Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spår is på fjordene

Professor Frank Nilsen ved Unis tror isen på Adventfjorden også kan komme til å holde, om den fester seg ordentlig før båtene kommer inn til byen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Spår is på fjordene

Uværet klarte ikke å bryte opp isen i sidefjordene til Isfjorden forrige uke. Nå ligger alt til rette for tursesongen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.02.2015 kl 11:45

I helgen var det knyttet stor spenning til om isen i Isfjorden ville bli liggende etter uværet som herjet. Nå kan vi konkludere med at den gjør det. «Noorderlicht» har fremdeles rikelig med is rundt skroget, og mandag kjørte Basecamp over isen på Grønfjorden på vei til Kapp Linné.

– Så lenge det er kaldt, tror jeg sidefjordene nord og øst i Isfjorden vil holde seg trygge. Men en kombinasjon av mildvær og sterk vind kan få isen til å gå i gradvis oppløsning, sier professor i oseanografi Frank Nilsen ved Unis.


Fremdeles varmt vann
Da Svalbardposten gikk i trykken onsdag lå det fast is i alle sidefjordene til Isfjorden. Til og med på Adventfjorden lå isen som et hvitt lokk ut til Hotellneset.

Også i 2009 ble Longyear­byens fjord islagt en stund. I januar det året måtte KV «Svalbard» bryte «Noorderlicht» ut fra Bykaia og inn i isen i Tempelfjorden.

– Det året var det også en periode med is i selve Isfjorden. Mens det siste virkelig store isåret var i 2004 og før det 1998, sier Nilsen.

Men selv om isen nå legger seg, er det fremdeles varmt vann i Isfjorden. Vannet går inn sør i fjorden, snur i Sassenfjorden og går ut i nord, forklarer professoren. Det trenger imidlertid ikke så lett inn i de nordlige og østlige sidefjordene på grunn av grunnforholdene der.

– Usikkerhetsmomentet er hvor langt ned i vannsøyla det varme vannet er, sier Nilsen.


Ønsker målestasjon
Det har ikke forskerne fått målt de siste ukene.

– Vi har brukt en polarcirkel, men nå iser den ned ved bruk så den er parkert. Vi må vente til isen er trygg nok til at vi kan bore hull og måle, sier Nilsen.

Forskerne ved Unis har i flere år forsøkt å få finansiering til en målestasjon under vann ved utløpet til Adventfjorden, med kabel til Hotellneset.

– Vi har ikke lyktes ennå, men håpet for framtiden er at vi skal få en stasjon i sjøen som viser temperatur og strømhastighet. En slik kan sende data til Unis som så kan legge ut data på lik linje med en værstasjon, sier Nilsen.

Selv om isen ligger fast i Tempelfjorden, Billefjorden, Dicksonfjorden og Ekmanfjorden nå, ber professoren folk være på vakt.

– Siden det er så mye varmt vann rundt Svalbard, er det lurt å være på vakt. Spesielt i mildværsperiodene, sier han.


Bra for reiselivet
Svalbardposten snakket med daglig leder Steinar Rorgemoen i Basecamp tirsdag. Da var han på Kapp Linné og hadde kjørt over Grønfjorden på veien dit. Selskapets hotellbåt «Noorderlicht» ligger innefrosset i Tempelfjorden, i en is som strekker seg til Fredheim.

– Det ble som den perfekte drømmen. Alt er bra, sier Rorgemoen.

Også Spitsbergen Travel er fornøyde med forholdene.

– Vi får kjørt til breene i Tempelfjorden, så sant isen er god. Pyramiden vil bli tilgjengelig på en helt annen måte enn ellers, og om det er is i Grønfjorden er det også positivt. Is er det vi vil ha, sier produksjonssjef Tore Hoem i Spitsbergen Travel.


Sjekk isen selv
Den viktigste turen for selskapet er den til Tuna- og von Postbreen i Tempelfjorden. I fjor fikk de ikke kjørt turer dit siden det ikke lå is til Fredheim, og Spitsbergen Travel ikke arrangerer guidede turer ned Kapp Schoults-bakken lengre inne i fjorden.

– Nå kan vi få gjennomført det vi reklamerer med. Det er breen som er målet, sier Hoem.

Fravær av is er heldigvis unntaket.

– Men om vi nå får is fra Elveneset til Gipsvika, snakker vi om kjempeforhold og helt andre muligheter enn på mange år. Vi krysser fingrene. Det ser jo bra ut, sier Hoem.

Driftsleder Sveinung Toppe forteller at isen har variert litt fra dag til dag, alt etter vindretningen. De sjekker isen hver gang de skal kjøre ut på den.

– Folk må sjekke sin egen is. Det at det går spor etter andre som har kjørt er ingen garanti. Tidlig på sesongen er sannsynligvis isen raskere i endring enn i april. Vi sier at isen skal være 30 centimeter tykk, for å ha marginer selv om det skulle være lokale endringer underveis. Folk må også gjerne snakke med lokalkjente før de kjører på isen. Både på Tempelfjorden, Van Mijenfjorden og Billefjorden er det en del lokale forhold, sier Toppe.

Nøkkelord

Se bildet større

Denne uken: Noe fastis har forsvunnet, men iskartet viser at nesten hele isfjorden er fylt av tett drivis (oransje). Den siste uken har temperaturen ligget på rundt 20 minusgrader i Longyearbyen. FOTO: Meteorologisk institutt

Se bildet større

Forrige uke: Fjordene som er merket mørkegrå hadde fast is forrige tirsdag. I store deler av fjorden var det åpent vann (blått) og veldig åpen drivis (grønn). FOTO: Meteorologisk institutt

Se bildet større

Sveinung Toppe i Spitsbergen Travel. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Tirsdag lå «Noorderlicht» i Tempelfjorden og daglig leder Steinar Rorgemoen kunne melde om perfekte forhold, 35-40 centimeter is, ikke overvann og enkel påkjøring fra landkallen ved Fredheim. Som Toppe ber han likevel folk sjekke isen på egenhånd. FOTO: Steinar Rorgemoen

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!