Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sparker i gang seminar

Norsk Polarinstitutts Marit Raak Pettersen (t.v.), Liv Ødegaard fra Sysselmannen og Eva Therese Jenssen fra Unis arrangerer Svalbardseminaret. De setter blant annet isbjørn og Kings Bay-ulykken på kartet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sparker i gang seminar

Isbjørn og mennesker er første tema ut under Svalbardseminaret 2012 som starter i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.01.2012 kl 10:58

– Margrethe Keyser har hatt ansvar for isbjørndatabasen hos Sysselmannen. Hun har oversikt over hvor mange møter det har vært og utfallet av dem. Så skal Per Andreassen snakke mer generelt om hva man bør og ikke bør gjøre i møte med isbjørn, sier informasjonsrådgiver Eva Therese Jenssen ved Unis. Hun arrangerer seminaret sammen med Liv Ødegaard fra Sysselmannen og Marit Raak Pettersen fra Norsk Polarinstitutt.

Seminarkvelden er den første av fem denne måneden. Seminaret er gratis og åpent for alle, og arrangeres for 17. gang. Det er et samarbeid mellom Unis, Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt.

Miljøfond fyller år

Svalbards miljøvernfond fyller fem år i år og torsdag skal Ann Kristin Olsen som er leder for fondet, fortelle om de 35 millionene som er delt ut og veien videre.

– Det kan være nyttig informasjon til mennesker i byen som kanskje kunne tenke seg å søke om penger, sier Jenssen.

Kings Bay

I år skal det også markeres at det er 50 år siden Kings Bay-ulykken som fikk store konsekvenser både for Svalbard og regjeringen.

Jon Aage Ødegaard som vokste opp i Ny-Ålesund, og var der under ulykka i 1962, skal fortelle om sine opplevelser.

– Han vil fortelle ut fra en personlig synsvinkel. Så vil Thor Bjørn Arlov snakke om hva som var årsaken til ulykken, og hvilke konsekvenser den fikk samfunnsmessig og politisk, sier Jenssen.

Kings Bay-ulykken skyldtes en eksplosjon i Estergruva i Ny-Ålesund i november 1962. 21 mann omkom. Året etter måtte regjeringen gå av på grunn av ulykken.

Framtidsvisjoner

På seminarets siste dag, vil Terje Aunevik ta for seg næring i Arktis.

– Han har stor interesse for videreutvikling og å se nye muligheter. Han skal snakke om hvilke visjoner man kan ha for framtiden. Det er viktig, i alle fall nå som det kan se ut til at det blir stopp for kulldriften etter Lunckefjellet, sier Jenssen.

Ekspedisjonssjef Kjerstin Askholt i Polaravdelingen skulle samme dag fortelle om Longyearbyen som et bærekraftig familiesamfunn i framtiden. Hun kommer ikke, men blir erstattet av lokalstyreleder Christin Kristoffersen som skal ta for seg samme tema.

Noe for alle

På seminarkveldene vil deltakerne også få kunnskap om sjøisen rundt Svalbard og is-utsiktene til kommende snøskutersesong, hvordan iskjerner fra breer kan fortelle om fortidens klima og hvor miljøgifter kommer fra og hva de gjør med oss.

– Vi håper det er noe for enhver smak. Jeg tror folk kan lære mye nytt også i år, sier Jenssen.
 

Last ned vedlegg

Svalbardseminar_2012_dEOON.pdf

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!