Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spinnvilt i Sassen

Australske Kate Leeming vil nå Sydpolen på en høyst uortodoks måte. Her er hun fotografert før påske i Brentskaret på vei mot Sassendalen. FOTO: Birger Amundsen

Spinnvilt i Sassen

Roald Amundsen var det første mennesket på Sydpolen. Nå vil australske Kate Leeming bli den første syklisten. Treningen tok hun på Svalbard.

I løpet av påsken har nok flere sperret øynene opp av det uvanlige synet av en syklist på snøen i og rundt Longyearbyen. I en uke har australske Kate Leeming testet snøforholdene på Svalbard. Årsaken er enkel: Leeming skal bli den første som sykler til Sydpolen.

– Ekspedisjonen skal gjøres i desember, og dette var første gang jeg og teamet mitt var samlet. Vi dro til Svalbard for å prøve ut teknologien og få erfaring med den ekstreme kulden, skriver Leeming i en epost til Svalbardposten.

Spesiallaget doning

Naturligvis nytter det ikke å legge ut på snøen med en vanlig sykkel. Leeming sykler verdens første såkalte all-wheel drive fatbike. Sykkelen er utstyrt med tolv centimeter brede dekk.

– Prototypen er laget i USA. Rammen som huser to-hjulstrekket, er fullstendig omarbeidet og tilpasset de brede dekkene, skriver hun.

På Svalbard dro Leeming ut på sykkeltur i en uke.

– Jeg syklet i en sløyfe: Adventdalen, Sassendalen, Rabotbreen og så Von Postbreen, Tempelfjorden og tilbake til byen, forteller hun.

Sassen og Tempelfjorden er i utgangspunktet sykkelfrie områder, men forskriften sikter nok da til sykling på barmark. De som i sin tid utarbeidet loven, hadde neppe trodd at noen skulle finne på å legge ut på sykkeltur på snøen.

Staker ut kursen

Vel ute syklet Leeming først med resten av laget på slep.

– Teamet ble ledet av Eric Philips, som var utstyrt med våpen. Filmskaper Claudio von Planta og fotograf Phil Coates utgjorde resten av teamet mitt. De kjørte bak med to snøskutere, skriver Leeming.

Målet med Sydpolen-turen er å samle inn penger til bekjempelse av hiv og aids. Det skal også lages en tv-serie om prosjektet, som BBC World News allerede har vist interesse for. Hele ekspedisjonen har et budsjett på 1,5 millioner amerikanske dollar, rundt 9 millioner kroner.

Nå skal teamet avgjøre hvilken rute Kate Leeming skal sykle for å nå polpunktet. Den korteste ruta er 650 kilometer, mens ruta fra den russiske basen Novo, via Dronning Maud Land er hele 2.300 kilometer.

Leeming har tidligere gjennomført flere lange sykkelekspedisjoner, blant annet på tvers av Russland, gjennom Australias villmark og på tvers av Afrika fra Senegal til Somalia.

Nøkkelord

Se bildet større

Teamet samlet på Tempelfjorden. Fra venstre: filmskaper Claudio von Planta, Kate Leeming, teamleder Eric Philips og fotograf Phil Coates. FOTO: Privat

Se bildet større

På trening på Svalbard. FOTO: Phil Coates

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!