Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sov ute under nordlyset

Over 70 fristet det kalde og vindfulle været og la seg i telt i Endalen i anledning åpningen av friluftslivets år. 24 telt ble voktet av 42 hunder fra Longyearbyen hundeklubb, og isbjørnvakter fra Longyearbyen jeger- og fiskerforening. FOTO: Christopher Engås

Sov ute under nordlyset

I ti minusgrader og tidvis godt merkbar vind krøp over 70 barn og voksne inn i teltene sine i Endalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2015 kl 08:27

Klokka er halv ni tirsdag kveld. I Endalen, bare noen hundre meter fra daganlegget til nedlagte Gruve 5, sveiper hodelyktene fram og tilbake i mørket. Det snakkes heftig mellom latter og lek, og lyden av spadetak høres ofte. Innimellom varsler vokterne, de mange hundene fra Longyearbyen hundeklubb, om at de også er hjertelig til stede.

Starten på friluftslivets år skal markeres på Svalbard.

Gleder seg
Anna Marie Sandal Strømseng (2,5) stavrer rundt teltet mens mamma Elise gjør soveplassen hennes klar. Jenta nikker nesten uforstående til spørsmålet om det er greit å sove ute i natt, og viser smilende fram de fine omgivelsene i det lille tremannsteltet.

– Anna Marie er ikke ukjent med friluftsliv, og synes dette er helt flott. Men det vil nok ta litt tid før hun faller til ro, sier mamma Elise Strømseng.

24 telt
Amund Kvarum Hagen (4) og storebror Aksel (7) leker opprømt mens pappa Asbjørn jobber med å få opp deres telt.

De to er samstemte i at det skal bli gøy med en natt utomhus.

– Vi har ligget i telt ute før, men det var da vi var på fastlandet. Jeg tror ikke det var så kaldt da, men jeg tror det var vinter, sier eldstemann.

42 firbente og over 70 tobente fordelt på 24 telt overnattet under stjernene og nordlyset i Endalen.

– Det har gått veldig fint. Det var litt vind, men heldigvis ikke så sterk som meldt, sier Elin M. Lien i Longyearbyen hundeklubb som arrangerte overnattingen.

Også i fangsthytta ved skolen var det folk natt til onsdag. Der sov ungdommer over etter dunjakkedisko. Noen benyttet anledningen til å spise middag ute på torget. Noen av de friskeste fristet lykken med et bad i Småbåthavna.

Nøkkelord

Se bildet større

Anna Marie Sandal Strømseng (2,5) sov i telt sammen med mamma Elise Strømseng. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Amund (4, t.v) og Aksel Kvarum Hagen (7) gledet seg til å ligge ute i telt tirsdag. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Friluftslivets år ble åpnet på torget. Svalbard Catering solgte over 100 porsjoner med lappskaus, og det gikk med 10 liter kakao. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Rundt 15 ungdommer deltok på disko utenfor fangsthytta ved skolen. Halvparten sov over. Planen var egentlig å sove i lavvo, men på grunn av vind ble det hytte i stedet. FOTO: petter b. mikkelsen

Se bildet større

Knut Håvard Jøllanger (t.v.), Pål Sandstå, Stein-Ove Johann­essen, Elisabeth L. Johannessen og Hans P. Hoffmann måtte gi opp badeplanene på grunn av islagt fjordbunn. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved UNIS, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!