Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spår evig hvile for Lunckefjell

Robert Hermansen mener det er liten sannsynlighet for at Lunckefjellgruva blir gjenåpnet dersom den settes i driftshvile. Han begrunner det med kostnader, manglende inntekter og politiske strømninger. Her fra boklanseringen i 2014. FOTO: Christopher Engås

Spår evig hvile for Lunckefjell

Kullet i Lunckefjell kommer neppe noen gang til å bli hentet ut dersom gruva legges i dvale. Det tror tidligere Store Norske-sjef Robert Hermansen. Også Svalbard Høyre advarer mot driftshvile.

Tekst:

Publisert:

– Legger man ting først i driftshvile i noen år, er det liten grunn til å tro at det vil bli mulig å starte opp igjen, sier Hermansen.

Store Norske venter nå på en avklaring fra Nærings- og fiskeridepartementet om forslaget tidligere i høst om å legge Lunckefjellgruva til 1,2 milliarder kroner i dvale. Styret har foreslått for statsråd Monica Mæland (H) at det kun drives nødvendig vedlikehold av gruva og infrastrukturen de neste årene, og at det senest i 2019 avklares om kulldriften skal gjenopptas. For å klare dette må Store Norske ha 95 millioner kroner årlig fra eieren. Hvis ikke, er sannsynligheten stor for at enda flere enn de 150 som går i denne runden, mister jobben.

– Nærmest umulig

Da Svalbardposten gikk i trykken onsdag ettermiddag, var det stadig uavklart.

Gruveveteran og tidligere Store Norske-sjef Robert Hermansen utdyper hvorfor han advarer mot en slik stans.

– Det vil være nesten umulig å komme i gang fordi man da må drive ett års tid uten at man får penger i kassa. Det er så kort skipningssesong, og for å komme i gang må man ha driftskapital for ett år. Og om man ikke klarer å skape overskudd nå, kan man tenke seg at det blir vanskeligere om noen år, når de mest erfarne folkene er borte, sier han.

Hermansen legger til at det i så fall må ligge en sterk politisk vilje til en slik gjenåpning, og at denne viljen allerede i dag er liten. I tillegg kommer presset: Det er enklere å få forståelse fra det internasjonale samfunnet for en kullgruve som allerede er i gang, fremfor å gjenåpne en kullgruve i Høy-Arktis.

Se bildet større

I februar 2014 ble den nye Lunckefjellgruva til 1,2 milliarder kroner åpnet. Åpningen fikk bred pressedekning. FOTO: Eirik Palm

Andre drivere

Årsaken til kuttene er lave kullpriser, men Hermansen mener dette er feil og at dagens prisene nå heller er normale. I et sju sider lagt notat fra Hermansen til styreleder Annette Malm Justad i oktober, går det fram at han mener det er mulig med lønnsom drift i den nye Lunckefjellgruva, men at det fordrer salg av den nye longwallstrossa og at kullet hentes ut etter rom og pilar-metoden, som i Gruve 7. Dessuten må unødige driftskostnader kuttes, og Store Norske må legge vekk alt som ikke har med gruvedrift å gjøre, mener han og skisserer en årsproduksjon i Lunckefjellgruva på én million tonn utført av 100 ansatte.

– Rom og pilar med selvgående stempler. Man har utstyret, og dette kan startes opp med få ukers varsel. Men hvis folk slutter er det vanskelig å få dem tilbake. Man er jo avhengig av folkene som har lang erfaring og fagbrev, sier Hermansen som ikke ser slutten på kulldriften på Svalbard.

– Nei, jeg ser ikke det. Så lenge prisen er så høy som nå, vil det være interessenter som kan tenke seg å overta, sier han til Svalbardposten.

Interessentene han viser til er Henning Horns Austre Adventfjord AS, som har saksøkt staten etter tildelingene av rettigheter sommeren 2014, Albert Hæhre eller LNS. Sistnevnte har tidligere uttalt at de vil inn i gruvene.

"Konklusjonen fra selskapets
behandling av disse elementene er
ikke uventet motsatt"

Avviser utspillet

Styreleder Annette Malm Justad er ikke enig i vurderingene til Hermansen, og skrev i slutten av oktober at Store Norske allerede har tenkt igjennom forslagene.

