Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søt suksess

Smaker og farger: Tove Eide og Elin Blindheim på Fruene har suksess med sin håndlagede konfekt-sjokolade. 200.000 biter ble solgt i fjor. FOTO: Ole Magnus Rapp

Søt suksess

Fruene solgte mer enn 200.000 små søte sjokolade-kunstverk i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.03.2016 kl 12:16

Salget av håndlaget konfektsjokolade ble tredoblet sammenlignet med året før. Fruene-sjef Tove Eide ser for seg sterk vekst i årene som kommer.

Tilknytning til Svalbard

I disse dager er det tre år siden kafeen midt i sentrum satte sjokolade på menyen. 18 ulike konfektbiter er utviklet, alle med navn, smak og utseende med Svalbard-tilknytning.

Her er blant annet «Von Post» utformet som isbre, «Gruve 7» med lakris og sort pynt samt «Ny Ålesund» med karamell og havsalt på toppen. Hver bit skal fortelle en historie.

At kafeen som startet opp i 2003 heter Fruene har også en historie.

– Det er en hyldest til alle kvinner før og nå i dette fra gammelt av mannsdominerte stedet. Og en liten takk til bestemor i indre Troms som lærte meg kjærligheten til selvlaget mat, sier Tove Eide.

Suvernir

– Ideen bak sjokoladen var at vi i Longyearbyen trengte en litt uvanlig suvenir. Både i løs vekt og en samling konfekt i esker har blitt en vinner, sier hun.

"Longyearbyen trengte
en litt uvanlig suvenir"



Tove Eide understreker at alle de elleve som jobber på Fruene står bak sjokoladen og suksessen, selv om det er sjokolademaker Elin Blindheim som dirigerer den delen av kafé-virksomheten.

Se bildet større

Elin Blindheim i produksjon. FOTO: Ole Magnus Rapp

Konfekten lages helt fra bunnen, og er basert på spesielle pellets importert fra Belgia. Disse tempereres først til 45 grader, deretter kjøles til 29 og så øke forsiktig til 31 grader. De helles i spesielle former, tilsettes fyll, eller genasje som det heter på sjokolade-fagspråket, så monteres bunnen og man drysser på eventuell pynt.

Sjokoladeriet våger å gå helt nye veier og benytter både chili, hyllebær, lakris, havsalt og Svalbard-konjakk i sine kreasjoner.

Den hvite isbjørnen selger best, også «Ny Ålesund» og «Fruene fristelser» går bra. Blant turister er det hvite hjertet med «Fare for isbjørn-skilt» svært populært.

Se bildet større

Frister: I fjor tredoblet Fruene salget av håndlaget konfektsjokolade. Stadig nye smakskombinasjoner får plass i disken. FOTO: Ole Magnus Rapp

Eksporterer

Cirka 20 prosent av produksjonen eksporteres. Til nå har salget gått via facebook, men vi etablerer et nettsted der kunden kan se, bestille og betale. Tove Eide ser for seg en pen økning i salget, og enda mer vil komme om regler for toll og moms kan endres.

– Slik det er nå kan hver forsendelse være verd inntil 350 kroner, inkludert frakt. Dermed må vi sende mange mindre pakker til firmaer som har en større bestilling, og slikt blir tungvint, sier Eide.

Et annet tiltak som vil øke salget er faste arrangementer med sjokoladesmaking, inspirert av vin- og champagnetreff. Her kan grupper bestille foredrag om produksjonen, litt historikk og så smake seg gjennom sortimentet. Dette skal bli en fast aktivitet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!