Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spennende forberedelser

Samlingene har forskjellige tema. Forrige uke var det andre kulturer som sto i fokus, og Sveinung Lystrup Thesen (t.v.) fortalte om Afghanistan. Birgitte Dahl Knutsen (skjult), Kasper Fjerdingøy og Kjetil Dahl Knutsen. FOTO: Cristopher Engås

Spennende forberedelser

De fem humanistiske konfirmantene i Longyearbyen går en spennende vår i møte.

Birgitte og Kjetil Dahl Knutsen har dratt i gang humanistisk konfirmasjon i Longyearbyen, og fem niendeklassinger er med i gruppa. Til nå har gjengen hatt fire samlinger på ungdoms­klubben.

Camp refugee

I mars kommer den store testen for konfirmantene. Alle fem skal da reise til Gardermoen og være med på noe som heter Camp refugee.

– Der skal vi være flykninger i et døgn, og møte immigrasjonsmyndighetene slik de kan være for mange i en slik situasjon. Det blir nok en god del trakassering, samtidig som vi får svært begrenset med mat, forteller gjengen.

Turen til Gardermoen, og andre kostnader, finansierer ungdommene selv gjennom felles inntektsbringende aktiviteter.

– Greit alternativ

Selve konfirmasjonsdatoen er 19. april, og det blir en åpen seremoni i Kulturhuset. På spørsmål om hvorfor denne gruppen har valgt humanistisk konfirmasjon, blir det litt stilt ei stund.

– Jeg følte at den kristne konfirmasjonen ikke passet helt for meg. Da var dette et veldig greit alternativ, sier Ivar Henningsen.

– Valgte du dette selv?

– Ja, det var bare min avgjørelse.

Teodor Dahl Knutsen mener han har mye igjen for undervisningen som konfirmantene har vært gjennom.

– Det er på alle måter nyttig informasjon å ha med seg inn i framtiden, sier han.

Etikk og livssyn

Så langt har konfirmantene hatt temakvelder om menneskerettigheter, etikk og moral, livssyn, og forrige torsdag var det fokus på andre kulturer. Sveinung Lystrup Thesen bidro med informasjon om Afghanistan, hvor han jobbet for Flykninghjelpen i 2006.

– Jeg forteller konfirmantene om hva Flyktninghjelpen gjør i Afghanistan, om konflikthåndtering, og andre ting jeg har med meg derfra. Formålet med dette er å relatere det til egne liv, sier Lystrup Thesen, som hadde med seg diverse effekter fra Afghanistan på foredraget.

Imponert

Birgitte og Kjetil Dahl Knutsen startet den humanistiske konfirmasjonsgruppa primært fordi de ønsket at sønnen Teodor skulle få dette tilbudet. Da så mange som fem kom med, fikk de støtte fra Humanetisk forbund (HEF) sentralt. I samlingene har de blitt imponert over det konfirmantene har bidratt med.

– De gjør seg gode refleksjoner, og viser sunne holdninger. Jeg ser at de har skjønt mye, og at de har gjort bevisste valg i denne fasen av livet, sier Birgitte Dahl Knutsen.

– Er årets tilbud et engangstilfelle?

– Nei. Det vi vet nå er at det blir tilbud om humanistisk konfirmasjon her også til neste år.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!