Se bildet større

– Konklusjonen etter selskapets behandling er – ikke uventet – den motsatte, skriver styreleder Annette Malm Justad til Robert Hermansen. FOTO: Eirik Palm

«Alle temaene du adresserer er vurdert i den prosessen selskapet befinner seg i. Slik sett er det positivt at du ikke peker på elementer som ikke har vært tenkt på», skriver hun og fortsetter:

«Konklusjonen fra selskapets behandling av disse elementene er ikke uventet motsatt av hva du hevder. Lønnsom produksjon i Svea/Lunckefjell med dagens kullprisnivå er dessverre ikke mulig slik, vi ser det».

Heller ikke administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske mener Hermansens utspill er realistisk.

Se bildet større

Store Norske-sjef Wenche Ravlo er uenig med Robert Hermansen, og sier det er fullt realistisk med oppstart i Lunckefjellgruva i 2019. Men den politiske siden er ikke selskapets sak, fastslår hun. FOTO: Eirik Palm

– Vi har jo gjort vår vurdering på basis av det vi vet. Vi mener også det er realistisk med oppstart i Lunckefjell i 2019 eller til og med etter det. Det politiske er selvsagt ikke noe vi styrer med, men driftsteknisk er det ikke noe problem, sier Ravlo til Svalbardposten.

"Jeg synes det er kjempekritisk"

– Ikke gjør det, Mæland

Samtidig øker både uroen og frykten for at Lunckefjellgruva blir parkert for godt. I et brev til næringsminister Monica Mæland skriver Svalbard Høyre at en driftshvile vil være «jevngod med en umiddelbar avvikling av kulldriften», og at driften i Lunckefjell og Svea opprettholdes fram til kullforekomstene her er utdrevet. På denne måten får samfunnet forutsigbarhet og tid til å omstille seg.

– Vi fortalte henne at driftshvile var synonymt med nedlegging på møte 29. oktober, sier leder Kjetil Figenschou i lokalpartiet.

– De så vel poenget, legger han til.

– Vil det være en tabbe med driftshvile?

– Umiddelbart kan jeg ikke si det, for jeg vet jo ikke hvilke tiltak de kommer med, sier Høyre-lederen, som håper på et svar i løpet av november

Det samme gjør leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening.

Se bildet større

- Situasjonen er kjempekritisk, sier lederen i Svalbard Næringsforening, Terje Aunevik. FOTO: Eirik Palm

– Jeg synes det er kjempekritisk. Det trenger ikke handle om hva slags svar vi får, men at vi får et svar, sier han.

Næringsforeningen er invitert til å komme med innspill til den kommende svalbardmeldingen, men tør ikke komme med noe før den vet hva den endelige avgjørelsen til Store Norske-eierne blir.

– Jeg har veldig vanskelig for å se for meg ny oppstart i Lunckefjell, sier Aunevik.
Store Norske har i tillegg bedt om en avklaring innen 23. november for å unngå flere oppsigelser. I en epost forrige uke understreket næringsminister Monica Mæland at det er viktig å ha flere bein å stå på.

– Vi er i nær dialog med Store Norske om situasjonen og selskapets videre utvikling. Det er en omfattende og viktig sak, og jeg vil ikke nå kommentere på når en avklaring om Store Norske kan være på plass. Saken har høy prioritet og vi arbeider så raskt det er mulig, slo hun fast.

Wenche Ravlo bekrefter at det er kontinuerlig kontakt og sier hun vet at departementet jobber mot den varslede datoen

Én politiker møtte

Samtidig fortsetter prosessene i kullselskapet. Denne måneden får mellom 25 og 30 ansatte innkalling til et såkalt 51-1-møte som er et drøftelsesmøte.

Om Svalbard Høyres utspill, sier Wenche Ravlo:

– Det vil være subsidiering av drift, og det tror jeg ikke er mulig å få til.

– Men om det skulle bli løsningen?

– Har de lyst til å gjøre det og det er lovlig, så gjør vi gjerne det, sier Ravlo.

– Det er jo mulig å starte opp i 2019, men det vil jo koste noe formidabelt, sier lederen i Forbundet Ledelse og Teknikk (FLT), Torstein Nilsen.

Nylig var fagforeningene i Store Norske på Stortinget for å møte medlemmene i Næringskomiteen. Ett av de 15 medlemmene møtte opp: Høyres Gunnar Gundersen.



ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
- Når du får brevet, blir du litt satt ut
– Jeg vil ikke nå kommentere på når en avklaring for Store Norske kan være på plass
Advarer om rettslige etterspill
Kullprisen faller videre
Vil ha samfunnsøkonomien vurdert
– Vi snakker om barn, ektefeller, huslån
Her er planen
Derfor haster det
– Vi har levert, men markedet er ikke med oss
Vedtok kriselån
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!