Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spinnvilt i Sassen

Australske Kate Leeming vil nå Sydpolen på en høyst uortodoks måte. Her er hun fotografert før påske i Brentskaret på vei mot Sassendalen. FOTO: Birger Amundsen

Spinnvilt i Sassen

Roald Amundsen var det første mennesket på Sydpolen. Nå vil australske Kate Leeming bli den første syklisten. Treningen tok hun på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

I løpet av påsken har nok flere sperret øynene opp av det uvanlige synet av en syklist på snøen i og rundt Longyearbyen. I en uke har australske Kate Leeming testet snøforholdene på Svalbard. Årsaken er enkel: Leeming skal bli den første som sykler til Sydpolen.

– Ekspedisjonen skal gjøres i desember, og dette var første gang jeg og teamet mitt var samlet. Vi dro til Svalbard for å prøve ut teknologien og få erfaring med den ekstreme kulden, skriver Leeming i en epost til Svalbardposten.

Spesiallaget doning

Naturligvis nytter det ikke å legge ut på snøen med en vanlig sykkel. Leeming sykler verdens første såkalte all-wheel drive fatbike. Sykkelen er utstyrt med tolv centimeter brede dekk.

– Prototypen er laget i USA. Rammen som huser to-hjulstrekket, er fullstendig omarbeidet og tilpasset de brede dekkene, skriver hun.

På Svalbard dro Leeming ut på sykkeltur i en uke.

– Jeg syklet i en sløyfe: Adventdalen, Sassendalen, Rabotbreen og så Von Postbreen, Tempelfjorden og tilbake til byen, forteller hun.

Sassen og Tempelfjorden er i utgangspunktet sykkelfrie områder, men forskriften sikter nok da til sykling på barmark. De som i sin tid utarbeidet loven, hadde neppe trodd at noen skulle finne på å legge ut på sykkeltur på snøen.

Staker ut kursen

Vel ute syklet Leeming først med resten av laget på slep.

– Teamet ble ledet av Eric Philips, som var utstyrt med våpen. Filmskaper Claudio von Planta og fotograf Phil Coates utgjorde resten av teamet mitt. De kjørte bak med to snøskutere, skriver Leeming.

Målet med Sydpolen-turen er å samle inn penger til bekjempelse av hiv og aids. Det skal også lages en tv-serie om prosjektet, som BBC World News allerede har vist interesse for. Hele ekspedisjonen har et budsjett på 1,5 millioner amerikanske dollar, rundt 9 millioner kroner.

Nå skal teamet avgjøre hvilken rute Kate Leeming skal sykle for å nå polpunktet. Den korteste ruta er 650 kilometer, mens ruta fra den russiske basen Novo, via Dronning Maud Land er hele 2.300 kilometer.

Leeming har tidligere gjennomført flere lange sykkelekspedisjoner, blant annet på tvers av Russland, gjennom Australias villmark og på tvers av Afrika fra Senegal til Somalia.

Nøkkelord

Se bildet større

Teamet samlet på Tempelfjorden. Fra venstre: filmskaper Claudio von Planta, Kate Leeming, teamleder Eric Philips og fotograf Phil Coates. FOTO: Privat

Se bildet større

På trening på Svalbard. FOTO: Phil Coates

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!