Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sparket i gang konferanse

En rekke deltagere var med på Friske Fraspark som ble arrangert på UNIS av blant andre AECO og Visit Svalbard. . FOTO: Hilde Røsvik

Sparket i gang konferanse

Svalbardminister Anders Anundsen sa at Svalbard har vist at de har god omstillingsevne da han åpnet konferansen Friske fraspark.

Tekst:

Publisert:

Han forsikret at Regjeringen skal stimulere skaperevne sam­tidig som det er viktig å ta vare på Longyearbyens særpreg.

– Longyearbyen skal ikke utvikles til å bli et livsløpssamfunn, det skal være noe annet å bo her enn på fastlandet, sa ministeren.

Positivitet

Han tok også med tiltak regjeringen har satt inn for å stimulere til ny næringsvirksomhet, blant annet 50 millioner kroner, derav 22 millioner kroner til tiltak for å bedre infrastrukturen.

– Det er få med nedovermunn her. De aller fleste har oppovermunn, sa Anundsen og skrøt av løsningsviljen som ligger i folket her.

– Jeg gleder meg til å se utviklingen de neste årene, sa han.

Bekymring

Sysselmann Kjerstin Askholt var en av innlederne på åpningsdagen mandag. Hun pekte på noen av utfordringene framover med økt satsing på reiseliv. Hun sa at hun opplever turistnæringen som veldig ansvarlig og at de har god opplæring for sine guider. Så langt har det vært svært få konflikter med turistnæringen. Likevel ytret hun bekymring.

– Økt tilreising vil gi mer politiarbeid når det gjelder rednings­arbeid både til sjøs og på land. Flere ute i felt vil naturlig nok gi flere ulykker, sa Askholt.

Hun sa også at det fremheves i Svalbardmeldingen at det skal være en bærekraftig utvikling innenfor miljøregelverket. Dette mente hun var et svært godt og fornuftig utgangspunkt.

Næring

Leder i Svalbard Næringsforening, Terje Aunevik, var opptatt av mulighetene for å starte ny industri på Svalbard. Han mener det er mange muligheter innen fiskeri, både innenfor tråleraktivitet, reke- og snøkrabbefiske. Når det gjelder snøkrabbe pekte han også på at det er muligheter når det gjelder restråstoff og innenfor helsekostsegmentet. Han ønsket seg et raskere utredningstempo med tanke på marine næringer og sa at han ser et stort vekstpotensiale i næringen.

Søk og redning

Lokallagsleder Arild Olsen (AP) trakk fram at Longyearbyen kan bli en hub for søk og redning i framtiden.

- Longyearbyen har en unik plassering for søk og redning og kan bli verdensledende. Men vi må ha havnefasilitetene på plass for å greie det, sa Olsen. Han sa også at det foreligger mye planverk og mange gode ideer.

– Om fem år vil vi se resultatene av arbeidet vi nå legger ned, sa han. Lokallagslederen håper også at Longyearbyen får flere innbyggere framover som kan dele kostnadene for opprettholdelse av dagens infrastruktur.

Se bildet større

Justis og beredskapsminister, Anders Anundsen (Frp) fikk først ordet. Mange interessante innledere stod på programmet under konferansen. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!