Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spent etter gebyr-seieren

Den nye hangaren til Avinor på flyplassen utløser et svært stort gebyr for tilknyting til vannforsyningen. Ikke fordi den vil forbruke mye vann, men fordi den er stor. FOTO: Christopher Engås

Spent etter gebyr-seieren

Gebyrsaken til Bykaia Lagerutleie følges spent opp av flere. Avinor er en av dem.

Tekst:

Publisert:

Da det ble kjent at Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) hadde gitt Bykaia Lagerutleie medhold i avgiftssaken, var det flere som trakk et lettelsens sukk. Selskapet betalte i alt 953.000 kroner i tilknytningsavgift til Longyearbyen lokalstyre (LL) i 2011. Nå har KRD avgjort at gebyrene ikke var regnet ut etter selvkostprinsippet, og opphevet vedtakene til LL.

Vann per kvadratmeter

Avinor har åpent ment at gebyret de måtte betale for tappevann til den nye hangaren på flyplassen ikke kan være basert på selvkost, som skal være rettesnoren til utregning av gebyr av denne typen på Svalbard. Hangaren er på 2.500 kvadratmeter og, som med tilknytning til vei, regnes gebyret ut fra flateinnhold på bygningene.

– For Avinor, som har store hangarbygg, blir det voldsomme flater. Men det blir ikke nødvendigvis det store vannsluket. Det er få tappepunkter i bygget, sier lufthavnsjef ved Svalbard lufthavn, Morten Ulsnes.

Lufhavnsjefen påpeker også at gebyret synes å være rein netto for LL.

– Det koster minimalt å forlenge vannledningene fra terminalbygget til hangaren, og jeg tror faktisk entreprenøren har kostet det selv. Dermed blir dette rein netto for LL. I framtiden vil dessuten LL få økt vannsalg, noe de også tjener på, sier han.

Følger med

Også fjernvarmegebyret til den nye hangaren er betydelig, og utregnet etter flateinnhold, selv om tilknytningen ikke skal ha kostet LL stort. Til sammen har Avinor betalt om lag 1,5 millioner kroner for disse to tilknytningene. Og går man noen år tilbake i tid, betalte Avinor alle gebyrer for terminalbygget basert på flateinnhold. Det ble også en drøy sum.

Ulsnes er spent på fortsettelsen.

– Vi må følge med på de vurderingene som LL gjør i denne saken. Først den juridiske biten, deretter hvilke beregningsmåter de vil basere seg på i framtiden. Avinor vil følge opp, og hvis det viser seg at vi har penger til gode vil vi selvsagt kreve dette tilbakebetalt, sier Ulsnes.

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes sier at lokalstyret blir nødt til å se på alle områder av gebyrregimet som har vært.

Skal også ses på

– Det er litt forskjellige lovverk som gjør seg gjeldende på de ulike områdene når det gjelder kommunale gebyr. På renovasjon og avløp, for eksempel, er kommunen nødt til å holde seg til selvkost. Når det gjelder vann kan kommunen velge å subsidiere hvis det er politisk enighet om at tilknytning er urimelig dyrt. Men kommunen kan ikke prise disse tingene over det som er utregnet selvkost, sier han.

Når gebyrregimet tas opp til behandling i framtiden, vil det bli gjort på bakgrunn av saken som Bykaia Lagerutleie har fått medhold i. Men vanngebyr kan også bli et tema.

– Det kan være noe prinsippielt i dette med lineær tilnærming til utregning av gebyrene som vil gjøre seg gjeldende på andre områder, sier Saugnes.

Se bildet større

Avventer: Lufthavnsjef Morten Ulsnes og Avinor håper og tror de vil få penger igjen. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!