Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spenning knyttet til gruva

Gruva i Barentsburg er for farlig for arbeiderne, og er fortsatt stengt. Bildet er fra stedet der en ukrainsk 27-åring ble drept av et ras den 20. juni i år. FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Spenning knyttet til gruva

Trust Arktikugol har ikke kontroll over bergspenningene i gruva i Barentsburg, mener Arbeidstilsynet. Derfor er den stengt på ubestemt tid.

Tekst:

Publisert:

Gruva i Barentsburg ble stengt i denne omgang den 10. september etter at en gruvearbeider kom alvorlig til skade. Han fikk beinet i klem etter ei plutselig utløsning av bergspenninger slik at liggen har blitt løftet gjennom den kraftige spenningsutløsningen.

I rapporten etter ulykka har Arbeidstilsynet krevd at selskapet bruker internasjonalt anerkjent kompetanse til å beregne de horisontale bergspenningene før åpning blir aktuelt igjen. I tillegg må virksomheten redegjøre for hvordan en i framtiden skal kunne unngå flere ulykker.

Flere avslag

Siden vedtaket om stenging ble gjort, har trusten to ganger søkt om å få åpne gruva igjen. Men Arbeidstilsynet har opprettholdt stansen av driften. Men trusten jobber med å innfri vilkårene, og er i dialog med Arbeidstilsynet, forteller regiondirektør for Arbeidstilsynet i Nord-Norge, Truls Johannessen.

– Arbeidstilsynet har krevd at trusten knytter til seg internasjonalt anerkjent kompetanse for å få bedre oversikt over bergspenningene i gruva. Dette har virksomheten gjort, og vi regner dette kravet som oppfylt, sier han.

Men før det blir snakk om å åpne for drift igjen, må trusten lage en helhetlig plan der de må «redegjøre for hvordan en i framtiden skal kunne unngå lignende alvorlige ulykker som en har hatt de senere år, og for øvrig dokumentere at en kan drive helse-, miljø-, og sikkerhetsarbeidet i gruva på en systematisk forebyggende måte, og fullt forsvarlig på alle plan».

Knusende rapport

Fra 17. mai i fjor til 10. september i år har det vært sju alvorlige arbeidsulykker i gruva i Barentsburg, hvorav to dødsulykker. I den siste rapporten retter Arbeidstilsynet krass kritikk mot virksomheten for ikke å ta sikkerheten til arbeiderne på alvor. At trusten ikke har forholdt seg systematisk til de store bergspenningene i gruva er bare en av innvendingene tilsynet har til driften.

Helhetsinntrykket gjør at tilsynet skriver rett ut i sin raport at «før tilstrekkelige tiltak er på plass, representerer gruvedriften etter vår vurdering en overhengende fare for skade på arbeidstakere, slik at det straks er behov for pålegg om stans».

Dårlig opplæring

Noe av det Arbeidstilsynet reagerer sterkest på, er utsagn gitt av gruvedirektør Nikolaj Mikitenko om ulykkene de siste årene.

Mikitenko har fortalt at virksomheten har svært mange unge og uerfarne arbeidstakere som har dårlig opplæring. Dette fordi de gode yrkes- og fagskolene på gruvedrift ikke lenger eksisterer i verken Russland eller Ukraina. Arbeiderne i Barentsburg får et femdagers kurs før de blir satt til å jobbe i gruva.

Til dette repliserer Arbeidstilsynet at sikkerheten uansett er virksomhetens ansvar. Opplysningene om lav kompetanse blant gruvearbeiderne stadfester ytterligere behovet for at virksomheten gjennomfører en grunnleggende gjennomgang av sine sikkerhetsrutiner, mener de.

Kanskje ikke mulig

Gruva i Barentsburg er dyp og sterkt utdrevet. Den siste ulykka skjedde 540 meter under havnivå, og 620 meter under dagen. Bergspenningene både vertikalt og horisontalt er av den grunn så uoversiktlige at Arbeidstilsynet rett ut stiller spørsmål ved om det i det hele tatt er mulig å «ha kontroll og tiltak i forhold til bergspenningene i denne gruva».

Svalbardposten har bedt trusten om å kommentere rapporten fra Arbeidstilsynet, men ikke fått svar på henvendelsen. Arbeidstilsynet skal ha møte med virksomheten i dag for å diskutere framgangen i arbeidet med å innfri kravene som er satt.

Se bildet større

Bjarte Otto Johnsen fra Arbeidstilsynet (t.v.) har skrevet det kritiske rapporten. Her sammen med Tor-Anders Berg, Stein Erik Hansen og Peter J. Brugmans da de dro til Barentsburg for å inspisere gruva dagen etter den siste ulykka. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!