Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sov ute under nordlyset

Over 70 fristet det kalde og vindfulle været og la seg i telt i Endalen i anledning åpningen av friluftslivets år. 24 telt ble voktet av 42 hunder fra Longyearbyen hundeklubb, og isbjørnvakter fra Longyearbyen jeger- og fiskerforening. FOTO: Christopher Engås

Sov ute under nordlyset

I ti minusgrader og tidvis godt merkbar vind krøp over 70 barn og voksne inn i teltene sine i Endalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2015 kl 08:27

Klokka er halv ni tirsdag kveld. I Endalen, bare noen hundre meter fra daganlegget til nedlagte Gruve 5, sveiper hodelyktene fram og tilbake i mørket. Det snakkes heftig mellom latter og lek, og lyden av spadetak høres ofte. Innimellom varsler vokterne, de mange hundene fra Longyearbyen hundeklubb, om at de også er hjertelig til stede.

Starten på friluftslivets år skal markeres på Svalbard.

Gleder seg
Anna Marie Sandal Strømseng (2,5) stavrer rundt teltet mens mamma Elise gjør soveplassen hennes klar. Jenta nikker nesten uforstående til spørsmålet om det er greit å sove ute i natt, og viser smilende fram de fine omgivelsene i det lille tremannsteltet.

– Anna Marie er ikke ukjent med friluftsliv, og synes dette er helt flott. Men det vil nok ta litt tid før hun faller til ro, sier mamma Elise Strømseng.

24 telt
Amund Kvarum Hagen (4) og storebror Aksel (7) leker opprømt mens pappa Asbjørn jobber med å få opp deres telt.

De to er samstemte i at det skal bli gøy med en natt utomhus.

– Vi har ligget i telt ute før, men det var da vi var på fastlandet. Jeg tror ikke det var så kaldt da, men jeg tror det var vinter, sier eldstemann.

42 firbente og over 70 tobente fordelt på 24 telt overnattet under stjernene og nordlyset i Endalen.

– Det har gått veldig fint. Det var litt vind, men heldigvis ikke så sterk som meldt, sier Elin M. Lien i Longyearbyen hundeklubb som arrangerte overnattingen.

Også i fangsthytta ved skolen var det folk natt til onsdag. Der sov ungdommer over etter dunjakkedisko. Noen benyttet anledningen til å spise middag ute på torget. Noen av de friskeste fristet lykken med et bad i Småbåthavna.

Nøkkelord

Se bildet større

Anna Marie Sandal Strømseng (2,5) sov i telt sammen med mamma Elise Strømseng. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Amund (4, t.v) og Aksel Kvarum Hagen (7) gledet seg til å ligge ute i telt tirsdag. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Friluftslivets år ble åpnet på torget. Svalbard Catering solgte over 100 porsjoner med lappskaus, og det gikk med 10 liter kakao. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Rundt 15 ungdommer deltok på disko utenfor fangsthytta ved skolen. Halvparten sov over. Planen var egentlig å sove i lavvo, men på grunn av vind ble det hytte i stedet. FOTO: petter b. mikkelsen

Se bildet større

Knut Håvard Jøllanger (t.v.), Pål Sandstå, Stein-Ove Johann­essen, Elisabeth L. Johannessen og Hans P. Hoffmann måtte gi opp badeplanene på grunn av islagt fjordbunn. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!