Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Spør mæ!

Trine Krystad håper etterhvert å se mange med slike jakkemerker. FOTO: Privat

Trivselen skal dyrkes

– Spør mæ!

Folk i Longyearbyen får kræsjkurs i å få tilreisende til å trives.

Tekst:

Publisert:

Vertskapsrollen har vært et gjennomgående tema under arbeidet med utviklingen av reiselivsplanen på Svalbard. Nå kjører Visit Svalbard opplæring i vertskapsrollen, og allerede onsdag hadde over 30 meldt seg på.


Velkomstkultur

– Alle vi som bor i Longyearbyen kan være vertskap overfor gjester, venner, kolleger. Alle som står i en gjeste- eller kunderelasjon har mulighet til å velge å utøve godt vertskap, sier prosektleder Trine Krystad.

– Er vi ikke flinke nok i dag?

– Jo, å være vert tror jeg ligger nær hjertet til alle i Longyearbyen. Vi er vante til å ta imot folk, men jeg tror vi kan sette dette i system og utnytte potensialet i større grad enn det vi gjør i dag sier hun.

I praksis betyr det at tilreisende kan få gode svar enten de spør en butikkansatt eller en i reiselivsbransjen om historie, kultur og hendelser. For å kvalitetssikre er lokalhistoriker Per Kyrre Reymert leid inn som foredragsholder om lokalhistorie, mens Märit Torkelson skal lære bort virkemidler og inspirere til en «velkomstkultur».

I tillegg skal deltakerne ha kunnskaper om tilbudene i og rundt Longyearbyen.

– Vi vil gi alle et kræsjkurs i Lyngyearbyen og forståelse hva som er hovedbudskapet i vårt vertskap. Skal vi yte troverdig og godt vertskap, må vi vite hvem vi er, sier Krystad som vil at gjestene som drar til Svalbard skal føle seg velkommen og merke en forskjell fra andre steder.

– Vi skiller oss fra det vanlige ved å være uvanlig. Vi er gode, men jeg tror vi kan bli enda bedre.


«Ask me»
Arbeidet med utviklingen av reiselivsnæringen fortsetter. Nylig vedtok lokalstyret den
såkalte masterplanen for reise- Vertskapet skal dyrkes livet. Næringen skal ta av for en del av arbeidsplassene som forsvinner med nedtrappingen i Store Norske, og da er det mange små brikker som må på plass. En av dem er at gjestene føler seg velkommen og tatt hånd om, og at de forteller om opplevelsene sine. Her mener prosjektlederen at folk flest kan gjøre en forskjell.

Etter at kurset er over i neste uke, får de det synlige beviset, et jakkemerke med teksten «ask me».

– Jeg håper dette blir tatt godt imot og at gjestene våre legger merke til at vi jobber seriøst, skikkelig og troverdig med et viktig materiale. Og så håper jeg ryktet sprer seg og at vi får gjennomført dette flere ganger.


Grønne sykler

Denne sommeren har Visit Svalbard også grønne sykler til gratis utlån. 15 sylker står klar, og målet er det samme som med sparkene; at folk skal bruke beina framfor å kjøre.

Sparkene ble imidlertid spredd over hele Longyearbyen, og ordningen med syklene blir i stedet at man må innom Visit Svalbard for å få koden til sykkelen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!