Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spenning i kirka, Kroa og Kreml

Boka er fiksjon, men omtaler en type storpolitisk konflikt som ikke er fjern for dagens forskere. FOTO: Cappelen Damm

Spenning i kirka, Kroa og Kreml

Longyearbyen er sentrum for begivenhetene i thrilleren «Om hundre år er allting gjemt».

Tekst:

Publisert:

Per Arne Totland har, og har hatt, et nært forhold til Svalbard. Hans siste konkrete tilknytning er i rollen som rådgiver for Longyearbyen lokalstyre i krisen rundt hjørnesteinsbedriften Store Norske. Men konsulenten, som har mange år bak seg som journalist, har også hatt en forfatter i magen lenge. I disse dager lanserer han sin første roman.

Den handler ikke uventet om Svalbard.

Homoskandale

Utgangspunktet for romanen, som trygt kan plasseres i formatet thriller, er undertegnelsen av Svalbardtraktaten i 1920. Som de historieinteresserte vet, deltok ikke Russland i forhandlingene i Paris, som endte med at Norge ble tilkjent suvereniteten over Spitsbergen.

Mange har argumentert med at traktaten ble muliggjort fordi Russland befant seg i et slags vakuum som følge av revolusjonen tre år tidligere, og hadde andre ting å tenke på enn hvem som skulle bestemme over noen isbelagte øyer langt mot nord.

I «Om hundre år er allting gjemt» har imidlertid bolsjevikene et annet ess i ermet når de staker ut kursen for framtiden etter revolusjonen. Nemlig bevis for homoseksuell aktivitet av en norsk sendemann til forhandlingene. Slikt kunne det bli store kriser ut av, og det kunne i alle fall gi russerne mulighet for utpressing. I Totlands roman skaper det grobunn for et dramatisk etterspill nesten 100 år senere i dagens Longyearbyen.

Reell konflikt

Det storpolitiske dramaet som utspiller seg i Russland, Tyskland, Sverige, Finland, og ikke minst i Norge og i Longyearbyen kan ses på som et plott tatt ut av en konflikt som i høyeste grad er reell. Norge har hatt mange sammenstøt med Russland og Sovjetunionen om Svalbard historisk sett. Det som skjer i dagens Russland spiller også godt inn i det Totland beskriver i romanen.

– Dette er et eksempel på at virkeligheten innhenter fiksjonen. For ett år siden satt jeg og skrev på boken, og så allerede da potensialet i Putins politikk. Jeg så også et mulig framtidig scenario i Arktis og i området rundt Svalbard, sier Totland.

– Og mens jeg skrev dette, annekterte Russland Krimhalvøya. Det jeg diktet opp til boken ser nå forskere i Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), Peace Research Institute (PRIO) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFO) som et sannsynlig scenario i framtida, legger han til.

Stor researchjobb

Totland har investert betydelig med tid og penger i bokprosjektet sitt. Leseren fra Longyearbyen kjenner seg nøyaktig igjen i enhver beskrivelse av omgivelsene, nesten ned til hvert hushjørne. Totland forteller om en stor researchjobb.

– Det er ingen vits i å berette om Longyearbyen og Svalbard uten at det er riktig. I forarbeidet til boken har jeg også gjort research i Paris hvor forhandlingene om traktaten i sin tid foregikk, og reist med tog og båt fra Moskva til Oslo. Alle de steder der personer i boken går til fots har jeg selv gått og observert, sier Totland.

For øvrig sitter forfatteren på stor kunnskap om Svalbard, og den historiske bakgrunnen til dagens nordområdepolitikk. Utfordringen har vært å skape ei god historie, uten å slå leseren i hodet med for mye fakta. Her har forlaget Cappelen Damm vært en god støttespiller, og som leser føler ikke undertegnede at han får for mye unødig fakta.

Kjærlighet til Svalbard

Svalbardposten skal ikke røpe romanens slutt i avisen, men bekjentgjøre at det foregår dramatiske og spennende ting i et velkjent lokalmiljø, samt i maktens tinder i både Moskva, Oslo og i Paris. Mange personer og hendelser er historisk korrekte, mens andre er oppdiktet. Andre igjen har subtile referanser til nålevende personer.

– En av hovedpersonene er barnebarnet til Gennadij Titov, som ble kjent under Treholt-saken i Norge. Og jeg klarte ikke å dy meg da Sysselmannen på Svalbard og ekspedisjonssjefen i Polaravdelingen i Justisdepartementet skulle få navn: de har samme initialer som Odd Olsen Ingerø og Kjerstin Askholt, sier Totland.

– Tror du boka er spesielt interessant for svalbardianere?

– Jeg tror at folk som kjenner Svalbard vil kjenne seg igjen og la seg underholde av boken. Den kaster et lys over en del av omstendighetene som ikke er så hyggelige, men som er en realitet. Det man har gjort i mange år når det gjelder vanskelige politiske tema rundt Svalbard, er å ikke snakke om dem. Fordi man ikke har villet provosere Russland. Med dagens klima kan vi rett og slett bli nødt til å snakke om disse vanskelige sakene, sier Per Arne Totland.

Nøkkelord

Se bildet større

Per Arne Totland har skrevet spenningsroman med Svalbard i sentrum. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!