Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sparker i gang seminar

Norsk Polarinstitutts Marit Raak Pettersen (t.v.), Liv Ødegaard fra Sysselmannen og Eva Therese Jenssen fra Unis arrangerer Svalbardseminaret. De setter blant annet isbjørn og Kings Bay-ulykken på kartet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sparker i gang seminar

Isbjørn og mennesker er første tema ut under Svalbardseminaret 2012 som starter i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.01.2012 kl 10:58

– Margrethe Keyser har hatt ansvar for isbjørndatabasen hos Sysselmannen. Hun har oversikt over hvor mange møter det har vært og utfallet av dem. Så skal Per Andreassen snakke mer generelt om hva man bør og ikke bør gjøre i møte med isbjørn, sier informasjonsrådgiver Eva Therese Jenssen ved Unis. Hun arrangerer seminaret sammen med Liv Ødegaard fra Sysselmannen og Marit Raak Pettersen fra Norsk Polarinstitutt.

Seminarkvelden er den første av fem denne måneden. Seminaret er gratis og åpent for alle, og arrangeres for 17. gang. Det er et samarbeid mellom Unis, Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt.

Miljøfond fyller år

Svalbards miljøvernfond fyller fem år i år og torsdag skal Ann Kristin Olsen som er leder for fondet, fortelle om de 35 millionene som er delt ut og veien videre.

– Det kan være nyttig informasjon til mennesker i byen som kanskje kunne tenke seg å søke om penger, sier Jenssen.

Kings Bay

I år skal det også markeres at det er 50 år siden Kings Bay-ulykken som fikk store konsekvenser både for Svalbard og regjeringen.

Jon Aage Ødegaard som vokste opp i Ny-Ålesund, og var der under ulykka i 1962, skal fortelle om sine opplevelser.

– Han vil fortelle ut fra en personlig synsvinkel. Så vil Thor Bjørn Arlov snakke om hva som var årsaken til ulykken, og hvilke konsekvenser den fikk samfunnsmessig og politisk, sier Jenssen.

Kings Bay-ulykken skyldtes en eksplosjon i Estergruva i Ny-Ålesund i november 1962. 21 mann omkom. Året etter måtte regjeringen gå av på grunn av ulykken.

Framtidsvisjoner

På seminarets siste dag, vil Terje Aunevik ta for seg næring i Arktis.

– Han har stor interesse for videreutvikling og å se nye muligheter. Han skal snakke om hvilke visjoner man kan ha for framtiden. Det er viktig, i alle fall nå som det kan se ut til at det blir stopp for kulldriften etter Lunckefjellet, sier Jenssen.

Ekspedisjonssjef Kjerstin Askholt i Polaravdelingen skulle samme dag fortelle om Longyearbyen som et bærekraftig familiesamfunn i framtiden. Hun kommer ikke, men blir erstattet av lokalstyreleder Christin Kristoffersen som skal ta for seg samme tema.

Noe for alle

På seminarkveldene vil deltakerne også få kunnskap om sjøisen rundt Svalbard og is-utsiktene til kommende snøskutersesong, hvordan iskjerner fra breer kan fortelle om fortidens klima og hvor miljøgifter kommer fra og hva de gjør med oss.

– Vi håper det er noe for enhver smak. Jeg tror folk kan lære mye nytt også i år, sier Jenssen.
 

Last ned vedlegg

Svalbardseminar_2012_dEOON.pdf

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!