bort virkemidler og inspirere til en «velkomstkultur».

I tillegg skal deltakerne ha kunnskaper om tilbudene i og rundt Longyearbyen.

– Vi vil gi alle et kræsjkurs i Lyngyearbyen og forståelse hva som er hovedbudskapet i vårt vertskap. Skal vi yte troverdig og godt vertskap, må vi vite hvem vi er, sier Krystad som vil at gjestene som drar til Svalbard skal føle seg velkommen og merke en forskjell fra andre steder.

– Vi skiller oss fra det vanlige ved å være uvanlig. Vi er gode, men jeg tror vi kan bli enda bedre.


«Ask me»
Arbeidet med utviklingen av reiselivsnæringen fortsetter. Nylig vedtok lokalstyret den
såkalte masterplanen for reise- Vertskapet skal dyrkes livet. Næringen skal ta av for en del av arbeidsplassene som forsvinner med nedtrappingen i Store Norske, og da er det mange små brikker som må på plass. En av dem er at gjestene føler seg velkommen og tatt hånd om, og at de forteller om opplevelsene sine. Her mener prosjektlederen at folk flest kan gjøre en forskjell.

Etter at kurset er over i neste uke, får de det synlige beviset, et jakkemerke med teksten «ask me».

– Jeg håper dette blir tatt godt imot og at gjestene våre legger merke til at vi jobber seriøst, skikkelig og troverdig med et viktig materiale. Og så håper jeg ryktet sprer seg og at vi får gjennomført dette flere ganger.


Grønne sykler

Denne sommeren har Visit Svalbard også grønne sykler til gratis utlån. 15 sylker står klar, og målet er det samme som med sparkene; at folk skal bruke beina framfor å kjøre.

Sparkene ble imidlertid spredd over hele Longyearbyen, og ordningen med syklene blir i stedet at man må innom Visit Svalbard for å få koden til sykkelen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!