Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spent på fremtiden

Morten Pettersen, eier av Svalbard Arctic Sport tror det som skjer med Store Norske potensielt kan få store ringvirkninger for resten av Longyearbyen. FOTO: John Christian Nygaard

Spent på fremtiden

– Det som skjer med Store Norske kan i verste fall få store ringvirkninger, tror Morten Pettersen, eier av Svalbard Arctic Sport.

Tekst:

Publisert:

– Alt som skjer her vil kunne påvirke min drift, sier Pettersen, som mener det er vanskelig å spå hva som vil skje i fremtiden.

Han frykter at flere bedrifter kan bli dratt med ned i dragsuget om Store Norske ikke kommer i mål med omsetillingsprosessen de er inne i.

– Problemet er at andre bedrifter som er knyttet til Store Norske kan bli nødt til å måtte nedbemanne som følge av det som skjer hos Store Norske. Det kan bli som en dominoeffekt, sier Pettersen.

Han velger likevel å være positiv og håper at Store Norske skal komme i mål med omstillingsprosessen.

– Jeg håper i allefall de skal få holdt på til man i større grad klarer å etablere byen på egne ben.

Forskning og turisme
Pettersen mener alt er avhengig av hva man får lov til å gjøre av staten.

– Hvis det ikke blir mer utvinnelse av naturresursser, ser jeg for meg at det vil være forskning og turisme som er mest naturlig å satse på i fremtiden.

– Har du tro på næringsminister Monica Mæland?

– Ja, hvis hun er villig til å spytte inn penger for å satse her. Men vil hun ikke hjelpe økonomisk, kan det blir vanskeligere, sier Pettersen.

Han etterlyser også bedre rammebetingelser.

– Man må gjøre det lettere å etablere seg her, og øke opplevelsen for de tilreisende. Det må lages flere attraksjoner som kan gjøre det lettere å komme seg ut av Longyearbyen uten at man er avhengig av snøscooter.

Motvind
Vegard Kemnitz sitter og nyter formiddagssola utenfor kafeen «Fruene» når vi slår av en prat.

– Det er selvfølgelig synd at Store Norske er i motvind, men jeg tror det er mulig å omstille seg til en lønnsom drift, sier Kemnitz, som til daglig jobber på SvalSat.

Han har i likhet med Morten Pettersen tro på at forskning og turisme er områder det kan satses mer på i fremtiden.

– Så har jo Store Norske kjøpt seg inn i Pole Position. Hvis man klarer å gjøre det attraktivt for skip å stoppe her, så kan nok logistikk være noe å satse mer på, tror Kemnitz.

– Har du tro på Monica Mæland?

– Høyre har jo tradisjonelt vært et parti som satser på det som er liv laga og har livets rett i næringslivet. Så jeg håper de kommer med en løsning som vil fungere.

Viktig del av Norge
Næringsminister Monica Mæland var forrige fredag på møte hos Store Norske, for å få en orientering om selskapets tiltak for ytterligere kostnadseffektivisering. Etter at staten nylig gikk inn med 500 millioner kroner, er som kjent den videre driften sikret ut 2016.

– Driften av Store Norske skal baseres på inntjening, ikke statlige tilskudd. Vi har sett alvoret komme, og det har vært og er fortsatt en utfordrende situasjon for selskapet, sier Mæland.

Hun understreker at Svalbard er en viktig del av Norge, og at Longyearbyen er en viktig bosetning, som også vil være viktig i fremtiden.

– Samfunnet kommer ikke til å forsvinne, men det er klart det må skapes verdier, sier Mæland.

Ser potensial
Forrige torsdag var hun også på møte i Longyearbyen lokalstyre, hvor ulike aktører fikk presentere forslag til hva man mener bør satses på i tiden som kommer.

Og næringsministeren ser stort potensial innen en rekke felter:
– Det er store muligheter innenfor forskning, reiseliv og maritim virksomhet. Også innenfor marin og bergverk kan det være nytt potensial. Her er det viktige avveininger med hensyn til vekst, verdiskaping og bærekraftig miljø, sier Mæland.

Nedbemanne
Annette Malm Justad, styreleder i Store Norske, forteller at det fortsatt jobbes på spreng for å få ned kostnadene.

– Vi jobber med å få på plass en foretningsmessig lønnsom plan, og arbeidet med videre oppfaring er pågående. En beslutning angående Lunckefjell blir ikke tatt før til høsten, sier Malm Justad.

Hvis beslutningen om hva som skal skje videre i Lunckefjell ikke blir tatt i høst, vil man ligge så langt bak tidsskjema at produksjonen etter hvert vil stoppe opp.

– Da må vi nedbemanne. Kostnadene våre går jo ikke ned om inntekten vår gjør det, sier Malm Justad.

Store endringer
Lokalstyreleder Christin Kristoffersen mener det er viktig at man ikke skaper krisestemning.

– Det er stor sjanse for at det vil bli store endringer, men dette er noe vi har jobbet konstruktivt med i flere år. Vi har jobbet lenge med mange løsninger, og det er viktig at lokalsamfunnet selv engasjerer seg i fremtiden her.

Nøkkelord

Se bildet større

Vegard Kemnitz mener det som skjer med Store Norske er synd, men har tro på at man skal klare å omstille seg. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!